Новините от Габрово и региона

Мариана ДИМИТРОВА

586 души бяха подпомогнати от БЧК - Габрово през миналата година с хуманитарни помощи, стана ясно от директора на червенокръстката организация Стефан Стойчев.

"През годината усилията на организацията бяха насочени и към децата в неравностойно положение. С подкрепата на Националния съвет на БЧК, Областния съвет, младите доброволци и симпатизантите на организацията бяха събрани финансови средства за стартиране на дейностите по проект "Топъл обяд". От началото на януари 2015 г. програмата продължи в ОУ "Цанко Дюстабанов", където до 31 март 20 деца получиха безплатен топъл обяд. В началото на декември миналата година, в столовото помещение на училище "Св. Св. Кирил и Методий" в севлиевското село Душево започна предлагането на топъл обяд на 44 деца от социално слаби семейства, сираци и полусираци. В продължение на четири месеца, до края на март тази година, те ще получават здравословна храна", обясни Стефан Стойчев. И допълни, че по традиция 200 деца в риск от областта и тази Коледа са получили здравословни хранителни пакети. В края на 2015 г. Областният съвет на БЧК - Габрово започна предоставяне на услуга на бездомници през есенно-зимния сезон 2015-2016 г. В ресторанта "БЧК" се приготвят супа и основно ястие за 17 бездомни хора от Габрово. Предвидени са и беседи с психолог на областната червенокръстка организация, обучен по първа психологична помощ.

Членската маса на БЧК в областта за 2015 г. е 2 365 души. 200 от тях са от Трявна, 500 от Севлиево, 800 от Дряново и 865 от Габрово. На територията на областта функционират 47 дружества.

"През последните години основните усилия на областната червенокръстка организация в областта на международното сътрудничество бяха насочени към създаване и утвърждаване на сътрудничеството със сродни организации от националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец от страните на Балканския полуостров. Продължава партньорството ни с Общинската организация на Македонския червен кръст - Битоля, Общинската организация на Сръбския червен кръст - Пландище и Врънячка баня, Румънския червен кръст - Решица, Турския червен полумесец в Бурса. През юли миналата година доброволци от младежката ни организация на БЧК участваха в летен лагер, организиран от Македонския червен кръст на тема "Лидерство и тим-билдинг", каза още Стефан Стойчев.

Той допълни още, че през 2015 г. постъпилите средства от фондонабиране са били в размер на 5 396,34 лв. От тях от дарения - 480 лв, фондонабирателни кампании - 2 395,34 лв. и отчетен членски внос в Областния съвет на БЧК - 2 521 лв.

На 24 февруари ще се проведе отчетно събрание на Областната организация на БЧК - Габрово, на което ще бъдат отчетени всички дейности, по които е работила през миналата година червенокръстката организация.

 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News