Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

С чисто ново депо за депониране на твърди битови отпадъци се сдобиха жителите на Габрово и Трявна. То е на стойност над 26 млн. лв. и е оборудвано с модерна съвременна техника. Официалното откриване на депото ще стане на 23 юли от 17.30 часа в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Проектът „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово“, реализиран по оперативна програма „Околна среда 2007-2013“, стартира през лятото на 2012 година. Проектът се реализира от Община Габрово в партньорство с Община Трявна. Обща стойност на проекта е 26 235 646,30лв.  без ДДС. Собственият принос на Община Габрово и Община Трявна  е 1 324 456,72лв. За строителството на депото бяха предвидени  38 месеца, а изпълнителят ДЗЗД „ЕкоГеоДимас“ - обединение на финландска, софийска и габровска фирми, спази срока.

 

През изминалите почти три години от старта на проекта в землището на габровското село Гръблевци се реализира напълно ново за пределите на България строителство, изискващо върху старо сметище да се изгради ново и модерно съоръжение за третиране на битовите отпадъци. Предизвикателство за строителните работи бе паралелното функциониране на старото сметище, където и към момента се депонират отпадъците от домакинствата в Габрово.

 

Новопостроеното съоръжение, разположено на  площ над 140 дка, включва:

- нова клетка за депониране (живот на клетката – 30 години),  площадка за компостиране,  площадка за сепариране, административна сграда и складови помещения, кантарна платформа, система за изгаряне на депонийния газ,  високотехнологична пречиствателна станция,  експлоатационни и контролни пътища.

 

След като бяха приключени всички строително-монтажни работи по новата клетка и новоизградените съоръжения, на 19 май 2015 г. беше назначена Държавна приемателна комисия, която извърши оглед на място и провери всички нужни документи за правилната експлоатация на депото. В заключение Комисията без забележки прие работата на строителите на обекта и на 25 май Община Габрово получи разрешение за ползване на новото депо за отпадъци.

На 30 юни бе назначена втора Държавна приемателна комисия, която прие и последния подобект от новото депо – рекултивиран  участък, обхващащ старата клетка и на 7 юли Община Габрово получи разрешение за ползване и на тази последна част от депото.

Освен особеностите в строителството, реализирането на проекта доведе и до внедряването на напълно нова и много по-удобна за експлоатация от жителите система за разделно събиране на отпадъците, състояща се в само два контейнера.

В жълт контейнер, предназначен за сухата фракция, попадат всички подходящи за рециклиране ненужни вещи, изработени от стъкло, хартия, пластмаса, метал. В специален оборудван с филтри, кафяв контейнер попада мократа фракция – остатъци от плодове и зеленчуци, трева, клонки, дървесина, кафе, чай и др.

При експлоатирането на системата съдържанието на жълтия контейнер постъпва на сепарираща инсталация, намираща се на територията на депото за отпадъци, където суровините биват извадени и сортирани. Пътят на биоотпадъците от кафявия контейнер приключва на площадката за компостиране, където след допълнителна обработка, се произвежда качествен почвен подобрител – компост.

Същевременно общинското предприятие, което ще управлява депото, вече е създадено и реализира всички дейности, нужни за функционирането на депото.

 

снимки Посланикът на Финландия у нас Харри Салми, кметовете на Габрово и Трявна Таня Христова и Драгомир Николов направиха първата копка на депото  през лятото на 2012 година


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News