Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

- Кои са най-важните събития за Габрово през изминалата 2015 година според вас?

- 2015 година отбеляза края на едни мандат  - интензивен, наситен с работа и предизвикателства. Тя премина под знака на 155 години от обявяването на Габрово за град, бе ключова за развитието на града и важна за неговата история. Позволявам си да я определя като година на устойчив растеж. Такава бе целта, която си поставихме с моя екип в управленската програма преди повече от 4 години. Ако сега погледнем картата на Габрово от птичи поглед и маркираме със знак всички изпълнени обекти и райони с инвестиции се получава изключително любопитна картина. Градът буквално е покрит със знаци, без да броим трасетата на обновената ВиК мрежа.

 Успяхме, това е моята оценка на изминалите 5 години. Там където някои се препънаха или затрудниха, ние се преборихме. Приключихме успешно тежкият воден проект, създавайки надежден път за водата от постъпването и в Пречиствателната станция за питейни води, през километри нови проводи по мрежата, до влизането й в модернизираните съоръжения за пречистване. Новото депо за битови отпадъци вече обслужва общините Габрово и Трявна. Новото кръговото кръстовище облекчи трафика в един от най-конфликтните транспортни участъци. Старата градска част на Габрово – VI-ти участък получи заслужения си облик. Асфалтираните пътища, крайречните уличи, детските площадки, зелените територии, зоните за спорт и отдих, обновените междублокови пространства, санираните училища и детски градини, инвестициите в туристически обекти и много други успешно приключени проекти промениха на само визията на града. Днес от дистанцията на времето се вижда как всичко, което направихме добавя стойност към непрестанните ни усилия да повишаваме качеството на жизнената среда и да променяме града за добро.

2015 - та бе и изборна година, в която, както е редно, за равносметка на извършеното бе дадена думата на хората. Те направиха своята категорична оценка и по съвест решиха на кого да дадат доверие. Вярвам, че ще го оправдаем, за да можем в навечерието на 160-годишнината на града да се гордеем с това, което сме надградили и да се радваме, че сме превърнали Габрово в притегателно място за живот, за бизнес и реализация.

 - Какво от случилото се в обществен, професионален и личен план през тази година няма да забравите?

- Вероятно много от нас няма да забравят това, че през 2015 г. станахме свидетели на  промени, които са заплаха за демократичните процеси и поставят под въпрос усещането за сигурност на хората, където и да се намират по света. В професионален и личен план няма да забравя това, което ми казаха по различи поводи габровци.

 - Вероятно има и несвършени неща, и непостигнати намерения, и разочарования?

- Ако всичко беше постигнато, няма смисъл да продължаваме. Винаги има несвършени неща. Решението е да не губиш енергията, за да промениш това. А иначе, за разочарования няма време.

 -  2016 година е високосна, дали ще е успешна, благодатна и високосна за града ни, поне за това, което зависи от кмета и от Общината?

 - По традиция на старта на новата година всички си пожелаваме здраве и успехи. Но разбирането и осъзнаването на успеха, като колективен резултат би било изключително полезно за Габрово. За целта всички трябва да положим повече усилия и да скъсим още дистанцията между хората и институциите, за да спечелим взаимно своето доверие. Така ще използваме оптимално възможностите, които ни се предлагат, ще получаваме желани от всички резултати.

Пример за това е програмата за безплатно саниране, която е шанс за старите ни жилищни сгради, но за да не го пропуснем трябва да преодолеем скептицизма и започнем да мислим в полза на общността. Тази година ще започнем реалното саниране на блокове,  до сега имаме 36 сключени договора, а програмата вече допуска и други категории сгради. Подготвени сме и за новия програмен период, имаме подадена инвестиционна програма. Ангажирани сме да направим необходимото за стартиране на дуално обучение в Габрово, ще работим ангажирано с другите институции за ефективно професионално образование. Това са само част от задачите, които ни предстоят и със сигурност 2016-та няма да по-лека от предишната.  Надявам се тя да бъде година на ефективна работа, съчетана с резултати, осезаеми за всички нас.

- Кое е най-важното според вас, което трябва да се случи, за да разчитаме на промяна, развитие, възход на града ни?

 

- Искам освен година, в която продължаваме да строим и реконструираме, заедно да се потрудим и да изградим здрава връзка по между си - като хора и общност, която отличава Габрово с дух и предприемчивост. Губим време в безплодни оплаквания, вместо да се борим, за това което искаме и лично да участваме в промяната.

Общината не разполага с механизми да влияе пряко върху възнагражденията на хората. Това, което като институция сме длъжни да направим, след подобряването на средата, е да успеем и с онази промяна на Габрово, която ще допринесе за повишаването на стандарта на живот, чрез привличане на интерес и инвестиции.

 -  Какво е вашето пожелание за новата година към вашите съграждани?

 - Най-простичките и най-важни неща - да бъдат здрави, да се обичат, да вярват в себе си. Пожелавам на габровци да има мир и сговор в домовете им и щастие в очите на децата им. Нека се  усмихват повече, да се научат да прощават и с любов да казват „Добър ден!“ дори на враговете си.

Видях на Богоявление в очите на габровци да се отразява радостта на едно 18-годишно момче, извадило кръста от водите на Янтра. Видях надеждата за здраве, щастие и добруване на нашия град. Вярвам, че всичко това ще се случи, ако позволим на християнските добродетели да бъдат движещата ни сила и да се настанят в сърца и делата ни.


 

 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News