Новините от Габрово и региона

Музеят „Дом на хумора и сатирата” получи покана да гостува със своя изложба в Народното събрание. Експозицията се открива на 22 юли в 11 часа в Клуба на народния представител.

Габровци са поканили, съвсем в свой стил, по-малко свои съграждани и повече живеещи в София, като имат уверенията на Таня Христова, кмет на града, че тя лично ще открие изложбата.

Това е първата изява на музея тук и се посвещава на 155- годишнината от обявяването на Габрово за град. През този век и половина Габрово се превръща в люлка на духовността с първото си светско новобългарско училище, в индустриално чудо – за да бъде наречен „българският Манчестър”, а по-сетне – и в столица на пестеливите и пресметливи хора и свой 43-годишен Музей „Дом на хумора и сатирата”.

Изложбата „Габровски шеги” ще се опита да отговори с усмивка на трудния въпрос „Колко жители има в Габрово?” – Подсказваме отговора, който традиционно може да се чуе в Габрово: „Тук са не просто жители, а габровци!”

 Колекцията включва 15 живописни платна на български художници, трактуващи по свой начин габровското чувство за хумор. Показана е серия илюстрации на почетния гражданин на Габрово Борис Димовски, заедно с подбрани към тях вицове, както и създадени по негов проект гоблени на тема „Адам и Ева – габровци”.

Завладяващо настроение блика от платната на габровските художници Мара Атанасова („Карнавал в Габрово”), Драган Немцов („Карнавал” и „Рачо Ковача”), Миню Бонев („Любопитство,”), Йорданка Шиякова („Цветя и рози”), Стефан Монев („Ядрена котка”). Вълчан Петров е толкова сладкодумен, че може дълго да разчитаме какво е закодирал в „Притчата” си, а „Тумба-лумба шикалка, няма сватба никаква” на Кеазим Исинов ще ни накара да прихнем като след весела детска приказка.

Магията на габровския хумор е усетила и Хилда Солис от Мексико, която е „видяла” една котешка „Секси вечер в Дома на хумора”. Сън ли е било или истина, питат се и организаторите на изложбата, но не знаят отговора!

Като безценна валута, преминаваща свободно всички граници, габровските шеги разнасят славата на града и неговите жители, привличат приятели, почитатели, инвеститори, раждат смели идеи.

Наскоро габровските анекдоти зазвучаха и на японски. Както обяснява техният преводач проф. Чихару Накамура от университета в Кобе, добре е сънародниците му да знаят, че освен кисело мляко и парфюм от рози, България има своя богата хумористична култура.Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News