Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

"С внедряването на информационната система за издаване на превозни билети за дървесина ще спрем незаконната сеч и контрабандата. Така  ще се спести милиони левове на държавата", каза министър-председателят Бойко Борисов в Габрово. Заедно с  министърът на земеделието и храните Десислава Танева и заместник-министър Георги Костов, той участва в презентация на информационната система за издаване на превозни билети за дървесина и на системата за отчитане на отстреляния дивеч в реално време, която е въведена Северноцентрално държавно горско предприятие - Габрово

Преди транспортирането на строителна дървесина, върху нея  се поставя пластина. Посредством електронно мобилно устройство, свързано чрез общ софтуер, информацията ще постъпва в сървърите  на Изпълнителна агенция по горите и на съответното предприятие и ще е видима на техните сайтове. Така в реално време може да се проследи транспортирането на дървесината от мястото на отсичане до влизането й в склада или предприятието за преработка. Проверяващите с таблети могат да проследят законността на дървесината и веднага да санкционират нарушителите.

,,Десетилетия наред се говори как се краде дървесина, как безразборно се сече гората, как фирми на тази или онази партия, на този или онзи олигарх, секат гората. За радост колегите в Министерство на земеделието положиха огромни усилия с това, което направиха. От днес системата работи в това предприятие, а от първи декември ще е задължително за всички горски предприятия. Благодарение на системата всеки гражданин, виждайки камион, превозващ дървесина, ще може да провери в системата номера и при нередност да сигнализира на телефон 112, на първия срещнат патрул или в медиите. Системата ще е изключително полезна както на неправителствените организации, така и на гражданския сектор", коментира Борисов.

Той съобщи още, че се очаква се до края на годината системата да бъде внедрена във всички държавни горски предприятия в страната, а от следващата година да стане задължителна за всички собственици и ползватели на гори. Пряк достъп до системата ще имат всички контролиращи органи - НАП, Агенция „Митници” и др.

 "Направихме невероятно много горски пътища по границата. Министерство на земеделието и храните помогна на МВР за сигурността и изнесоха работата по изграждане на безопасни горски пътища по границата. Там където преди време загинаха граничните полицаи сега имаме безопасни горски пътища, които са направени от нашите предприятия и са стойност близо 50 млн. Те заслужават адмирации и благодарности от граничарите и полицаите, които патрулират по границите”, каза още премиерът.

 Доволен от новата придобивка Борисов отказа да говори в този ден за бежанци и за изтребители. По този повод на въпрос на в. Габрово ДНЕС дали ще си купи нов правителствен самолет, заради техническите проблеми с Фалкона, той отговори: „Не ми се коментира тази тема. На който какво му е писано. Нали не си представяте да кажем, че ще купим нов самолет за властта, защото знам какво ще ни направите вие. Поемаме риска и който иска да се качва. Не е отговорно като държава, но популизмът до такава степен е шестващ по нашите ширини, че дори не може и да ни мине през ума”.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News