Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

Окръжният съд в Габрово вчера потвърди присъдата на колегите си от Районен съд по делото на тъй нар. имотна мафия. Осъдените на първа инстанция две жени и трима мъже са обжалвали присъдата си за лишаване от свобода за извършени от тях измами. Те изнудвали психично болни и хора в затруднение да им прехвърлят жилищата си, като нанесените имотни вреди са за общо 54 208 лв.

Районен съд Габрово призна през ноември м.г. петимата за виновни. "За извършените престъпления е наложил на И.К. и Ю.К., действали при условията на опасен рецидив, с предишни присъди, наказания, от по 7 години лишаване от свобода. По 4 години лишаване от свобода съдът е определил за съучастниците им П.К. и Т.Д., а на подсъдимият Г.К. е наложено наказание от 2 години лишаване от свобода. Районният съд е постановил подсъдимите И.К., Ю.К., Т.Д. и П.К. да заплатят солидарно на пострадалите собственици на жилища сумата от общо 53 100 лева – обезщетения за причинени имуществени вреди в резултат на противоправните им деяния", пише в мотивите на съда.

 Престъпната банда се оказа семейна. Подсъдимите  П..К., И. К. и Г. К. са братя. Подсъдимият П.К. съжителства на семейни начала с подсъдимата  Т..Д., а подсъдимият И.К. е женен за подсъдимата Ю. К. 

"В посочения период те са си набавяли средства чрез измами спрямо възрастни хора и такива с психични отклонения, след като предварително се били уговорили да вършат това, действайки в сговор. Наличието на предварителна уговорка за извършване на деянието се установява от синхрона в действията им, като всеки от тях е изпълнил ролята си," пише още в мотивите на съда.

Ето и механизмът на измамите. На 7 януари 2011 г. С.Г., който от години бил безработен, тръгнал  да направи копие на личната си карта и свидетелството си  за управление на МПС,  с намерение  да  кандидатства за работа. Случайността обаче го срещнала с двама от престъпната група. От дума на дума отчаяният човек си споделил всичко, нямал работа, имал непогасени битови задължения в размер над 4000 лева.Те отзивчиво обещали да му помогнат. През това време пристигнал и другият брат, който се оказал именник и настоявал да почерпи.

 

Всички отишли в заведение до блок "Дунав". Разговорът пак тръгнал около проблемите на С.Г. Единият от групата отзивчиво обещал да го уреди на работа като шофьор, тъй като имал фирма за камиони. Това естествено не било вярно.

За целта трябвало да представи документ за наследственото си жилище на ул. "Младост", в който живеел сам и личната си карта, за да сключат договор.  Платили му "по приятелски" таксата за издаване удостоверение за наследници в Община Габрово, като всички документи останали  у тях.

После всички заедно полели сделката. Целта на измамниците била да заведат мъжът в затруднение във Варна и там да подпише пълномощно, затова го поканили на техни разноски на разходка в морския град.Той се съгласил, като дори не подозирал, че пълномощното от негово име вече е готово. Едва когато го завели при

нотариус, разбрал, че с пълномощното ще даде права на една от жените в групата да се разпорежда с жилището му. Той не се съгласил, тъй като нямал намерение да си продава жилището. Нотариусът скъсал пълномощното и ги отпратил.

Отишли да обядват в заведение. През това време продължили да го уверяват в необходимостта да подпише документ,  с който се задължава да работи във фирмата по договор, като ще му се удържат сума от заплатата,  докато върне парите, които щели да му дадат да си плати задълженията. Притесненият мъж си поръчал само кафе, след което се почувствал зле и не си спомнял почти нищо.  Но помни, че се озовал с един на групата при друг нотариус, вече нямал сили да се съпротивлява и подписал пълномощно и съответните декларации. Същия ден всички се прибрали с автобус в Габрово и се разделели. След няколко дни измаменият габровец се осъзнал и се обърнал към адвокат.

Междувременно мошениците предложили неговото жилището за продажба на изгодна цена. На 20 януари 2011 г. пред нотариус в Габрово била извършена продажбата на жилището на С. Г., чрез „пълномощника" за сумата от 13 650 лева. Парите били поделени между членовете на бандата. След десетина дни С. Г. бил уведомен от адвоката, че жилището му вече е продадено. През февруари бил заставен да напусне дома си.

