Новините от Габрово и региона

 

Женина Денчева

- Приключихте 2014 година с печалба, обновихте основно няколко отделения, чакате инвестиции за 6 млн. лв. Докато други болници са задлъжнели, някои са пред фалит. Как го правите?

- Действително миналата година нашата болница бе отличена с възможно най-високите оценки, които може да получи едно областно лечебно заведение. Това се дължи на усилията на целия персонал, на убедеността му в правотата на това, което правим, защото е най-добрият директор не би се справил сам. Ако с нещо не успяхме да се справим, това е подобаващото заплащане на персонала. На проведената неотдавна среща на сдружението на областните болници с министъра на здравеопазването стана ясно, че основните работни заплати в габровската болница са едни от най-високите. Но за сметка на това допълнителното ни материално стимулиране не е такова, каквото би ни се искало. Моите страхове, че и тази година няма да е по-голямо, защото според министъра през 2015 ще получаваме 95 на сто от изработеното през предишната година.

Справянето с трудната ситуация се дължи на финансовата дисциплина и строг контрол на разходите. Успяваме добре да проведем обществените поръчки, да договорим на изгодни цени скъпи консумативи за болницата, платени от касата. От тази година според министъра ще се промени начина на провеждане на процедурите и се надяват допълнително да паднат цените на медикаментите и консумативите, а това е голямо перо, голям разход. Даваме толкова средства за лекарства, защото при нас се лекуват тежкоболните, пациентите с усложнения от цялата област.

- Колко се плаща за лекарства на един тежко болен?

- За медикаменти и консумативите през 2014 година за една пациентка сме изразходили 17 хил. лв., като само медикаментите струват 12  932 лв. За 10 пациенти сме изразходили за медикаменти и консумативи над 7 хил. лв., като част от тях са били по клинични пътеки, чиято стойност е под 1000 лв. В другите болници това просто не се случва. Заради скъпоструващите пациенти е много трудно финансовият резултат на болниците да е положителен. Още повече, продължава практиката здравнонеосигурените пациенти да се изпращат при нас. Не можем да ги върнем, нито е морално, нито е законно, ако пациентът е тежко болен или спешен. Знаете колко скъпо е лечението в инвазивната кардиология, лекували сме и там неосигурени и не сме получавали нито лев. Но ние, първо сме лечебно заведение, после търговско дружество.

- Неслучайно бяхте обявена за мениджър на годината на национално ниво от Българския лекарски съюз?

- Да, така е. През 2014 година получих годишната награда за мениджър на болница. Както неведнъж съм казвала това за мен е награда за усилията ми да работя за лечебното заведение. Тези усилия бяха оценени и от ръководството на министерството  и от ръководството на Лекарския съюз. Поласкана съм, но всеки път когато се зададе поредното предизвикателство, се питам как би се приело, ако не успея да се справя с него.

- Казвали сте, че най-сериозният проблем на болницата е застаряването на лекарите, напускането на специалисти и заминаването им в чужбина. Успяхте ли да овладеете положението?

- Проблемът е за цялата държава, изтичането на лекари тревожи всички. казвам го и в качеството си на председател на сдружението на областните болници, имам представа какво става в повечето болници - има недостиг на лекари. В нашата болница засега не сме застрашени да не можем да защитим второ ниво на компетентност, което ни е нужно.Срещу един-двама напуснали постъпват толкова нови лекари. Предизвикателството е да се запазят ценните за болницата кадри, които с квалификацията си са уникални за лечебното заведение. Същевременно всеки лекар, всяка медицинска сестра са важни за нас. Знае се, че натоварването в една областна болница е голямо, изтощаването също.Запозната съм с пакета от мерки, които е приготвил министърът на здравеопазването, които то презентира пред Висшия медицински съвет, на който аз съм член. Има неща, които ако се осъществят ще се получи една истинска реформа и ще позволят на болниците от нашия ранг по-комфортни условия на работа. Проблемът с кадрите е най-сериозният в цялото здравеопазване. Усилията ни са насочени за запазване на здравето на персонала, защото стресът в който живеят и работят е голям. Лекарите са ценните. Чакаме апаратура за 5 млн., ако няма лекари на работят на нея, за какво ни е?!

Гледаме на проблема комплексно, от една страна се стараем да задържим лекарите, опитваме се да имаме най-добрата апаратура, пациентът да е в комфортна стая, да има за него най-добрите лекарства. И добри условия - успяхме да подменим бельото в болницата, за всяко едно легло има нови възглавници и олекотени завивки, подменяме матраци.

За мен болницата е комплекс от много неща, не само един надпис МБАЛ"Д-р Тота Венкова". Тя е комплекс от квалифицирани  кадри, работеща система, добра апаратура и медикаменти. Добрият мениджър постига баланса между всички тези неща. Пациентите не са закрепостени за нас, те могат да се лекуват на други места, да сравняват и могат да избират.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News