Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

Кои са най-важните неща, които трябва да се случат през годината в региона, в решаването на които пряко участва неговата институция,  коментира областният управител Николай Сираков:

"Най-важното сега е да се подпише договорът на ВиК асоциацията с ВиК- ООД Габрово, който става операторът, който предоставя услугите - водата на територията на областта. В момента се работи по договора, уточняват се детайлите от работна група с представители на Габрово, Дряново и Трявна и на асоциацията. Водят се преговори с министерството на регионалното развитие. Втората стъпка ще бъде община Севлиево да стане член на асоциацията и да приеме ВиК Габрово за техен оператор.

Без да стане това, без наличието на една асоциация и един оператор за цялата област, няма да получим пари от европейските фондове за водния сектор в областта, нито ще получим пари за дейности по ВиК структурите по програмата за селските региони.

Разбирам, че това е деликатна тема за Севлиево, водим разговори как това да се случи по най-добрия начин. В крайна сметка най-важно е Севлиевска община да имат целогодишно вода, тя да е с добро качество и услугата по предоставяне, пречистване и отвеждане на отпадните води да бъде качествена.Това интересува най-вече хората. Те много не се вълнуват дали това ще бъде свършено оператор от Габрово или местното водно дружество.

Важно е да се знае, че водното дружество "Бяла" няма да бъде ликвидирано, то ще се слее с ВиК ООД Габрово, хората които работят там остават. Може да се смени дейността му, например строителна фирма към общината или да се занимава с благоустрояване. Така ще се запазят дейносттите на дружеството, които са извън ВиК сектора, които то изпълнява и сега, ще се запази техниката.

Изискването за всички тези промени, за да има областта само един ВиК оператор не е на областния управител, нито на регионалното министерство, а на Европейската комисия. Иначе пари не дават!

Смятам, че севлиевци най-много ще спечелят. Цената на водата там е най-висока в момента, а тяхното качество на услугата е най-ниско. Няма как Севлиево да се справи с водния режим лятото без сериозни инвестиции във ВиК сектора. Общината никога няма да може да реализира тези инвестиции, дори в пъти да вдигне цената на водата. Така, че единственият изход е този!

Въпросът е как да направим промяната така, че всички заинтересовани да са доволни. Най-важното е хората на Севлиево да са доволни, да имат качествена и на прилична цена вода.

Другото важно нещо е западният обход на Габрово да продължи да се изпълнява в начертаните темпове. За да можем всички да се възползваме от възможностите, които ще създаде тунелът под Шипка. Особено важно е реализирането да се случи сега, когато това правителство има волята тунелът под Шипка да се стане.

Третото важно нещо е надстояване на язовирната стена  на габровския язовир. Пред приключване е процедурата за избор на изпълнител. Уверенията на министерството на регионалното развитие`е, че напролет строително-ремонтните дейности ще започват. Финансирането е от държавата."

Областният управител коментира и ситуацията в общините на областта, първите три месеца на новите кметове: "Имам впечатления от работата на новоизбраните кметове. Хубавото е,че има приемственост в работата на новите кметове в Трявна и Дряново, те са амбициозни и активни. Често се консултират с областната администрация, включително и по предложенията им в местните парламенти, за да не се допускат грешки и областният управител да не връща решения на Общинските съвети. Лично аз работя добре и с четиримата кметове на общините. Досега няма конфликти между кметове и общински съвети, както се е случвало в предишни мандати. Новите кметове на Трявна и Дряново се съветват с кмета на Габрово, получават помощ от експертите, за да участват с проекти по програмите в новия програмен период."

Николай Сираков коментира и евентуалната опасност тази благоприятна обстановка в региона да не бъде разклатена от политическите трусове в държавата, от скандалите в парламента и намеренията на някои политици да предизвикат нови парламентарни избори:

"Световните проблеми, които пряко ни засягат, заради геостратегическото разположение на страната, ще принудят политиците, които се занимават с дребнавата политика в момента, да забравят политическото интригантство, да започнат да ценят министрите единствено по свършеното от тях. С политика човек трябва да се занимава няколко месеца около изборите, през другото време да работи пълноценно.

Доказахме, че можем да сваляме правителства, да предизвикваме два пъти за две години избори. Какво печелим от свалянето на едно правителство, след като не знаем кой ще дойде след него? Тогава да оставим на власт тези, които са доказали, че могат да си вършат работата. Ясно е, че ако сега има нови избори, ГЕРБ ще спечели, и то с много повече. Защото има стабилна политика, защото доказа, че е единствената партия, която може да седне на една маса  с други партии, доказа, че може да работи стабилно, въпреки опозицията и въпреки коалиционните си партньори. Доказа, че въпреки дребнавите, еснафски боричкания на политически лидери в кавички, може да решава не само проблеми, свързани с нашето ежедневие, а и стратегически за страната въпроси, като бежанската криза, сложните отношения с Русия и Турция.

Въпреки тези глобални проблеми, ни се налага да се занимаваме с някакви "примадони", на които нещо не им изнасяло, цепят се, щели да си правят нова партия. Да го направят! Предупреждавам тези, които искат нови избори, че ГЕРБ ще ги спечели с толкова голямо мнозинство, че вече няма да е здравословно дори за самата партия!

Въпреки сегашните политически боричкания, смятам, че идва времето на нова, различна политика. Сега просто системата се изчиства от старите политици."


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News