Новините от Габрово и региона

 

Женина ДЕНЧЕВА

Пред службата за социално подпомагане вече се вият опашки за подаване на нови декларации за получаване на детски надбавки. От началото на годината всички семейства, които не искат да загубят помощта за отглеждане на деца, трябва да посетят социалната служба и да попълнят съответния документ.

За да не става натрупване на хора е изготвен график. До края на януари трябва да се явят само тези, които са си подали молбите за помощи през март миналата година. През февруари - тези семейства, които са подали молби за детски от 1 април до 31 май 2015 г., а до 31 март трябва да предекларират майките, които миналата година са подали молби от 1 юни до края на юли. Тези, които са подали след 28 юли м.г. няма да предекларират, добре е да отидат до социалните служби да си вземат заповедите за новия размер на сумата, но не е задължително да е точно сега.

"Според новите промени всички, които са подали молби по стария закон, преди 28 юли 2015.г., трябва да се явят сега. Жените без официален брак също трябва да предекларират, за да се разбере дали съжителстват или не с бащите не децата. Правим проверка дали те се водят заедно на постоянен или настоящ адрес, ако са на един адрес ще търсим и доходите на бащата при определяне на дохода за получаване на детски. Много важно е да се декларира, че живеят постоянно в страната и тук  отглеждат децата си, " коментира директорът на Териториалната служба за социално подпомагане Радостина Братованова.

Според  нея немалко родители работят и живеят в чужбина, идват си лятото за малко, пускат си молбите за детски и пак заминават. Всички знаят, че помощите за отглеждане на дете се отпускат по определени критерии - средномесечният доход на член от семейството за предходната година не трябва да е повече от 350 лв. В чужбина никой не работи за такива пари. Целта е помощите да получават наистина нуждаещите се родители, които живеят в страната. Сега при предекларирането, родителите от чужбина естествено не могат да отидат в социалните служби и пращат родителите си, роднини. Категорично не се разрешава на роднини да подават декларация. Всяка майка лично ще трябва да се яви.

"Променят се и сумите, които родителите получават, в зависимост от броя на децата. За първо дете се дават 35 лв., за второ - 50. Ако едното дете е ученик и има неизвинени отсъствия в училище, се намаляват помощите с 42.50 лв., всъщност цялата сума за двете деца се разделя на две. Другата новост е, че ако едното от двете деца вече е пълнолетно, се отпуска помощ в размер не на 50 лв., а на 37 лв. Затова и всяка година се подават декларации, с които освен всичко друго, се установява и възрастта на децата", допълва Братованова.

Непълнолетните майки под 18-годишна възраст вече се подпомагат не с пари, а с ваучери, с които те могат да купят най-необходимите храни и консумативи за бебетата си. Те получават ваучер на стойност 35 лв. за първо дете и ваучер за 100 лв. до навършване на едногодишна възраст на детето. За второ - съответно 50 лв. Така, че непълнолетните майки, обикновено с по-мургав цвят на кожата, няма да вземат на ръка никакви пари, а помощта им е в натура.

"Социалните на място посещават майката, запознават се с условията, при които живеят тя и бебето и преценяват от какво имат нужда. Това изрично се отбелязва във ваучера - млека, памперси, хигиенни материали, детски играчки, облекло, храни, включително и пиле за супичка за по-големите бебета.

Ваучерите важат за цялата магазинна мрежа, дори за кварталните магазини. На гърба на ваучера е отбелязано поименно какво може и какво не може да се купува с тях. Фирмите, които са доставили съответната купена с ваучер стока, трябва да ги отчетат в социалната служба до 5 дни и веднага си получава парите. В нашия град не са много майките, които ползват такива ваучери, засега са 7", допълва Братованова.

Пазаруването с ваучери стартира още миналата година. В началото е имало проблеми, защото не във всички магазини са знаели за тях. Но проблемите вече са решени. Ваучерите важат за всички магазини, от големите търговски вериги, споразумение засега има само с Била.

В социалните врежи се появиха коментари, че ромките получават много повече детски надбавки от останалите, защото когато децата са по-много, и сумите са високи.

"Държавата не дели децата на българчета и ромчета. Законът е еднакъв за всички. Стимулира се раждането на три деца, като общият  размер на помощта е 130 лв. , по 43.33 лв. за всяко дете След това сумите падат. Примерно, семейство с 14 деца получаваната помощ е в размер на 24.23 лв., при 9 деца - 26.64 лв., при 7 деца -28.58 лв.", коментира Братованова.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News