Новините от Габрово и региона


Женина ДЕНЧЕВА

С чисто ново депо за твърди битови отпадъци се сдобиха габровци и тревненци.  То струва над 26 млн. лв., част от които европейски пари. Строежът на депото вече е приключил, има издаден акт 15 на 9 март, чака се само Държавна приемателна комисия, която ще разреши отваряне на новата клетка на депото за рекултивация на отпадъка, съобщи Милена Гатева, ръководител на проекта за новото депо.

Затова депонирането на сметта все още се извършва в старото депо. След като започне дейността на новото, старият участък ще зарие с пръст,  затреви и ще се сложи окончателен край на старото сметище. Буквално всеки момент очакваме съобщение за насрочване на държавната приемателна комисия, допълни Гатева.

Габровското е третото депо в страната, което стана факт, благодарение финансирането от ОП "Околна среда". По нея са предвидени 26 регионални депа в цялата страна. Това означава, че финансовият ресурс по програмата, ако не бъде оползотворен в срока до средата на 2015 година, трябва да се върне и ще има санкции за държавата. Причините за забавяне на другите общини са проблеми с обществените поръчки, обжалвания, със строителството на терен, поява на свлачища. Ние нямахме проблеми с обжалвания заради добре проведените процедури, успяхме да съвместим успоредно строителството и експлоатацията на битовите отпадъци, обясняват от Общината.

Доставено е съвременно оборудване, включително и електронна везна, която точно отчита параметрите на сметта. Изградена е и модерна сепарираща инсталация. Доставен е челен товарач, машини за производство на компост, подходящ за торене на градини, като се смилат и хомогенизират отпадъците. По протежението на цялото депо има видеонаблюдение, 24-часова охрана, в депото имат право да влизат единствено работещите там и камионите със сметта.  Изградена е и пречиствателна станция, инсталация за изгаряне на биогаз, процесът е автоматизиран и компютъризиран.

Деца от Габрово и Трявна изрисуваха стената на депото с красиви рисунки с автомобилен спрей, за да бъде то по-свежо и весело. Мона Лиза на Леонардо да Винчи – една от най-известните и репродуцирани картини, се усмихва загадъчно от бетонната стена, ограждаща габровското депо за отпадъци. Графитите и  изображенията са на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа”, които изрисуваха повече от 15 метра от сивата ограда.

 

Постмодерната работа е в типичната стилистика на стрийтарта /улично изкуство/ с ярки цветове и контрасти.

Инициативата, осъществена от Община Габрово и екипа по проекта за новото депо за отпадъци, доказа, че изкуството има поле за изява дори и на такова нестандартно място. Сътвореното платно беше видяно и от първите габровци, посетили депото за отпадъци в обявения ден на отворени врати в петък. Те видяха работещата в тестови режим сепарираща инсталация и първите проби на пречиствателната станция. 

В момента се сформира ново звено - общинско предприятие "Регионално депо за отпадъци Габрово". Текат конкурси за набиране на персонал за депото. Търсим квалифицирани кадри, които ще преминат допълнително обучение за работа с модерните съоръжения от доставчиците на оборудването. В управление дейността на новото депо ще работят 17 човека, обясниха от Общината. Отделно фирма "Екобулсорт", която стопанисва сепариращата инсталация откри 25 работни места.

Официалното откриване на депото ще стане в началото на юни, дотогава се очакват някои довършителни работи по рекултивацията и акта на държавната приемателна комисия.

Паралелно със строителството на депото върви и поставянето в града на новите контейнери за твърди битови отпадъци, чрез които сметта се разделя на биоразградима и рециклируема. В жълтите контейнери трябва да се поставя хартия, пластмаса, стъкло, които се рециклират, а в кафявите - обелки от плодове и зеленчуци, остатъци от храна, треви, които се компостират. Общинското предприятие за благоустрояване поетапно поставя по кварталите 450 жълти и 530 кафяви контейнера. Очаква се до две седмици да бъдат разпределени в целия град.

Големият проблем е не закупуването и поставянето на новите, весели контейнери /украсени са със стикери с габровската котка/, а дали габровци са се научили как да делят сметта за двата вида контейнери. Според звеното, което работи по проекта първите данни са обнадеждаващи, гражданите са информирани и правилно разпределят отпадъците си. Разбира се има и изключения.  Забелязва се обаче, че не се затварят капаците на контейнерите, може би някои не знаят, че има специален педал, който извършва тези действия.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News