Новините от Габрово и региона


Женина ДЕНЧЕВА

В деня на лятното слънцестоене 21 юни повече от 170 държави ще отбележат Международния ден на йога, обявен от ООН. Йогата е хилядолетната система на знание и познание, надскочила религията и догматиката. Събития по този повод се подготвят в София, Габрово, Пловдив, Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново и Перник.

 

Неделя е обявена за ден на отворени врати за всички, които се интересуват от йога. В Спортната зала от 10 до 16 часа всеки може да чуе нещо повече за древното индийско учение, да се практикуват по-леки йогически упражнения.  Могат да организират семейни посещения, защото там ще научат нещо повече и за йогата за деца. Ще бъде прожектиран тематичен филм. Във фоайето пред залата ще има щандове, предлагащи бижута, хранителни добавки и тематични книги. Организатор е YOGAcenter – Габрово, с подкрепата на Общината и Областната управа.

"Повечето си мислят, че йогата е вид спорт или някакви занимания за изключително гъвкави, млади хора със специални способности. Всъщност йога са простички упражнения за тялото, за дишането и за ума, които ни помагат да бъдем по-здрави физически, да бъдем заредени с енергия  и да имаме спокоен, стабилен ум. Затова искаме да направим това тайнство по-популярно и близко до хората. Всеки безплатно може да получи теоретични и практически умения по йога, включително и детска. На много места, в детски градини, включително две в Габрово, вече се практикува йога, има училища в страната, в които третият час по физическо е  детска йога. Много е полезно за подрастващите, докато се оформя тялото", казва един от организаторите и учител по йога Николай Сираков.

Спорт или философия е йогата? "Създателите на древното учение не се опитват да поставят йога в някаква рамка, тя действа цялостно, холистично, на организма. Тя се грижи за физическото ни тяло, за дишането ни, за почивката ни, за храненето, за мисленето ни. В момента в Индия и по света има научни институти по йога, които изследват и доказват по научен път ефектите на йога упражненията. Така, че наука йога има. Има и философия йога, тя е как да живеем по-добре, как да възприемаме света около нас", обяснява той.

Че йогата не е някаква екзотика, нито секта или "лежащи върху пирони голи хора", е известно отдавна, но българското православие за пореден пък се опита да я заклейми. Светият синод наскоро реагира остро, по повод текстове, свързани с йога на матурите. Той се възмути, че е вкарана чужда религия в учебен материал.

"Йога не е религия, а повтарям - система, която се грижи за духа и тялото. Който определя йога като религия, просто не я познава. Като човек, който е имал за учители индийци, единият от тях 108-годишният Свами Дев Мурти, твърдя, че тяхната първа препоръка е  всеки да изповядва собствената си религия", опонира Сираков.

Защо йогата така бързо намира почитатели по света, включително и в България, доста консервативна в подобни отношения, обяснението е, че хората се вълнуват все повече от всички системи, които имат оздравителен ефект, физически и психически.

"Хората боледуват, не разчитат много на здравеопазването. Други уж са здрави, но се чувстват непрекъснато уморени, отпаднали, без енергия, трудно се концентрират и започват да се обръщат към йога. Десетилетия се  опитвахме да живеем все по-динамично и се гордеехме, че работим много, за да постигнем по-високи резултати. Чувстваме се уморени и изтощени на работа. Няма как, като обедната почивка за мнозина е половин час. Трябва минимум да е 1 час, за да могат хората да се нахранят и да отпочинат. Дори да подремнат за 15 минути. Обедната дрямка е изключително полезна, практикуват я не само в Япония, но и в Германия, например. У нас, ако разберат, че някой подремва на работа, става голям проблем, макар да е в обедната почивка. Всъщност това не е сън, а вид релаксация, която възстановява цялото тяло. И след това човек е много работоспособен.

Човек не е роден, за да работи по 12 часа на ден. А работим много, за да печелим все повече, да си купуване безсмислени вещи...

Хората все повече разбират, че лекарствата не работят. На Запад имат прекрасна медицина, но тя е за спешни случаи. На Изток хората се грижат за здравето си, докато са здрави. Там, ако лекарят установи енергиен дисбаланс, веднага ти препоръчва упражнения, дихателни практики, начин на хранене, билки. А с възстаноняване на енергийния баланс не се стига до изчерпване на организма, което води до проява на болестите.

 Напоследък  хората започнаха да се връщат към истинската си природа. Сега е модерно "бавното движение" - така да работим, така да се храним, така да живеем. Много фирми по света все повече се грижат за служителите си така, че те да имат достатъчно време за почивка и достатъчно време за работа. Всички тези системи, включително и йога спомагат за връщането към истинската ни природа - да възстановим физическото си здраве, да се поддържаме заредени с енергия през целия ден, да имаме стабилен ум, за да виждаме позитивното във всяка една ситуация. А това води до възможността човек да управлява ситуациите, себе си в ситуациите си, собствения си ум. Напоследък тези хора стават все повече, особено младите. Често ги виним, че са безотговорни, дори мързеливи. Но те като че ли по-добре усещат нещата и следват правилния модел на живот.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News