Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

- Надделява мнението, че тази предизборна кампания бе твърде вяла, кротка, безинтересна, да не казвам скучна?

- Определено предизборните кампании са доста по-кротки вече. Мисля, че минахме периода на компроматите, оплювките, черния пиар. Сега нещата са по-умерени. Все повече партии и политици го осъзнават. Разбраха, че хората, избирателите нямат потребност от това. А и ситуацията сега е различна. Как да надъхваш озлобление  срещу опонентите, като виждаш какво става по южната ни граница. Едни хора бягат от трагедията, загубили близките си, домовете, имуществото си...

Предстои период, когато предизборните кампании ще бъдат позитивно, приятно, дори вдъхновяващо време, когато всички политици от различни партии, с различни идеи тръгнат сред хората и си говорят, обсъждат как могат по-добре да се случат нещата, какво още може да се направи за града, за населеното място. Аз съм убеден, че ако не следващата, поне по-следващата кампания ще бъде такава.

- А възможно ли е да има някаква предопределеност, предполага се кой ще спечели, особено в Габрово, и другите партии, особено по-малките, се включват без да влагат голям ресурс, без да участват в дебати, ей така, да се знае, че ги има?

- Може и да има нещо такова, но на мен много ми се иска да не е така. Защото няма да има нови идеи, нови дискусии, нови предизвикателства. Някои смятат, че кампанията бе вяла, защото липсва интригата, липсва черния пиар, жълтата журналистика. Не е така. Но има нещо друго, питаме се защо е безинтересно? Защото не сме се научили да го направим интересно, но и позитивно. Знаем как да го направим негативно, но това вече не върви. А като се изправим един срещу друг, обикновено обсъждаме какво някой не е направил.

Ако в града имаше телевизия, с положителност щеше да има предизборни дебати. Въпреки това трябваше да се организира дебат, дори ако трябва и на площада. Като инициатор е не политическа сила, а обществото чрез някоя неправителствена организация. Дебат не означава да убеждаваш другите в своята правота и да омаловажаваш идеите на другите. А всички кандидати да изложат своите виждания за продължаващото развитие на Габрово. И хората да си изберат някой от тях. Защото кметът е важен, той е човек на властта, най-високият пост в местната власт.

- Щеше да е любопитно, ако петте дами, които се надпреварваха за кметския пост, се бяха срещнали и дебатирали. Само фактът, че вече толкова представителки на нежния пол в Габрово се включиха в кампанията, е впечатляващ. Случва се за пръв път в Габрово!

- Действително щеше да е интересно, можеше да се чуят различни гледни точки, да излязат различни  провокативни теми, които да помогнат на кандидатите да доразвият идеите си за просперитета на Габрово. Макар да съм скептичен за смисъла на такъв дебат, виждайки поведението на повечето претенденти, и от двата пола, от които не чух нищо позитивно. Все за проблеми говориха един месец, но решение не даваха. Опитваха се само да омаловажат направеното досега. Не виждам защо е толкова страшно да се изправиш и да кажеш: Този човек е управлявал града досега, той е направил това, и това, и това. Предлагам аз да надградя направеното, затова оттук нататък трябва да се направи това, и това, и това. Защо нас, българите, ни е страх да признаем, ако някой е успял в нещо. Ако пък се появи някой по-добър, който да го продължи, дай му шанс да го направи. В името на дадена кауза! Но егото ни е много голямо!

Аз също cъм за участието на жените в управлението. Светът е толкова взривоопасен, че ако не бяха жените, досега Третата световна не да е започнала, а да е свършила! Балансът се дължи предимно на жените, които все повече навлизат във властта.

 - Преди време вие прогнозирахте, че ще настъпи положителна промяна в политиците, те ще станат носители на позитивното, съзидателното, ще бъдат истински лидери, които ще водят към по-добро хората. Дали не настъпва това време?

- Мисля, че сега сме в преходен период, когато това ще се случи. Политиците, които са носители на стария модел политика излязоха от живота ни. Навлизат нови лица, нов тип политици. Не всички от тях намират верния път, не всички улучват верния тон, не всички успяват по разбираем начин за обяснят собствените си идеи, но преходът е започнал. Новите политици имат позитивно отношение към нещата, подходът им е различен. Добър пример в това отношение е евродепутатът Андрей Новаков, който е в Брюксел на мястото на Томислав Дончев и отговоря за нашия регион. Той не е от Габрово, но много често е тук, хората започват да го опознават. Когато е в Брюксел, той непрекъснато ни изпраща информация какво се случва там, а темите ни на разговор при среща  са какво е направил, какви нови идеи има. Той е най-младият член на Европарламента. Все повече такива млади хора проявяват желание да се включат в политиката. За мен няма значение от коя партия са, дай Боже, да ги има във всички партии. Винаги ще има ляво и дясно в политиката, два различни модела на политика - на натрупване на капитал и на разпределение на капитал. Това са нормалните цикли в живота.

Това отдавна е известно. "На мъжете с високи добродетели дайте висок пост, а на тези с много постижения - пари", е казал Сайго Такамори, японски държавник (1827 - 1877). Трябва да избираме лидерите си не толкова според способностите им, а според  добродетелите им. Лидерът на първо място трябва да е добродетелен човек. Значи на този, който е с развити добродетели и на практика ги прилага в живота си, трябва да дадем висок пост. А този който има много способности, на него му трябват пари, за да развива способностите си и да има постижения.

Ако трансформираме тази японска мъдрост в нашата реалност, трябва да разграничим политиците от бизнесмените. Минава времето, когато бизнесмените стават политици, време е вече те да излязат от политиката. Защото бизнесът има способности, гони постижения, на него му трябват пари, за да го прави. А политикът е на върха, той управлява хората, той е властта, затова му трябват добродетели.

- Напоследък ми се върти една еретична мисъл. Знам, че не е демократично, но май е по-практично и икономично всяко правителство да си назначава кметовете, поне няма да си пречат! Така спестяваме много милиони за избори, а и за предизборната лудница! Вие как мислите?

- Не, не приемам това. То няма нищо общо с демокрацията. Кметовете трябва да бъдат избирани, да бъдат припознати от народа. Друг е въпросът дали винаги правим точния, правилния избор.

- Неведнъж съм била впечатлена от вашите точни политически прогнози. Направете ги и сега, за Габрово, и за областта, моля! Този разговор се провежда няколко дни преди местния вот. На следващият ден след него ще видим доколко сте познали?

- В областта ГЕРБ ще спечели изборите. Вярвам, че в Габрово няма да има балотаж, Таня Христова ще спечели на първи тур. И то с впечатляващ резултат - над 60 процента. Все още се двоумя, но като гледам как вървят нещата, ГЕРБ може да има и 20 съветника в местния парламент, сега са 19. БСП също ще влезе със сигурност, поне с 10. Останалите три места ще са  за по един представител на Реформаторския блок и Националния фронт за спасение, иска ми се и АБВ да имат представител. Атака, РЗС, България без цензура няма да влязат. Не знам само движението на Татяна Дончева дали няма да успее. При толкова много партии, гласовете ще се разпръснат. Затова няма да се учудя, ако само ГЕРБ и БСП формират новия Общински съвет.

В Севлиево вероятно ще има балотаж, но на вторият тур ще спечели отново д-р Иван Иванов от ГЕРБ. Местният им парламент ще е много разнолик. Мисля, че балотаж ще има в Дряново. А също така и в Трявна, вероятно между досегашния кмет Драгомир Николов и Дончо Захариев от ГЕРБ. Усещането ми е, че в Трявна и Дряново ще има промяна. 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News