Новините от Габрово и региона

 

- Г-жо Христова, вече не е тайна, че Вие трудно се съгласихте да се кандидатирате за втори мандат, защо?

- Успяхте да ме изненадате. Наистина ли и тази тайна около мен вече е разбулена? А сега сериозно на въпроса Ви: за мен всеки, който се впуска в надпреварата за управлението на Габрово, се изправя пред изключително трудно и отговорно решение. Всичко останало би било несериозно и безотговорно.  Да си кмет не е просто възможност да смениш професията си, а припозната мисия. Между другото, с този въпрос ме карате да се замисля защо няма специалност „кмет“ в нито един университет по света. Сигурно защото и най-добрият професор не може да зададе въпросите вместо хората, които живеят в един град, както и да оцени справедливо получените отговори. А и на такъв изпит трудно можеш да препишеш без да те „хванат“. Заради това и подобно решение никога не е лесно – вчера, днес, утре.

-  Защо все пак приехте?                          

- Защото съм убедена, че идеите и решенията, които аз и екипът ми имаме, ще продължат да променят и развиват Габрово. Осъзнавам, че след динамиката на изминалите четири години и след всичко, което направихме, залогът и очакванията към нас са още по-големи. Знам, също така, че следващите години за Габрово ще са изпълнени с много предизвикателства, но и с много нови възможности. И ще си призная, че най-важното, което ми дава сила, енергия и увереност, че вървим по правилния път, е подкрепата на хората. Без нея нищо не може да се случи.

-  Какво Ви взе и какво Ви даде кметският стол?

- Знаете ли кое, според мен, е най-ценното качество за един кмет? Да обича хората. Защото иначе няма как да разбереш какво ти казват с усмивка или с критика, а понякога и с безразличие. Да имаш огромно количество енергия и да си готов да я раздаваш безрезервно. Да успяваш да разкриваш и мобилизираш най-добрите качества на хората в екипа си, за да бъдеш добър ръководител и да взимаш ефективни решения. Когато си кмет, се налага да си едновременно обединител, арбитър, дипломат и готов в голяма степен да се лишиш от личен живот.

- Кой е урокът, който няма да забравите от изминалите 4 години?

- Този, който ни даде силата на природата и ни напомни за най-важните неща.  

- Коя е най-голямата грешка, която отчитате през изминалия мандат?

- Трудно ми е да направя такава класация. Тези, които ме познават знаят, че съм изключително критична, най-вече към себе си. Със сигурност съм допуснала не малко грешки. И в личен и в обществен план. Това, за което не ми стигна времето и имам дълг, е да бъда по-често сред хората и да имам достатъчно време за семейството си.

-  Кога бяхте най-удовлетворена от работата си през мандата?

- Много са моментите, които са ми носели удовлетвореност,   както, когато преминавахме през трудности и предизвикателства, така и когато постигахме успехи и резултати за Габрово. Давам си сметка, че сигурно съм спестила и доста от заслужените добри думи, които дължа на екипа си и на администрацията. Използвам възможността искрено да им благодаря за ангажираността, всеотдайността и подкрепата. И за тях, темпото през тези години беше доста високо. А без тях, нищо нямаше да стане реалност. С риск да пропусна много от нещата, които ми носят удовлетворение и вярвам не само на мен, ще спомена добрата финансова стабилност, която в тези трудни години успявахме да осигурим, газификацията в нашия град, усилията ни да спасим от критично състояние транспортното ни дружество и да успеем да закупим екологични автобуси, да започнем реформа в дейностите по благоустрояване и да се ангажираме с обновяване на механизацията и подобряване на качеството на услугите, да създадем звено за поддръжка и развитие на зелената система в Габрово, да подобрим условията в почти всички училища, детски градини и ясли, да подобрим качеството на градската среда и да реализираме едни от най-трудните проекти за подобряване на ВиК системата на града, да изградим ново депо за битови отпадъци на мястото на старото сметище, да открием Туристически информационен център в Габрово, да подкрепим местните културни инициативи чрез значително увеличаване на ресурса на Програма „Култура“, да създадем Интерактивния музей на индустрията, да подкрепим двойките с репродуктивни проблеми, и много други.

-  А кога плакахте последно?

- Само преди няколко дни, когато видях радостта в очите на една майка, която срещнах с малката си дъщеря и която ми сподели, че тежкият здравословен проблем на детенцето вече е отминал.

- Кои обиди няма да простите?

- Обидите, според мен, са проблем на този, който ги причинява. Всъщност, човек трябва да е благодарен и за доброто, и за лошото, което получава. Всеки ден, всеки миг, без изключение. Ще се съгласите, че да си обиден това  води до разочарование, а това е грешна емоция, която допуснем ли я в душите си, действа изпепеляващо. Да си обиден и разочарован означава дълго да си чакал някой друг да свърши нещо вместо теб или заради теб. Всъщност, в този случай ти си разочарование и за съжаление си пропуснал наистина нещо хубаво да ти се случи.

Иначе в моменти на трудности и изпитания винаги си повтарям част от молитвата на св. Франциск от Асизи:„…О, Боже Всемогъщи, дари ме да не търся утеха, а да утешавам, да не търся разбиране, а да разбирам, да не търся обич, а да обичам, защото когато даваме, получаваме, и в прошката ни прощават…“

Едва ли има по- прекрасно и вдъхновяващо нещо от това да  изразиш истинска благодарност и истински да поискаш прошка. Преди това, обаче, трябва истински да се смириш. В противен случай, колкото и да крещим „благодаря“ и „прости“, никой няма истински да ни чуе и повярва. 

-  Какво жертвахте в личен план, за да бъдете кмет на нашия град?

- Ами да отида на поне една родителска среща на дъщеря ми, както и неведнъж да пропусна среща с приятели. И все пак не мисля, че трябва да говорим за жертви, а по-скоро за разбирането и подкрепата, която за щастие имам от семейството си. Благодаря им от сърце за това. 

- Кои грешки няма да допуснете през следващите 4 години?

- Със сигурност изминалите четири години ми помогнаха да науча доста уроци, не малко от тях поради грешките и слабостите, които аз самата съм допускала. Мога само да си пожелая да имам силата и умението да не ги допускам отново. Иначе знам, че няма безгрешни хора и аз не съм изключение. Особено, когато работиш на високи обороти и искаш много неща да се случват, неизбежно се допускат грешки и възникват трудности. За мен, по-важното е човек да може да си признае, че е сгрешил, защото тогава и решението се появява.

- Какво бихте искали да кажете на габровци?

- Ще повторя това, което им казах и преди четири години: Да бъдат такива каквито са – първи сред първите, критични и взискателни към тези, които са избрали да ги управляват, разумни, прагматични, предприемчиви и нестандартни, с автентичното чувство за хумор, за което ги знаят по целия свят, да обичат и да се гордеят с града си.

Предизборен щаб на ГЕРБ


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News