Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

Нужна е спешна промяна в БСП, решиха на разширен форум в събота габровските социалисти. Те вече са изразили мнение на последния си пленум, че трябва да има заседание на конгреса и ново ръководство. Седмица, преди Сергей Станишев да го обяви. Постъпили са номинации за нов председател на партията, който ще бъде избран на извънредния конгрес на БСП на 27 юли. Преобладават номинациите за Драгомир Стойнев, немалко са и тези за Корнелия Нинова, Костадин Паскалев, Атанас Мерджанов и Янаки Стоилов.

Окончателната номинация ще бъде решена чрез таен вот на конференция на 21 юли. "Целта на срещата ни бе да набележим спешни промени в дейността на партията, да начертаем нови пътища за нейното развитие, като разчитаме на опита на по-възрастните и на идеите на по-младите. Искаме да станем по-привлекателна и силна партия", казва председателят на общинската организация на БСП в Габрово Кристина Сидорова.

"Никак не са малко привържениците на Сергей Станишев, които жалят за него, но въпреки това се съобразяват с желанието му за оставка. Мъчно им е за него, 13 години е бил начело на БСП. Някои смятат, че "отцепниците", "превратаджиите" го изгонихме. Но Станишев сам прецени, че моментът да се оттегли е назрял, че има нужда от промяна в партията. Нещо, което в Габрово отдавна смятаме",  каза още лидерът на габровските социалисти.

Тя признава, че противоречивото поведение на Станишев, уверенията по време на кампанията за евроизборите, че няма да ходи в Брюксел, и сегашното му решение да стане евродепутат, се е отразило негативно на много от социалистите.

"Това е причината сега той да си подаде оставката. Знаем, че европейските му ангажименти са много големи, че е един от българите, които правят в момента европейската политика, но намеренията му трябваше да бъдат ясни още в началото на кампанията. Това обърка до голяма степен и нашите избиратели. Мисля, че резултатите щяха да са други при това положение. Лично аз съм убеждавала хората, че той ще остане в България, а се получи точно обратното. Поне аз се почувствах излъгана, мисля че и много други социалисти. Засега не се е чувало да става еврокомисар, но знам ли, след всичко което се случи...", споделя Кристина Сидорова.

Въпреки това тя смята, че Станишев е постъпил достойно, като си подава оставката и е казал, че ще приеме за председател на партията на негово място, този който реши конгресът и ще му помага. За разлика от бившите им съпартийци от АБВ. Ясно е, че и те са искали промяна, но е можело да се борят за нея, без да излизат от партията и пряко да я конкурират на изборите.

Лидерът на габровските социалисти потвърди вече казаното в предишно интервю, че БСП в Габрово не е в добра форма и кондиция. Посланията й не стигат до хората, те не я приемат като алтернатива. БСП не е опозицията, каквато трябва да бъде. Партийните организации не са достатъчно активни. не сме привлекателни за младите, пенсионерите също не ни вярват вече. Въпреки, че социалистите поначало не са много активни на евроизбори, то доста стряскаща е разликата в гласовете за БСП. На последните парламентарни избори 7500 избиратели са дали вота си за партията, то на евроизборите техният брой е спаднал до 3000.

Тя е участвала в срещата на дискусионния клуб в къщата на Димитър Благоев. "Срещата бе много интересна, с участието на много знакови лица на левицата. Говорихме с болка за състоянието на БСП в момента. Казахме какво не ни харесва, какво е нужно да се промени. Не е имало личностни упреци, нито критика към Станишев. Стана дума, че като начало трябва да станем по-социална партия, да решим чия партия сме, кого защитаваме, за кого работим, за обикновените трудови хора или... Досега все се казваше, че защитаваме интересите на трудовите хора, на онеправданите, но на практика не се получи. Видимо имаше разлика между думи и дела. Не успяхме през последната година да реализираме нашата социална програма. Депутатите от Коалиция за България  се опитваха да защитят интересите на хората, да реализират социалната ни политика, но не се получи. От една страна парламентът не можа да работи нормално през тази една година, от друга им попречи формата на правителството, доминиращата роля на коалиционния ни партньор. Имаше опит за експертен кабинет, нямаше точно формулирано коалиционно споразумение между БСП и ДПС. Хората очакваха много повече от този парламент и това правителство, особено като доходи, заетост, справедливост. Още повече ДПС преяде с власт, прекали с безпринципните назначения. И никой не смее да им се противопостави. За разлика от Габрово, където първи скочихме срещу назначенията на ДПС в парк "Българка".

Най-лошото е, че през тази една година парламентът стана за посмешище на хората, заради поведението на много депутати, бе унижен и принизен парламентаризма", допълни Сидорова.

Другото нещо, от което се възмущава тя е, че се е върнал езикът на омразата, хората пак са почнали да се делят на сини и червени, да се озлобяват политически.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News