Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

Досега община Габрово е имала три кметове и съответно кметски наместници в останалите, сега за пръв път ще се проведат избори в 11 села. Причината е, че на местните избори на 25 октомври за първи път селата с население повече от 100 души ще могат да избират свои собствени кметове. Тази промяна бе включена в Изборния кодекс "Манолова".

Може би първоначално хората от малките населени места са се зарадвали, че ще си имат свой кмет. Но все повече проблеми в това отношение излизат на бял свят. Най-големият е определяне на населените места, в които трябва да се проведе вот. Заради досегашното законодателство някои от населените места, макар и отделни едни от друго, са обособявани в едно кметство. За да се изпълни Изборния кодекс, сега селата трябва да бъдат раздробени, а половината им жители няма да имат право на глас за кметът, който ще ги управлява. Ще могат да гласуват само за общински съветници и кмет на голямата община, към която принадлежат, припомнят от mediapool.

Такава е ситуацията в селата Драгановци и Драгиевци, които до момента са били обособени в едно кметство с кметски наместник. Заради изискванията на избирателния кодекс обаче се оказва, че към момента село Драгановци ще избира собствен кмет, тъй като по адресна регистрация надхвърля 100 души. Но същевременно  хората от Драгиевци няма как да гласуват за него, въпреки че на практика функционират като едно кметство. Те ще трябва да гласуват само за кмет на Габрово и за общински съвет в града. Като утешение, за да упражняват правото си на глас хората от Драгиевци ще имат собствена секция, но на територията на съседното село - Драгановци. Едва ли те ще са много мотивирани да дадат вота си, от една страна  няма да могат да дадат гласа си за този, който желаят за кмет, от друга ще трябва да пътуват до съседното село, за да упражнят вота си.

По същата причина жителите на Гарвани и за Николчевци няма да гласуват за кмет на Гиргини. А хората от Янковци няма да могат да гласуват за кмет на Поповци, а Ясени - за кмет на Жълтеш.

"Този изборен кодекс не е добър, откъдето и да го погледнеш. Първо - ограничават се изборните права на хората, второ - ще се формират излишни разходи на всяка общинска администрация, съответно на данъкоплатеца. Такова е положението в Севлиево. А в Дряновско се получава още по-голям парадокс, в Радовци 8 човека ще избират кмет. Формално селото има над 100 жители, като се смятат и обитателите на дома за хора с психически разстройства, които под пълно запрещение и по смисъла на изборния кодекс нямат право да гласуват", коментира габровски депутат.

Още по-сложна ще се окаже  и ситуация след вота. Тези села, уж са отделни териториални единици, но нямат административен капацитет за самостоятелност, съдбата им ще се решава впоследствие. Няма много варианти - или ще се назначава кметски наместник, или след като са разделени механично, ще се присъединят отново механично към по-голямото село.

Друг проблем, който ще възникне  след изборите е изискването да бъдат осигурени определени условия на кметовете да изпълняват служебните си задължения.

Оказва се, че  отговорността за осигуряване на условия за встъпване в длъжност в малките населени места е на кмета на голямата община, в случая Габрово. Това ще увеличи многократно административните разходи.

В крайна сметка неуредиците около изборите в селата с над 100 души население и пречките пред провеждане на вот там се оказват драстично повече от предимствата, които подобна мярка дава. Тези избори ще се окажат най-кошмарните, изглежда.

Дори от  ЦИК признават, че този текст от Изборния кодекс трябва или да се преосмисли и да се синхронизира с други закони, или просто да бъде премахнат и да бъдат върнати кметските наместници, коментира mediapool.

сн. Хората в габровските села още не проумяват промените в избирателния кодекс


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News