Новините от Габрово и региона

ЕкоФест „Зелените идеи в действие“ ще се проведе в местността Узана над Габрово на 24, 25 и 26 юли. Фестивалът е развитие на УзанаПолянаФест и през 2015 г. ще се проведе за пети пореден път.

ЕкоФест се организира от Фондация ТАЙМ – Екопроекти с финансовата подкрепа на Министерство на околната среда и водите чрез Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда и Община Габрово.

 Фестивалът ще започне с неформално откриване на 24 юли в 17.00 ч. и вечерен концерт на групите Хоризонт и Full Circle. Официалното откриване на ЕкоФест ще се състои на 25 юли от 11часа. Ивелина Василева, министър на околната среда и водитеТомислав Дончев, заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика, областният управител Николай Сираков кмета Таня Христова, Велеслава Цакова, председател на УС на Фондация ТАЙМ ще бъдат сред специалните гости по време на официалното откриване.                                                  

Мисията на ЕкоФест е да привлича все по-широк кръг от хора към идеята за опазване на околната среда като предпоставка за успешно икономическо, социално и личностно развитие. Акцентът през 2015 г. е "Адаптация към климатичните промени". Целите на ЕкоФеста са обмен на опит и споделяне на добри практики за устойчивото развитие и управление на околната среда, дискусии между заинтересованите страни по конкретни проблеми на опазването на околната среда, създаване на среда за възприемане на екологични послания от най-малките до най-големите.

По време на фестивала ще потърсим отговори на въпросите, които касаят промените в климата и нашата адаптация към тях. Специални гости на фестивала са водещи специалисти от БАН, Национален институт по геофизика, геодезия и география, Департамент „География“, казват организаторите. Областният управител Николай Сираков ще бъде сред лекторите на ЕкоФест в местността Узана край Габрово. В духа на темата тази година "Адаптация към климатичните промени", той ще говори за това, трябва ли да се приспособяваме към тях, или да променим себе си като фактор за тези промени, съобщават от пресцентъра на Областния управител.

Осъзнавайки последиците от драстичната намеса на човека в естествените процеси в природата, заедно ще се търсят отговори на въпросите: откъде произлизат нещата; какво трябва да променим, за да направим света такъв, какъвто искаме; как да неутрализираме първопричината, довела до нарушаването на баланса в природата.

"Очаквайте един откровен разговор за нас и нещата - такива, каквито са. Защото ако имаме смелостта да погледнем проблема в очите, вече сме извървели половината път към промяната, която всички желаем", казва Сираков.

По традиция началото на Фестивала ще бъде последвано от освобождаване на птици от Спасителния център за диви животни, гр. Стара Загора. Същинската част на ЕкоФест ще се състои през деня на 25 и 26 юли. В програмата ще участват над 100 изложители. Категориите, по които ще бъде разпределена зоната за изложители и презентации са:  ЕкоПазар, ЕкоАкадемия, ТехноЦентър, АртАтелиета, Детски център и Презентационен център.

ЕкоПазарът предлага богат набор от продукти на малки български производители – натурална козметика, всичко от истинско мляко, домашни сладка и юфка, мед, био вино и много други. Подготвена е богата програма за възрастни в ЕкоАкадемията и Презентационния център. В Детския център децата ще се забавляват с практически занятия и игри от забавна математика до сглобяване на гайда, от велосъстезания до игри на дървена детска площадка. ТехноЦентърът ще запознае гостите с възобновяемата енергия за топла вода, електричество и гориво, а мобилна лаборатория ще мери качеството на въздуха. ВАртАтелиетата ще бъдат позиционирани изложби и уъркшопи за изработка на разнообразни арт предмети – демонстрации за изработка на цветя от вълна, работилници за техниката „плетене с хартия“, бижута и аксесоари, изработени с техниката макраме, демонстрации на правене на бижута от медна тел, изложба и демонстрация на изработка на изделия с различни плетачни техники, ателие за свирене на диджериду-различни видове техники и методи на дишане при свирене, творческа работилница за малки и големи, фокусирана върху керамиката - методи на работа, техники за изграждане, свойства на глината, направа на бижута - пръстени, брошки и диадеми от стари дрехи и отпадъчни изрезки от текстил.

Сред специалните изяви по време на ЕкоФеста е състезанието по планинско колоездене за деца и възрастни организирано от Колоездчен клуб "Георги Одрински".По време на концертната програма на 25 юли ще вземат участие 12- годишната рокаджийка Джени Джо – талантът от Габрово и нейният баща Ивайло Цанков. Специалната изненада на вечерта са Стенли от Тангра и Прея от Монте Мюзик.

сн. Николай Сираков


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News