Новините от Габрово и региона

Художествена галерия „Христо Цокев“ представя 30 съвременни габровски художници с изложба „ИЗКУСТВО ОТ ЦЕНТЪРА“ във Варшава. Изложбата се открива на 3 февруари в Българския културен институт. Гостуването стана възможно благодарение на това, че през 2015 г. ХГ „Христо Цокев“ спечели проект по програма „МОБИЛНОСТ“ на Национален фонд „КУЛТУРА“.

Идеята за изложба „ИЗКУСТВО ОТ ЦЕНТЪРА“ се роди през 2013 г. и е свързана с петдесет годишнината на Художествена галерия „Христо Цокев“ и с 155 годишнина на град Габрово. Историята на града е тясно свързана с пътищата, минаващи през балкана и именно за това решихме да представим съвременната градска култура и дух чрез пътуваща изложба. Поканихме за участие 30 габровски художника от различни възрастови групи, всеки със собствен характер и маниер на творец, използващ собствен стил в живописта. На всеки автор галерията предостави по две платна с еднакъв размер 50/60. Размерът не  бе избран случайно - 50 са годините на галерията, а 60 са платната в изложбата. В избора на името, също потърсихме символика – в Габрово е географският център на България, разказват от галерията.

Сред участниците в изложбата са имена на доказани творци, носители на редица национални и международни награди, преподаватели – в школи, средни и висши учебни заведения, както и млади - смели и амбициозни автори, показващи една нова гледна точка в живописта.

До момента изложбата е гостувала в Румъния – градовете Търгу Жиу, Крайова и Къртя де Аржеш, а в България това са галериите в Добрич, Ловеч, Плевен, Кюстендил, Севлиево и Габрово.

 Галерия „Христо Цокев“ има традиции в контакта с полски творци. От 1975г. галерията е съорганизатор на международен пленер по живопис „Боженци“, в които още от създаването, участие са вземали редица полски автори.  От друга страна част от художниците в пътуващата изложба са имали изяви в изложби и конкурси в Полша. Галина Христова Христова е носител на първа награда на международна изложба в Нови Сач, Янко Тарандов е участник в Международна изложба „Среща с характер и изкуство“.  Картини на габровски художници са в частни колекции в Полша. 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News