Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

65 деца и младежи ще вземат участие това лято в инициативата "Приеми ме на село", която придобива все по-голяма популярност в цялата страна. Заради интереса на родителите ще има и "джуниър" версия, около 30 деца от 9 до 14 години ще прекарат незабравима седмица на село, при баба и дядо, макар и "взети под наем". Вчера кметът Таня Христова подписа споразумения с представители на габровските села, които ще участват.

Селата, които се присъединиха към инициативата са Поповци, Съботковци, Донино, Харачери и „Ветераните” в инициативата Новаковци, Стоевци и дряновското Зая отново ще приемат внучета „назаем". Подписване на отворените споразумения за сътрудничество с шестте села се извърши в читалището на Поповци в присъствие на бабите "под наем", които вече се готвят да посрещнат новите внучета.

"Голям е интересът към нашата инициатива, която провеждаме за трети път, от София, Бургас, Варна, Благоевград ни търсят. А вече има и  международно участие - в края на лятото група младежи от побратимения белгийски град Аалст ще се включат в инициативата. "Приеми ме на село" излиза от границите на Габрово, вярвам, че скоро ще стане национална мрежа от приемни села. А това е неповторим шанс да бъдат преоткрити китните габровски селца, да се влее в тях нов живот и детска глъч, да се преживеят неповторими мигове. Специални благодарности на бабите и дядовците, които отварят домовете си и сърцата за гостуващите внучета. От внучетата пък те ще научат много нови неща. Така се връщаме към традициите, към българското. Поздравявам и читалищата, които активно се включват тази година в реализиране на инициативата. "Приеми ме на село" носи изключително позитивна енергия и емоции. Време е да помислим дали да не реализираме идеята и през зимните ваканции", казва кметът Таня Христова.

Идеята „Приеми ме на село“ идва от есето на Вероника Йосифова от Габрово, с което тя участва в национален конкурс „Моите идеи за България” през 2012 г. Желанието й е да създаде мрежа от села, в които възрастни хора приемат младежи от града, с цел съхраняване на българщината и предаване на българските традиции, обичаи и ценности. През 2013 г. идеята е припозната, методически разработена, финансирана и реализирана пилотно от Община Габрово в село Новаковци.

Любопитният експеримент набира все повече почитатели, защото се оказва, че децата, които нямат връзка със село, се чувстват много добре там, бързо свикват. Помагат в домашната и стопанската дейност на новите баба и дядо, учат много нови неща, хапват вкусни бабини гозби, съвсем различни от градските хамбургери. Макар и поуморени от селската работа, вечер се събират, веселят се, общуват. А бабите и дядовците, които отдавна не са виждали собствените си деца и внуци, голяма част от тях в чужбина, с истинска радост и удоволствие се грижат за малчуганите. И младите, и старите винаги помнят тази прекрасна, лятна, незабравима седмица.

Въпреки, че досега инциденти не е имало, екип от Общината, педагог и лекар ще са съвсем близко до децата.

Стартът на "Приеми ме на село" започва на 6 юли в село Донино. От 16 до 20 юли приемно село става Харачери, а през август Поповци. А от 31 август до 4 септември да се готвят приемните баба и дядовци от Съботковци, Новаковци и Стоевци. Очаква се и други габровски села да се включат в инициативата, защото интересът, особено на софиянци, е огромен. Много родители искат децата им поне малко да поживеят на село, някои дечица никога не са били там, не са виждали на живо коза, какво остава - как се дои. Затова тази година решихме да включим и по-малки деца, уточнява един от организаторите Светла Андреева.

снимка1 - Таня Христова подписва споразумения с представители на приемните села

снимка2 Как се дои коза на село


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News