Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА     

Макар и избран от 25 МИР в София,  народният представител Борис Станимиров от Реформаторския блок, е свързан политически и емоционално  с нашия регион, има  габровски корени. На парламентарните избори през 2013 година той бе водач на листата в Габрово. Сега депутатите от Реформаторския блок отговарят за различни региони, където нямат излъчени народни представители. Той естествено си е избрал габровския.

.

- Излиза, че имаме още един, пети депутат?

- Да, нека хората от Габровски регион знаят, че в Народното събрание имат още един представител. Нека избирателите на Реформаторския блок също да се чувстват представени в парламента, ще се постарая максимално пълноценно да осъществявам това представителство. Срещнах се и с областния управител и го уверих, че градът и областта могат да разчитат на мен за всички специфични за Габрово теми. Могат да ме смятат за част от габровската парламентарна група, надявам се в нея да няма партийно разделение.

- Реформаторите говорят за нов вид политика, как я реализирате на практика?

- Като участници в управлението ще направим всичко възможно да променим видимо нещата, така че  хората да усетят промяна. Промяна  в модела на политиката, промяна във взаимоотношенията между гражданите и администрацията, а също така и хората на политически длъжности. Тази промяна започва през голяма прозрачност и диалог с хората, през пълна публичност и отчетност на нещата, които се вършат на всички нива в държавното управление. С ясното съзнание, че хората имат правото и трябва да имат възможността да получат всичката информация в реално време. И с идеята, че бюрократичната машина трябва да работи  за хората, а не да се явява пречка за тях. Този е начинът да се промени бизнесклимата. А той ще даде стимул на инициативата на гражданите и ще даде възможност за излизане от икономическата дупка. Казвам дупка, защото казусът КТБ на практика представлява една дупка. Ние приехме бюджет, коригиран за 2014 г., който създава дефицит от 3.7 процента. Задачата ни за догодина е да върнем дефицита до 3 процента, за да може да постигнем целите които сме си поставили - европейския банков механизъм, надзорните механизми и еврозоната.

- Каква е цената на компромиса, за да  влезе Реформаторският блок в управлението?

-Управлението не компросис, а цел на всеки политик. Смисълът на политиката е човек да бъде в управлението, където да осъществява програмата си и да променя в позитивна посока живота на своите избиратели и на всички граждани. Нашето представителство в парламента не е достатъчно, за да можем изцяло да реализираме предизборната ни програма. Наложи се да влезем в разговори с други политически сили и да изготвим една програма, която представлява пресечна точка между нашите две програми.Това не е  компромис, а здрав разум. Случва се по целия свят. Компромис ще бъде, ако допуснем важните реформи, за които говорим и които хората очакват от нас да бъдат "заметени под масата." Но този компромис ние няма да направим.

- Но има и разочаровани ваши тъмносини членове, заради съвместното ви управление с  ГЕРБ, особено с АБВ?

- Има доста разочаровани, но и не са малко очарованите, че най-после десните влизат във властта. Винаги има хора, които гледат с негативно очакване и с прекален скептицизъм на всяко едно управленско действие. Нашата работа е да опровергаем техните страхове. Повтарям, ако извършим реформите, които сме обещали, на първо място съдебната реформа,  после здравеопазване, образование, бизнесклимат, тези скептици, които сега  ни критикуват отново ще ни дадат своето доверие. Ако не успеем, ако се провалим, ако тръгнем по руслото, в което политиката върви 25 години, много избиратели ще се откажат от нас и ще бъдат прави.

- Говорите за намаляване на бюрокрацията, за пълна прозрачност на обществените поръчки, ускоряване на административните услуги, как ще го постигнете?

- От дълги години се говори, но в момента  имаме възможност да осъществим тъй нар. електронно правителство. На първо място това е свързано с публикуване в интернет на цялата възможна информация, която касае обществени поръчки, процедурни, лицензионни и разрешителни режими. Слидващата стъпка е опростяване на всички тези режими, които излишно натоварват хората и спират бизнеса. Даваме си сметка, че за да тръгне България икономически нагоре са нужни две неща. Едното е законност и правосъдие. Това се проблеми на очакваната съдебна реформа, без правосъдие и възможност за справедливост, няма как човек да бъде инициативен в бизнеса. И второто условие - да се създаде такава бизнессреда, която да улеснява хората да правят бизнес, а да не ги затруднява. Имаме разработена програма за единен регистър на бизнесдейностите  и изискванията за започване на бизнес така, че да не могат различните институции, възползвайки се от лошата информираност на хората, да ги връщат и тормозят.

- Досега никой не е успял да се пребори с администрацията, бюрокрацията, корупцията. Дай Боже, вие да сте първите?!

- Нашата задача е да се справим с бойкота на администрацията и да я направим модерна, европейска. Рано или късно това ще стане, защото страната ни е обречена да работи по правилата на Европейкия съюз. То пробива вече и в новия парламент, който се превръща в напълно прозрачна за гражданите институция. Всички заседания на парламентарните комисии, освен определените за закрити, се предават пряко в интернет на сайта на парламента. Има и архив на всичко казано и решено. В момента, когато законопроект се входира в деловодството на Народното събрание, той също се появява на страницата. Та по интернет може да се следи цялата дейност на парламента. Това всъщност е моделът на Европейския парламент. Той трябва да бъде дублиран във всички държавни институции до ниво община. Всички обеществени поръчки трябва да се достъпни по този начин, за да се премахне корупцията.

- Има ли опасност от падане на правителството, заради неразбирателство на Реформаторския блок с Патриотичния фронт?

- В известна степен Реформаторският блок е гарант и застъпник на Патриотичния фронт да участва в управлението. Защото и за нас, и за тях има изключително важна политическа цел - ДПС да бъде бъде изолирано извън властта. Тази партия е изключително вреден фактор в българската политика.  Много важно е страната да се откъсне от мафиотските структури, затова ДПС трябва да бъде в опозиция. Гарант за това е Патриотичният фронт.

Така, че за напрежение между реформатори и патриоти не може да се говори, може отделни политически решения да не получат одобрението на едната или другата партия.

Снимка: Добромир Валачев, Нели Недева и Борис Станимиров

 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News