Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

Продължават слуховете, че водата в Габрово е заразена и опасна за пиене. Заради това се увеличили заболяванията от хепатит А. От Регионалната здравна инспекция са категорични, че нито водата е заразена, нито има епидемия от хепатит А. Достатъчно ли се изследва качеството и безопасността на водата, какви други проверки, свързани със здравето и безопасността на хората извършва инспекцията, коментира, д-р Наньо Димов, директор на дирекция "Обществено здраве":

- От РЗИ непрекъснато вземаме проби от водоизточниците на всяко населено място, в Габрово е централното водоснабдяване. В някои населени места става чрез каптаж и оттам се разпределя по водопроводната мрежа. Същевременно ВиК има система за мониторинг, чрез която се следи качеството на водата.

Лабораторията в Регионалната здравна инспекция е акредитирана за извършва различни видове анализи на води, на храни, на козметични продукти и други. Преди дни мина поредната успешна акредитация и можем да бъдем напълно сигурни в извършените в лабораторията анализи на водата. РЗИ излезе с официалното становище по въпроса за чистотата на водата и заболяванията от хепатит А е: "Заболеваемостта от вирусен хепатит тип А е нормална за сезона, предвид факта, че при това заболяване се наблюдава есенно-зимно преобладаване /максимум през месец декември/, Механизмът на предаване на болестта е фекално-орален. Заболяването е известно като "болест на мръсните ръце". За периода 01.11.2015 - 19.11.2015 г. в РЗИ - Габрово са регистрирани 4 случая на хепатит А. Заболелите са на възраст съответно - 9 г., 14 г., 35 г. и 60 г. Случаите са без епидемична връзка помежду си. Всички случаи на хепатит А са епидемиологично проучени от инспектори на РЗИ - Габрово. На всички контактни до 17-годишна възраст е приложен профилактично гама-глобулин и същите са под медицинско наблюдение, а заболелите са приети за болнично лечение. За този период не са регистрирани епидемични взривове и епидемии от хепатит А.

За периода от 15.09.2015 г. до 19.11.2015 г. в РЗИ - Габрово по микробиологични показатели са анализирани 12 проби от водата, подавана в централния водопровод на града. С отклонение са 3 проби по показател коли форми, като отклонението е незначително. От местни водоизточници са взети и анализирани 24 проби. С отклонение е 1 проба по показател микробно число - също с незначително отклонение. На база досегашния си опит в проучване на епидемии, предавани по воден път, РЗИ - Габрово счита, че при регистрираните до този момент случаи на заболели от хепатит тип А в града не се касае за предаване на заразата по воден път."

Във връзка със случаите на хепатит А в града, на съвещания в Община Габрово през месец октомври беше направен инструктаж на всички медицински специалисти, обслужващи здравните кабинети по училища и детски градини, за провеждане на здравно-образователни беседи сред деца и родители на тема хепатит, за засилване на контрола върху провежданите дезинфекционни мероприятия по места и върху личната хигиена на децата и учениците.

- Наближават празничните купони и банкети, изкушението да се пуши в заведенията се увеличава. Всъщност, то прекратявано ли е, въпреки проверките на РЗИ?

  - Проблемът с тютюнопушенето остава нерешен. Причината е, че проверяващите не можем да искаме лични данни от нарушителите. Това единствено могат да направят органите на МВР, само те са оторизирани да поискат личната карта на някого. Естествено не можем непрекъснато да обикаляме заведенията с полиция, освен при специализирани акции. Извършихме такива съвместни проверки с полицията за спазване забраната за тютюнопушенето в средата на ноември. С два екипа проверихме редица заведения, които работят нощем след 22 часа. Предимно дискотеки и заведения за обществено хранене. Открихме нарушения само в едно заведение от проверените 10. Там пушеха клиенти, но явно със знанието на персонала. Съставен е акт за административно нарушение на управителя. Според закона се издава наказателно постановление, минималната санкция е 3000 лв. за юридическо и 300 лв. - за физическо лице.

Правим периодични проверки и през деня, около 30-40 проверки седмично. Резултатите са същите, почти нулеви. Но през деня почти не се пуши, става предимно в нощните заведения.

Затова смятам, че е по-добре да се върне старото положение - заведения или части от тях за пушачи и за непушачи. Който от клиентите иска да пуши, който иска да не пуши, негов избор е.

Сегашното положение е никакво. Нито санитарните инспектори могат да правят денонощни проверки, нито да санкционират нарушителите. Така не можем да спрем тютюнопушенето, а и понякога е опасно за инспекторите, подложени са на скандали, дори заплахи. Затова е нужна промяна на закона, да се направи някакъв компромисен вариант. Защото правата ни са ограничени, да не говорим за ниските заплати. Не можеш с 450-500 лв. заплата да извършваш контрол. А работата ни е отговорна и напрегната, работим с над 100 нормативни документи.

- Все повече се коментира здравословното хранене на децата в училищата. РЗИ контролира ли храната в столовете и училищните лавки?

- Да, тази седмица приключваме тематична проверка по организираното хранене в училищни столове и бюфети. Проверили сме всички 37 училища. След като веднъж бяха проверени бюфетите, направихме втора, контролна проверка. Установихме, че в три обекта не се спазват изискванията и сме им съставили актове за административни нарушения. Санкциите могат да бъдат 100, но и 300 лв., в зависимост от значимостта на нарушението.

Там трябва да се продават само бутилирана минерална вода и 100 процента натурални сокове. Някъде се продават плодове сокове, но не стопроцентово натурални. Според наредбата не бива да се продават още: пържени картофи, екструдирани зърнени продукти с добавени мазнини, пържени ядки, пържени тестени изделия, шоколадови и захарни изделия, с изключение на шоколад, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар, торти и пасти със сметана или маслен крем, сиропирани сладкиши, сухи супи и бульони.

В ученическите столове храната трябва да се предлага по предварително изготвени седмични менюта. Трябва да са осигурени плодове и зеленчуци, общо 400 грама, най-малко 400 г. кисело или прясно мляко, най малко 30 г. сирене при целодневно хранене в столовете.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News