Новините от Габрово и региона

 

Женина ДЕНЧЕВА

- Защо, според вас, се стигна до политическата криза? Правителството така се бе окопало, май се канеше да изкара цял мандат, съюзът между ДПС и БСП изглеждаше непоклатим. Резултатите от евроизборите ли са причина или нещо друго?

·                                 - Резултатът от евроизборите беше използван за повод да се даде началото на края на това управление. Причините според мен са по-дълбоки, свързани с кризата в Украйна, построяването на Южен поток, геополитическата битка, в която по принуда участваме. В момента България е една от фронтовите държави и нашата евроатлантическа ориентация беше поставена под въпрос.

- Как си обяснявате реакцията на ДПС след евроизборите, разривът с БСП?

·                                 - Колкото и да съм критичен към ДПС, трябва да кажа, че когато възникнат подобни въпроси, тази партия отговаря непоколебимо в полза на Европа. Вероятно кафето в Кърджали е планирано и подготвено далеч на Запад, но то вече дава резултат. Разделителната линия някак се промени за една година, БСП и ДПС се оказаха от различните й страни. В този смисъл, политическата криза в страната ни е неизбежна. Прегрупирането е голямо, оставката на правителството е въпрос на време, сметки и технология.

- Оценката ви за поведението на Сергей Станишев - от нощта на евроизборите досега?

- БСП и председателят й Станишев са в паника, защото виждат, че позицията им на безусловна подкрепа на Русия не среща желания прием сред българските избиратели. Нещо повече, изолацията, в която влиза БСП се вижда от мнозина. Това означава отдалечаване от властта, невъзможност да се прокарва политиката на Москва, липса на комисионни, влияние, загуба на сила. Вероятно Станишев ще бъде жертван в битката за Народно събрание, където ще обере за последен път негативите от загубата, и едва тогава ще бъде сменен. Идва момент, когато е възможно БСП да се раздели на социалдемократи и комунисти, като от две такива партии, нашия политически живот отдавна има нужда.

- Защо толкова българи отново повярваха в поредния месия и гласуваха за Бареков?

- От началото на демокрацията има около един милион избиратели, които променят рязко вота си при следващи избори. Желанието за магическа промяна на нещата, чрез месии е на последен етап, но все пак хората, разочаровани докрай и загубили всичко в прехода, гласуват против всички, протестно, за това и подкрепиха новата партия ББЦ. Според мен, липсата на нормална, истинска лява партия, която да защитава интересите на тези хора отдавна е проблем. До сега това се правеше отчасти от Атака, днес - голяма част от тези хора подкрепят ББЦ.

- Независимо кога са изборите, как според вас ще се подреди политическия пъзел? Има ли опасност донякъде да се повтори конфигурацията от последните парламентарни избори?

- Смятам, че резултатите от евроизборите ще амбицират мнозина, резултатът от изборите за Народно събрание може да са доста различни. Надявам се на една естествена висока активност, която може да промени разликите, пък и партиите, участващи в следващия парламент.

- Дали ще успее да се стабилизира още Реформаторския блок или ще се стигне до разцепление, както при всички десни обединения досега?

 - Реформаторският блок постигна един приличен резултат в първите си избори, надявам се той да е добро начало за следващите. Нашият съюз доказа себе си в реална битка, която водихме както винаги по правилата и с политически средства. Обединението ни е естествено, сигурен съм, че още много привърженици на демокрацията ще ни подкрепят при следващи избори. Вече има твърда увереност, че ще имаме своето място в българския парламент, много колебаещи се, негласуващи, разочаровани привърженици на партиите от блока ще ни подкрепят. Зрелостта на ръководствата на партиите от РБ, желанието на нашите привърженици да сме заедно, ще укрепят единството. В нашата област това обединение е факт, ние желаем да подобрим значително резултатите си при следващи избори, спокойно работим в тази посока. Всички.

- Какви са прогнозите от Лабораторията на Иван Костов за политическата криза, за Реформаторския блок, за предсрочните избори?

- Г-н Костов представя периодично докладите на Лабораторията за управление на рискове. Те могат да се видят на адрес: http://riskmanagementlab.com/bg/.

В анализ за последния доклад, той изтъкна, че е много вероятно при следващите избори, балансьор в парламента да е ББЦ. Политическата обстановка в страната ни е сложна. Очертава се поредна битка за геополитическото положение на България, която сякаш изглеждаше решена. Необходимо е според мен голямо и силно обединение на партиите, желаещи европейската ориентация, което да доведе до силно управление, даващо и европейски доход на гражданите.

Задачата е много трудна. Но не е нерешима!

 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News