Новините от Габрово и региона

Мариана ДИМИТРОВА

С ниската избирателна активност хората показаха, че не ни искат, коментира следизборния резултат кандидатът на лявата коалиция за кмет Лена Енева. Тя благодари на габровци и заяви, че независимо дали някой е гласувал или не, всеки е дал своите граждански знаци.

 "Ще ми позволите тази професионална шега. Който владее 66,66% от капитала в едно търговско дружество, владее стопиращата квота върху всички решения. Приблизително толкова - 66,15% от габровските избиратели, упражниха своето вето върху кандидатите. Те казаха на всички кандидати: "Не ви искаме!" Разбира се, възможно е да има всякакви други причини. От тук нататък политици и социолози ще правят своите изводи", коментира Енева. Тя отчете, че разликата между партията, спечелила изборите и резултатите на БСП е голяма. "Никаква причина при този изборен резултат и това количество общински съветници нямат и не биха имали колегите от ГЕРБ по отношение на резултатите, които ще постигнат. Изключително благоприятна конфигурация", отчете тя.

И допълни, че е силно разколебана по отношение на преференциите. "След тези избори, смятам, че преференциалният вот не се състоя, че мажоритарният вот не се състоя. Българският избирател избира политически. Определено заявявам, че аз вече не подкрепям преференциалния вот в този му вид. Ако разгледате достатъчно детайлно всички политически листи, ще видите, че има отпадане на достатъчно добри професионалисти, за сметка на хора, които са намерили привлекателна форма, неясно за мен как, да спечелят мандат. Мисля, че особено при местни избори, този преференциален вот се превръща в приятелско-роднинско кандардисване на хората, които те познават да гласуват за теб. И това тотално измества изборите като оценка на качествата на един бъдещ управленец, участник в местната власт", е равносметката на Лена Енева. Тя сподели още, че е изненадана от липсата на мажоритарен вот за нея.

Според председателя на общинската структура на БСП Кристина Сидорова, да участваш през 2015 година в политическа кампания се изисква смелост. Като пример тя посочи кандидат за кмет на населено място в страната, който отива на балотаж срещу представител на управляващата партия и се отказва от участие.

Сидорова коментира още, че ръководството на БСП в Габрово е имало по-големи очаквания за резултатите на партията от местния вот. Срещите по време на кампанията им дали възможност да се запознаят с много проблеми, които ще бъдат решавани с участието на БСП през следващите четири години, независимо че партията разполага само с шест съветника в новия Общински съвет.

"Резултатът е красноречив, но нарушенията, които откриваме в протоколите, са наистина фрапиращи", възмутена е Сидорова. И допълни, че БСП – Габрово иска повторно преброяване на бюлетините за общински съветници в някои от секциите в Габрово. Мотивът е фрапиращи нарушения, некомпетентност и множеството поправки при попълване на протоколите от страна на секционните комисии. Вече е внесена жалба чрез ОИК – Габрово и се очаква решението на Административния съд, който да се произнесе.

"Нарушенията, които ние откриваме след всеки един нов протокол, попадал в ръцете ни, са наистина фрапиращи. Най-ясният пример е секция 47, в която копието на протокола, което присъства при нас, една от политическите партии има 56 гласа, а в протокола, качен на сайта на ЦИК гласовете рязко нарастват на 156", заяви Кристина Сидорова. Тя и Лена Енева не оспорват резултата на ГЕРБ в Габрово от изборите, но са категорични, че искат отваряне на чувалите с бюлетини от няколко конкретни секции, поради несъответствието на официалния протокол на ЦИК и завереното му копие. И като пример посочиха отново протокол на секция 47, в която гласовете на коалицията варират – от 49, на 61 и на края 45. "На поправката на резултата на социалистическата партия има подписите на лица от комисията, а на поправката на резултата на ГЕРБ техните подписи ги няма", аргументира се Лена Енева. "Ето един протокол, в който има девет подписа и пише, че всички корекции са направени в присъствието на всички членове на комисията. Разговаряла съм с членове на комисията, които не са присъствали. Пита се на кого са тези подписи", недоумява Кристина Сидорова. И допълни, че тези членове на СИК са готови да свидетелстват за нарушението.

На едно копие от протокол липсват отбелязани преференции, а на същия протокол, но при друго копие преференциите вече са 100 за кандидат от съветническа листа. Те смятат, че констатираните от БСП нарушения са напълно основателни да се иска повторно преброяване на бюлетините в три секции и вече има предприети стъпки за това.

Що се отнася до загубените от БСП кметски места в селата, Лена Енева коментира: "Когато решаваш да участваш във властта, трябва да си направиш много добре сметката по отношение на собственото си достойнство. Мисля, че задържането на един управленски пост не може да бъде за сметка на собственото достойнство. Не може 80% от кметовете на населени места в Габрово изведнъж да станат сериозни симпатизанти на ПП ГЕРБ, като една голяма част от тях години наред са били привърженици на БСП". Тя е категорична, че дълги години социалистите са инвестирали в тези хора и при това положение от БСП са се изправили пред трудности при намирането на кандидати за кметове по селата. Колкото до кметовете на Донино и Яворец, които са свързани с БСП, по думите на Енева, те са показали, че когато си успешен управленец, достоен човек и имаш доверието на хората, няма никакво значение, че не си от управляващата партия, а просто печелиш изборите.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News