Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

През 2015 година в Габрово и Трявна стартира нов начин за разделно събиране на отпадъци с два вида контейнери - за рациклиране и биоразградими отпадъци. Това се случва за пръв път в страната.  Доставени са вече 4 8200 нови контейнери за жителите на двете общини на стойност близо 600 хил. лв. В тази сума е са включени и  5000 компостера.  Тези средства са от отчисленията за такса смет, обяснява Милена Гатева,  ръководител на проекта за новото депо затвърди битови отпадъци.

Всеки момент от "Благоустрояване" ще започне подмяна на досегашните три вида контейнери с двата нови вида. В жълтите контейнери ще се изхвърлят отпадъци, които могат да се рециклират, като стъкло, пластмаса, метал и хартия.  В кафявите можем да изхвърляме биоразградимите отпадъци - отпадъци от домакинството, храна, изсъхнали цветя,  обелки от плодове и зеленчуци. Така отпадъкът от първия контейнер  е отлична суровина за рециклиране, а биоразградимите отпадъци от втория контейнер се превръщат в качествен подобрител на почвата - компост. То ще се извършва в новото депо, а притежателите на компостери ще могат да си го приготвят на двора.

Върху новите контейнери са поставени стикери с допълнителна информация. Първо ще бъде снабден центъра на града, а после и кварталите.

Зелените контейнери, които сега използваме и са в добро състояние, ще бъдат пратени  в селата. В подходящ момент те също ще бъдат подменени с нови.

По атрактивен начин ще стартира новият начин на сметосъбиране. Подготвя се истинско готварско шоу. Гражданите могат да участват в състезание по готвене, а специалистите ще им показват как и къде да изхвърлят обелките от използваните продукти. За победителите ще има големи награди. Подобна надпревара ще има и в Трявна. Освен забавно, ще бъде и поучително, хората ще разберат ползите от използването на кафявия контейнер за биоразградими отпадъци.

Още едно любопитно събитие очаква габровци и тревненци в това отношение. Талантливи деца ще изрисуват със свои картинки бетонната стена на новото депо за отпадъци. Това ще се случи през пролетта, когато окончателно бъде завършено депото.

Кампанията „Отпадък с късмет не отива за смет“, реализирана за втора поредна година от Община Габрово, отново ще изненада младите габровци като им предложи начин да превърнат ненужните отпадъци в ресурс.

Второто издание на кампанията е организирано в два етапа. Първият, който ще се проведе през ноември и декември е насочен децата от детските градини. Вторият етап е ориентиран към учениците, а неговият старт ще бъде положен в началото на новата година.

„Отпадък с късмет не отива за смет“  ще постави пред децата, техните родители и възпитатели задачата да събират отпадъчна хартия и пластмаса, която в края на кампанията ще бъде събрана и претеглена. Предвидени са специални изненади и подаръци.

Ще се появат двамата герои Смет.Ка и Чистача, които ще застанат редом до представителите на екипа, реализиращ проекта за новото депо, за да обяснят какво се случва в Габрово с отпадъците и защо трябва да пазим нашата Земя.

Финален щрих на инициативата ще даде концерт с артистична изява, в който ще се включат самите участници. Тогава ще стане ясно какво количество хартия и пластмаса са събрани, а също така кой е първенецът при разделното събиране на отпадъци.

Около 50000 компостера са раздадени на жителите от селата на общините Габрово и Трявна. Всяко домакинство, включително и пребиваващите през по-голямата част на годината, получават безплатно съдове за домашно компостиране. И по една брошура, в която подробно е описано как от непотребните обелки се получава ценен течен тор за градината. Оказва се, че и доста габровци искат да ползват "услугите" на компостера. Вече се прави списък на най-желаещите, които ще бъдат снабдени с компостери.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News