Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

Габровският Окръжен съд днес за втори път даде ход делото срещу двама акушер-гинеколози, обвинени за смъртта на 30-годишната Десислава Манолова и новороденото й момченце през октомври 2013 година. Д-р Севдалина Колева и д-р Димитър Ангелов от Акушеро-гинекологичното отделение на областната болница са обвинени в професионална немарливост, довела до смъртта на майката и бебето.

 При първото заседание на съда през септември, след настояване на защитата на двамата обвиняеми, съдия Попов постанови събраните материали по делото да бъдат изпратени в Плевенската окръжна прокуратура. Причината е, че майката е починала в Университетската болница в Плевен.

Явно и в Плевен са отказали да гледат делото, защото то е било изпратено във Върховния касационен съд, който разпореди делото отново да се върне в Габрово.

24 свидетели и 6 вещи лица се опитват да разрешат казуса виновни ли са габровските лекари за смъртта на Деси  и бебето й. Обвиняемите отказаха да дават показания на този етап на делото. А техните защитници отново поискаха да се върне обвинителния акт в прокуратурата, "защото в него нямало причинна връзка между нарушенията, в които са обвинени лекарите и последствията от това."

В залата бяха и  почернените родители на Деси - Николай и Настя Манолови, а също и съпругът й Станислав Иванов, който сам се грижи за другото им дете, петгодишната Иванина. Детето не е забравило майка си, често плачело за нея. С него работел психолог.

Габровската прокуратура обвини бившия завеждащ на родилното отделение д-р Димитър Ангелов и лекарката, водила раждането, д-р Севдалина Колева, за причинена смърт на повече от едно лице поради немарливо изпълнение на служебните задължения. Обвинението се базира на заключенията на две комплексни петорни медицински експертизи, открили серия от лекарски грешки, бездействие и нарушения на медицинските стандарти. Според вещите лица, ако акушер-гинеколозите са предприели оперативна намеса, вместо да чакат нормалното раждане, и Деси, и бебето са щели да бъдат спасени.

Преди година 30-годишната Десислава Манолова постъпила в Областната болница в Габрово на 12 септември заради преносване. Терминът й бил за 9 септември, затова по съвет на наблюдаващия я гинеколог постъпила в болница. Две седмици обаче нямало признаци за раждане. Според роднините на родилката тя била предложила на докторите да извършат раждането със секцио. Те обаче й отговорили, че тъй като първото й раждане било закъсняло, вероятно и сега щяло да стане така, затова  трябвало да чака. Предположили, че терминът на родилката не е бил изчислен правилно.

На 25 септември Деси вдигнала 38,3 градуса. По-късно се оказва, че тя е развила тежка бронхопневмония, причинена от стафилокок, с който е заразена в отделението, твърдят вещите лица. Жената едва дишала. Дежурен бил шефът на отделението д-р Димитър Ангелов. Той написал разпореждане “за евентуално оперативно родоразрешение” и си тръгнал от болницата след изтичане на смяната му.

Д-р Колева, която поема дежурството, не прави цезарово сечение, въпреки че на монитор вече се вижда настъпило страдание за плода. В обясненията си тя пише, че раждането вече е започнало, а и пациентката има висока температура.

Александър се ражда в 13 ч. Издъхва в 21,45 ч. Причината за смъртта му според лекарите е “тежък аспирационен синдром, настъпил от страданието на плода непосредствено преди раждането”. Майката е преместена в Университетската болница в Плевен, но въпреки усилията на лекарите умира на 4 октомври от сепсис.

сн. rodilka - Десислава, Станислав и дъщеричката им Иванина


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News