Следващият "подвиг" на измамниците бил месец по-късно. На прицела им попаднала М.Б.Д., на 76 години, която страдала от психично заболяване деменция от Алцхаймеров тип. След като се запознали уж случайно, болната жена била заведена 18 февруари 2011 г. в магазин на Виваком, където я убедили да си купи мобилен телефон за 189 лева и да сключи договор за ползването му, като я уверили,че тя няма да плаща нищо. Дори пред нея сумите за тарифния план в размер на 60 лева и 10 лева за телефона били платени услужливо от един от измамниците.

След това около 17 часа бабата и новите й приятели се разходили до магазин "Техномаркет". За да се съгласи да отиде с тях й обещали, че ще я заведат на ресторант и ще я почерпят. Там те решили да вземат техника с лизингов договор на името на възрастната жена. От магазина им предложили да извършат покупка на изплащане чрез "Джет кредит", те се съгласили, само трябвало да доведат "леля си" за оформяне на документите. Предоставили личната й карта, с която вече били купили телефона,  за оформяне на договора. На служителката направило впечатление, че възрастната жена отговаря неадекватно, при което тя се усъмнила, че може да се извършва измама. Видимо било, че лицата са от ромски произход, а бабата не е.

След доста уговорки възрастната жена подписала молбата за кредит за закупуване на пералня "Аристон" и телевизор "Нео". При изпращане на молбата до централния офис на фирмата за кредити, служителката написала, че има съмнения за измама. Докато се изчаквало одобрението на кредита, подсъдимите решили да прескочат до намиращия се в близост мебелен магазин, бившия "Явор". Междувременно кредитът не бил одобрен.

Там мургавата банда си харесала холов ъгъл и поискали да го купят с втори кредит, пак от името на старицата. Представили личната й карта, като заявили, че е на тяхна „вуйна", която чакала в кола пред магазина. Служителят и в този магазин се усъмнил, че може да се извършва измама и решил да не предприема действия по отпускане на кредит за покупка. През това време шофьор на магазина видял  ромите, които и друг път идвали в магазина с различни лица и закупували на тяхно име стоки.    Видял, че в паркирания им автомобил има възрастна жена. Подал информация на тел. 166 за измама. Скоро след това пристигнали от  полицията в Габрово и задържали бандата за изясняване на случая.

Третият удар на измамниците бил на 21февруари 2011 година.  Двама от бандата срещнали Б.С.Х., страдащ от органично разстройство на личността, увреда и дисфункция. Държал се неадекватно. Той споделил, че иска да си купи автомобил. Предложили да му помогнат, и обещали хубава кола само за 500 лева. Той се съгласил, отишли заедно до дома му, където той им дал сумата.

 Мошениците веднага се сетили, че могат да продадат и жилището му, което е на негово име, както в предишния случай. Споделили гениалния си план с останалите участници в бандата и уговорили подробностите.  

 

За тяхна сметка завели болният мъж във Велико Търново, дори уредили хотел за нощта. На следващия ден отишли при нотариус. Там  обаче Б.Х. отказал да подпише пълномощно за продажба на жилището му, тъй като знаел, че е дошъл във Велико Търново за да си купи кола. Завели го при втори нотариус - и там без да разбере съдържанието на документа, Б.Х. подписал пълномощно, смятайки, че купува автомобил.  Всъщност с подписаното пълномощно предоставял право на един от измамниците  да се разпорежда с жилището му в Габрово, на ул. „Хризантема”  кв. Трендафила.

Снабдени с пълномощно, измамниците бързо намерили купувач и обявили цена от 14 500 лева От заключението на оценъчната експертиза, направена в процеса на разследването,  е видно че пазарната стойност на жилището  всъщност възлиза на 27 000 лева.

Купувачът им броил парите пред кантората на нотариус, след което била извършена сделката по продажбата. Доволни от успешния удар, мошениците си поделили парите. След повече от месец купувачът разбрал от полицията, че с купеното от него жилище има проблем. Търсил "пълномощника" по сделката, но не го открил.

 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News