Новините от Габрово и региона

 Бедственото положение в община Габрово ще остане в сила до момента, в който имаме устойчивата увереност, че обстановката се подобрява, каза на брифинг днес кметът на Габрово Таня Христова. Все още 22 села са без ток. Има места, които от събота са без ток и ако се наложи Общината има готовност да евакуира населението, обяви Таня Христова. Бедстващите хора могат да бъдат настанени при роднини или в сгради, собственост на Общината. В момент това обаче, не се налага, допълни тя.

Най-голяма опасност сега представляват падащите пречупени от снега дървета и клони и свличащият се от стрехите на сградите сняг.  

Тя отбеляза, че размерът на щетите от бедствието все още не може да бъде установен, а и предвид ситуацията, такива все още предстоят. Общината обаче със сигурност ще поиска помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и ще се надява на бързото им получаване предвид наближаващите сериозни зимни месеци.

Важното е, че от началото на интензивния снеговалеж до настоящия момент в Община Габрово и Общинския съвет за сигурност не е получавана информация за бедстващи хора. Получени са няколко сигнала за хора, които не се намират в бедствена ситуация, но се нуждаят от помощ, на които е реагирано веднага, каза още кметът.

Сред основните приоритетите в бюджета на Община Габрово за 2015 година кметът отбеляза инвестицията в обновяване на механизацията на общинско предприятие „Благоустрояване“, както и закупуването на машини за почистване на тротоарите. Съществуващият автопарк  е от 60-те и 70-те години на миналия век и е аварирал непрекъснато по време на интензивното почистване на снега.

Кметът апелира и към гражданите да бъдат по-отговорни в подобни моменти. Над 80% от колите се движеха с летни гуми, въпреки прогнозите на синоптиците, а закъсалите автомобили, оставени по улиците, значително затрудниха и без това тежката ситуация.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News