Новините от Габрово и региона

  Женина ДЕНЧЕВА

До края на годината габровската болница предвижда ремонт на спешно отделение. Започва и газификация на лечебното заведение. Над 1 млн. лв. ще бъдат инвестирани за това от министерството на здравеопазването. Болницата завърши 2015 година без просрочени задължения, съобщи директорът на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" д-р Нели Савчева.

 Вече е отпуснат първия транш от общо 600-те хил. лв. за газифициране на болницата. Работи се по обществената поръчка, идеята е през следващия отоплителен сезон здравното заведение вече да се отоплява на газ. Освен по-икономично, ще е и по-екологично, защото сега се ползва мазут, пушеците от комина замърсяват околната среда. Належащо е и защото котлите на болницата са доста остарели и амортизиране, вече и резервни части не се намират за тях. Въпреки това досега не е имало проблем с отоплението на стационара тази зима.

Всеки момент очакваме доставка на апаратура за 100 хил. лв., купена с наши средства. Става дума за ехокардиограф от много висок клас, добра апаратура за физиотерапия, още екаге- та, дефибрилатор.

След като миналата година бяха инвестирани 5.5 млн. лв. европейски пари за нова модерна техника и ремонти в сградата на габровската болница, остават да се ремонтират още няколко отделения. "Става дума за нервно, кожно, по акушерство и гинекология, детско, но ще решим кое ще е първо, когато сключим договор със здравната каса и преценим с какви средства ще разполагаме през годината. В готовност сме да кандидатстваме по проекти по оперативните програми. Всеки момент ще бъде обявена процедура по "Човешки ресурси", по която ще кандидатстваме за финансиране, казва още д-р Савчева.

"Въпреки, че приключихме 2015 година без просрочени задължения, не съм сигурна дали ще бъде така и тази година. Още не е ясно какво ще е финансирането от министерството.  Цените на клиничните пътеки остават същите, а минималните работни заплати растат. За мен е притеснително, че голяма част от дейността на очно, ушно, кожно отделения, част от хирургията и ортопедията излизат като амбулаторни процедури. Те пак ще се извършват в болниците, но пациентите няма да престояват там, както сега. Това означава, че ще се намалят цените на тези клинични пътеки", казва д-р Савчева.

 Както във всички болници в страната, така и в габровската има дефицит на лекари. "Но нямаме такова текучество, което да е притеснително за работата на болницата. Идват и млади лекари, стремежът ни е да направим нашата болница атрактивно място за тях. Продължаваме успешните партньорски контакти с Белгия. Тази година четирима лекари ще бъдат за по един месец на специализация там. Толкова белгийски лекари ще дойдат в нашата болница. Напоследък често ме питат какво става с хирургично отделение. Категорична съм, там няма недостиг на лекари, всички лекари са със стаж над 20 години, повечето от тях със две специалности. Такива лекари могат да бъдат чест за всяко отделение в страната", допълни д-р Савчева.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News