Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧ ЕВА

Габровският Окръжен съд вчера за пореден път отложи делото срещу двама акушер-гинеколози, обвинени за смъртта на 30-годишната Десислава Манолова и новороденото й момченце Александър през октомври 2013 година. Делото ще се гледа отново на 18 май, защото защитата на обвиняемите поиска  повторна съдебно-медицинска експертиза от 7 експерти.

Габровската прокуратура обвини бившия завеждащ на родилното отделение д-р Димитър Ангелов и лекарката, водила раждането, д-р Севдалина Колева, за причинена смърт на повече от едно лице поради немарливо изпълнение на служебните задължения. Обвинението се базира на заключенията на две комплексни петорни медицински експертизи, открили серия от лекарски грешки, бездействие и нарушения на медицинските стандарти.

За пореден път вчера в залата влязоха почернените родители на Деси - Николай и Настя Манолови, които отново чуха подробности за мъките и смъртта на единственото им дете, за внучето, което така и не видели. А също и съпругът й Станислав Иванов, който сам се грижи за другото им дете, петгодишната Иванина. Детето не е забравило майка си, често плачело за нея.

30-годишната Десислава Манолова постъпила в Областната болница в Габрово на 12 септември заради преносване. Терминът й бил за 9 септември, затова по съвет на наблюдаващия я гинеколог д-р Анчев била приета в лечебното заведение. Две седмици обаче нямало признаци за раждане. Според роднините на родилката тя била предложила на докторите да извършат раждането със секцио. Те обаче й отговорили, че тъй като първото й раждане било закъсняло, вероятно и сега щяло да стане така, затова  трябвало да чака. Предположили, че терминът на родилката не е бил изчислен правилно.

На 25 септември Деси вдигнала 38,3 градуса. Жената едва дишала. Дежурен през нощта бил шефът на отделението д-р Ангелов. Той правил секцио и затова оставил колежката му да реши проблема с Деси. Написал  разпореждане “за евентуално оперативно родоразрешение” и си тръгнал сутринта от болницата. Д-р Колева, която поела дежурството, не направила цезарово сечение, въпреки че на монитор вече се виждало страдание на плода. В обясненията си за причината тя пише, че раждането вече било започнало, а и пациентката имала висока температура.

Александър се ражда по нормален начин в 13 ч. Въпреки болките Деси била много щастлива, разговаряла с роднините си, разказала им как е минало всичко. Споделила обаче, че се чувства зле, диша затруднено, има температура.

Бебето също не било добре, в 21.45 часа то издъхнало. Причината за смъртта му е “тежък аспирационен синдром, настъпил от страданието на плода непосредствено преди раждането”. Майката била транспортирана  в Университетската болница в Плевен, но въпреки усилията на лекарите починала на 4 октомври от полиорганна недостатъчност заради сепсис, причинен от стафилококова инфекция.

Пет вещи лица от София вчера категорично заявиха, че бебето и майката са могли да бъдат спасени, ако габровските акушер-гинеколози са предприели оперативна намеса, вместо да чакат нормално раждане. Според тях са били налице явни признаци за преносване на бебето. Недоумяват защо дежурният лекар д-р Севдалина Колева не е предприела оперативна намеса, след указанието на д-р Димитър Ангелов.

Експертизата установила допуснати грешки и в болницата в Плевен. Ако матката на жената, откъдето е почнала инфекцията е била отстранена, имало вероятност тя да оцелее,  е заключението на експертите.

снимка Десислава, Станислав и дъщеричката им Иванина


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News