Новините от Габрово и региона

Мариана ДИМИТРОВА

До 2016 г. всички детски площадки трябва да отговарят на европейските изисквания за безопасност. Срокът за това бе до 2013 г., но бе отложен с три години.

От няколко години насам в Габрово ежегодно се изграждат по няколко нови площадки и се ремонтират стари с пари от национални програми, европейски средства или от бюджета.

През 2014 г. Община Габрово кандидатства пред Министерството на околната среда и водите - Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда с 15 проектни предложения за селата и 3 за гр. Габрово за изграждане на зони за отдих и детски площадки в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда – 2014 г.”

Община Габрово получи финансиране на 2 проекта от Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда - изграждане на зона за отдих и ремонтиране на детска площадка на терен в непосредствена близост до сградата на Народно читалище „Христо Ботев – 1923” в село Драгановци на стойност 9 650 лв. Спортна и детска площадка и кът за отдих бяха изградени в централната паркова част на село Яворец на стойност 9 819 лв.

През 2014 г. бяха извършени общо 139 ремонтни дейности на съоръжения и паркови елементи на 13 детски площадки и 32 зони за отдих и игра на деца на обща стойност 8 214 лв. С оглед пълна и подробна проверка на общото ниво на безопасност на площадките за игра, през септември миналата година бе извършен и годишен контрол на 11 детски площадки, разположени на територията на град Габрово, от МЕЛУС ЕООД като независим орган за контрол от вид “А” и отговарящ на критериите за акредитация. Стойността на извършената услугата бе 1650 лв.

През 2014 г. бе изградена и нова детска площадка в кв. Болтата, със съоръжения за люлеене, пързаляне, катерене, клатушкане и общуване, на стойност 19 993 лв.

За тази година Община Габрово кандидатства с 14 проекта за изграждане на зони за отдих, ремонтиране на детски площадки и озеленяване в града и 12 села от общината. Общата стойност на проектните предложения е 113 304 лв.

Проектите са част от Националната кампания „За чиста околна среда – 2015 г.” и ще бъдат одобрявани от Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

По проектите се предвиждат  благоустройствени дейности, свързани с изграждането на зони за отдих, кътове за отдих за възрастни и деца, възстановяване на спортни площадки, реставриране на чешми в 12 габровски села – Поповци, Новаковци, Стомонеци, Чарково, Райновци, Здравковец, Дебел дял, Бойновци, Златевци, Балани, Жълтеш и Гъбене. Отделно в рамките на града, в комплекс „Стефан Караджа” ще бъде изградена нова спортна площадка и ще бъде възстановена детската площадка на ул. „Чумерна”.

Припомняме, че за пръв път от демократичните промени у нас, по-сериозно отношение и грижи към детските площадки в Габрово бяха положени през 2008 г., по време на управлението на тогавашния кмет Томислав Дончев. Тогава много усилия бяха насочени и към детските площадки и зелените площи. Направена бе картотека на наличните детски площадки, разделени в 4 групи, съобразно състоянието им. Оказа се, че тогава детските площадки в града са били 62. Идеята на картотекирането им бе постепенно да се подобри и поддържа състоянието им в добър естетически вид, и същевременно да са безопасни за децата. За първи път беше реализирана и инициативата „Осинови детска площадка”, като кампанията продължи и през следващата година.

 

 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News