Новините от Габрово и региона

  

"Габровец за пръв път е вицепремиер. И то на един от най-важните ресори - еврофондове и икономика. Това е изключително висока оценка за личните и професионални качества на Томислав Дончев. Той е доказал, че обича предизвикателствата, дава всичко от себе си и се справя отлично. Сигурен съм, че както и на другите постове, които е заемал, ще се справи превъзходно, ще остави следа след себе си, ще направи още много за страната и за Габрово", каза вчера народният представител от ГЕРБ Цветомир Михов.

И други първи неща се случиха напоследък в Габрово - за пръв път жена кмет, за пръв път излъчихме и евродепутат. А само фактът, че Томислав Дончев се отказа от стабилната и високо платена работа на евродепутат, за да поеме тежката и изключително отговорна работа на вицепремиер в това трудно време, показва неговите качества - безкористност, всеотдайност  и вярност на каузата, допълни той.

"За първи в най-новата ни история се прави политика по нов начин. За първи път имаме подписан документ и са ясни отговорностите, а не решенията да се вземат на тъмно на разни други места. Сега отговорността е колективна на всички участници в правителството и подкрепящите го.

За пръв път ГЕРБ предложи на опозицията достойно да присъства в управлението на държавата. Самата заявка, че в ръководствата на парламентарните комисии ще участват всички парламентарно представени комисии, е нещо ново. Знаете, че бе предложено на Михаил Миков от БСП да стане председател на Народното събрание.

Но най-важното е, че за пръв път бе съставено правителство след дълги преговори, които публично бяха оповестени. Още повече ГЕРБ, като първа политическа сила покани за преговори абсолютно всички парламентарно представени партии. ГЕРБ представи програмата си по време на преговорите. С тези, с които намерихме допирни точки се разбрахме  и подписахме споразумение и документи за подкрепа. За първи път преди да започне мандатът се сложиха подписи под един документ, който дава ясна визия за развитието на страната за следващите 4 години. Разбира се с много компромиси, и от страна на ГЕРБ и от другата страна. С риск да бъдат натрупани негативи, чисто партийни, се стигна до подписване.  Това не е формален акт, а сигурност - за хората, за бизнеса, за потенциалните инвеститори. Всички приоритети на правителството са записани в този документ. Той е публичен, всеки може да се запознае с него, допълни Михов.

Според него обаче проблемите пред правителството са много и решенията им ще са тежки и трудни. Ще се предприемат много непопулярни мерки, особено в отраслите, където състоянието е критично. За такива реформи трябва да се търси по-широко политическо съгласие в Народното събрание, включително и от партии, които  не подкрепят правителството. Когато се правят реформи е нормално да се търси широк политически консенсус, смята Михов.

Другото първо нещо е, че ДПС не е във властта, пряко или косвено. "Дори само факта, че никой от ДПС не подкрепи правителството при гласуване в пленарна зала, означава, че на нас ДПС не ни е нужна. Борисов ясно заяви, че не желае подкрепа от ДПС. Оттук нататък всеки има право да гласува, да подкрепя, да се изказва, да прави това, което намери за добре.  Всяка опозиционна партия може да бъде коректив на това управление", каза още депутатът.

Никой от депутатите от ГЕРБ през двете седмица работа на парламента не си е позволил обидни реплики, не си е позволил да накърни честта и достойнството на  политически опонент. Дано най-сетне изчезнат омразата и злобата, които бяха взели връх в предишното Народно събрание, надява се Михов.

Сега най-важната задача на правителството и парламента е актуализация на бюджета за 2014 година и приемане на бюджета за 2015 година, уточни той. "Положението е много тежко. Ситуацията е подобна на тази от преди 5 години  - спрени европейски средства, недостиг на бюджет, дефицитът е около 4 на сто. Ние след  предишното си управление го оставихме 0.4 на сто.

 Много тежък е проблемът с КТБ. Той ще ни тежи години наред като воденичен камък. Става дума най-вече с недоверието към институциите. Защото когато БНБ трябва да се грижи подобни неща да не се случват, а волно или неволно е "проспала" казуса КТБ, се срива доверието в институциите. Иначе държавата ще изпълни закона - ще се изплатят гарантираните вземания на хората. Част от по-големите вложители ще си получат парите след като се изпълни процедурата по несъстоятелност, знае се каква е - влиза синдик, ще се разпродават активи на банката, тогава ще се изплаща по списък. Предполага се, че косвените загуби за бизнеса ще са доста големи, защото има немалко институции и фирми, чиито пари са вложени в банката", смята Цветомир Михов.

 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News