Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

В цялата страна е поета инициатива за почистване коритата на реките и деретата, заради опасността от наводнения при очакваните буйни снеготопежи.  По разпореждане на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева до 22 март кметовете трябваше да извършат оглед на реките в населените места и при констатиране на нерегламентирани сметища или замърсявания от битови и строителни отпадъци да организират почистването им.

 При констатиране на нередности ще бъдат издавани наказателни постановления на кметовете, предупреждават от Регионалната инспекция по околната среда по водите. Какво сочи извършената в Габровска община мащабна проверка на специалисти от Басейнова дирекция  и РИОСВ, коментира зам. кметът Климент Кунев.

"Проверката показа, че състоянието на реките Янтра и Сивек  са в добро състояние, макар да винаги има какво още да се желае. Храстите са орязани, коритата са почистени от клони и наноси. Засега в добро състояние са и деретата, които при големи води, могат да станат много опасни. Миналата година вложихме доста средства в почистване на Янтра и изгребване на наносите. През тази година ще вложим над 100 хил. лв. за почистване на дерета, поемаме грижата и отговорността за състоянието на речните корита", обясни той.

 Но опасността не е отминала и то не толкова заради очаквани наводнения, колкото заради нашето безхаберие. Много често в реките, особено в деретата се изхвърлят строителни  и дървесни отпадъци, всякакви битови боклуци.

"Забранено е изхвърлянето им в деретата, и глоби налагаме, въпреки това често се случва. Има регламентирани места за събиране на подобни отпадъци. Призовавам гражданите да ги използват, да не затлачват деретата. Особено опасни са деретата около селата Новаковци, Гъбене, Стоевци, Райновци, Враниловци, миналата година имаше големи проблеми. Деретата там имат големи водосбори. Макар, през по-голямата част от годината нямат и четири пръста вода, при обилни дъждове, като миналата година, а и явно така ще бъде и в бъдеще, стават доста опасни. В момента са чисти, но това не означава, че хората с тяхното поведение, не могат да предизвикат отново проблеми. Натрупаните клони, отпадъци автомобилни гуми се натрупват, създават изкуствено препятствие, повишават водното ниво, а при отпушване от напора на водата се създават проблеми надолу по течението. Правим всичко възможно, което е по силите ни, отделяме немалко средства да държим речните корита и деретата в постоянна проводимост. Но гражданите не го правят", коментира още Кунев.

И си спомня как едно наглед невзрачно дере превърна миналата година улица  "Тихият кът" в река заради 16 автомобилни гуми, затлачили водостока на улицата. Създадени бяха много главоболия на хората, разрушени бяха пътни настилки.

Спомня си за наложилата се с помощта на пожарникари евакуация на живеещите по поречието на река Янтра, в района на "Капитан дядо Никола", при напълно чисто корито на реката. Но водата е била твърде висока и затова е била взета превантивната мярка за хората. Остава надеждата това да не се случва отново.


 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News