Новините от Габрово и региона

Освен, че се възхити на красивата габровска зима, днес министърът на туризма Николина Ангелкова, посети някои от туристическите обекти в Габрово, като остана особено впечатлена от Музея на индустрията. Акцентът на посещението й бе среща с представители на туристическия бранш в региона, на която тя сподели инициативите на министерството за развитието на туризма и отговори на техните въпроси за затруднения в туристическата дейност.

"Министерството на туризма подкрепя инициативите на общините за развитие на туризма, включително и на Габрово", каза министър Ангелкова. Тя е впечатлена от проекта за развитие на зимния туризъм на Узана, като обеща да подкрепи Общината  за търсене на инвеститори.

Министерството в момента създава инвестиционна карта на отделните общини. Друга инициатива е създаване на регистър на туристическите атракции, досега там са включени над 3300 атракции в страната. Габровските са над 30.

Освен това в края на миналата година то стартира билдборд кампания за насърчаване на туризма във всяка българска община, като представя и рекламира  интересните туристически обекти там. Габрово също е включено в инициативата. А също така в туристическата дестинация "България - архитектура и занаятчийство", за която са издадени книжки и рекламни брошури.

В Държавен вестник ще излезе скоро Наредба за класификация на екскурзоводите. Министерството разчита най-вече на онлайн туристически маркетинг, който се оказал особено ефективен.

Министър Ангелкова каза още, че през изминалата година има повече от 20 на сто ръст на  посещаемост на културно-исторически обекти в нашия регион. Тя е впечатлена от усилията на туристическия бранш и Общините в региона за развитие на туризма и обеща помощ за включването му в атрактивни туристически дестинации, които да привличат не само наши, но и чужди туристи.

Тя обясни, че страната е разделена на 8 туристически района. Габрово попада във Великотърновски район. Скоро там ще работи представител на министерството, който конкретно ще съдейства за повече туристи, включително от Румъния, Русия, дори Китай.

Сега амбицията е за привличане на повече руски туристи, които предпочитат културно-историческия и поклоннически  туризъм. Другата седмица предстои посещение на министърът на туризма в Русия по нейна покана. Двамата ще обсъдят варианти за увеличаване на туристическия поток от Русия.  Голям ефект има туристическата дестинация "По пътя на руската памет", която посещава местата, свързана с освободителните войни. Миналата година министерството има над 6000 публикации в руски медии, които рекламират български туристически обекти, обясни министърката.

Вече имало споразумение и с китайското министерство на туризма за увеличаване на  на туристопотока от далечната страна. Интересно е, че китайците предпочитали не само културно-исторически обекти, но се интересували и от зимни спортове.

През февруари  предстои подписване на споразумение с Чехия за общ туристически продукт за китайски туристи. Те предпочитали да посещават няколко страни  в даден регион. Такива споразумения имаме и с Гърция, Турция и Румъния.

Още повече проучванията сочат, че 500 милиона китайци ще пътуват по света до 2020 година.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News