Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

Икономика на област Габрово е седмата по големина в страната, като брутният вътрешен продукт на човек от населението за 2012 година достига 9025 лв., сочи анализът на Института за пазарна икономика. Според петстепенната класация на института икономическото развитие на Габрово получава оценка мн. добър. С повече данни и коментар областният управител Николай Сираков:

 - Областта стои много добре в страната по всички показатели. В анализа се цитира още, че доходите на населението в областта са сравнително високи, а безработицата една от най-ниските в страната. Местните данъци и такси в четирите общини на областта също са едни от най-ниските в страната, въпреки известното увеличение тази година. В анализът пише още, че заплатите се качват бързо през последните две години, като средната брутна заплата достига 7912 лв. през 2013 г. Ако направим сравнение с показателите на Велико Търново, ще видите колко по-добре сме. Вероятно, хората не са на това мнение, те се чувстват бедни. Усещането  на хората не е пряко свързано с цитираните цифри, това е субективно за всеки един.

- Габровци все се жалват, че фабриките не работят и градът обезлюдява?

- В Габрово има развит бизнес, иначе нямаше да сме на престижното седмо място по икономика в страната. Дори не е нужно да търсим нови инвеститори. Имаме си сериозен габровски бизнес, защо са ни чужди инвеститори?! По стойност на средна работна заплата сме на осмо място в страната /над 700 лв./. Вероятно и заплатите в областта могат да са по-високи,  и условията на труд могат още да се подобряват, има какво още да се направи.

Общината и тя си върши работата, възползва се от възможностите, които дават всички европейски програми и проекти, така се създават условия за бизнес.

Няма го обръщението на парите. Останалите фактори са субективни. Един човек може да получава висока заплата, да живее на широко и нищо да не може да спести. Но той казва, че живее добре.  Ако получаваш по-малко пари, харчиш и по-малко, успяваш дори да спестиш нещичко, но казваш, че си беден.

- Сещате ли се какви ще бъдат коментарите, включително и в социалните мрежи, като хората прочетат колко добре се живее в област Габрово?

.- О, да, сещам се. Най-вероятно, ще има упреци, че не живея в този град, от кабинета си не виждам какво се случва навън, и не разбирам колко зле е Габрово. На всички тези черногледци мога само да препоръчам да намерят познат, който работи в банка, или има бизнес в сферата на услугите или продажба на коли. Но добър познат, защото повечето данни се смятат за фирмена  или търговска тайна и не се споделят. И така ще разберат колко потребителски кредити, не само са отпуснати в Габрово, но и се обслужват, значи хората имат финансови възможности. Черногледците да се поинтересуват колко имоти се продават, какви са оборотите на големите хипермаркети, а те ще покажат, че това не е потребление на бедни хора. Да проверят колко коли да продадени в града, колко коли са регистрирани в КАТ през 2015!

И пак да кажат, че градът е умиращ. Човек живее зле, когато иска да живее зле, а не заради липсата на пари. Човек и без пари може да се чувства добре, а с много пари да живее зле.

Не приемам и вечните одумки, че младите хора бягали от Габрово. Нека с ръка на сърце да си признаем, казвали ли сме на децата си: Гледай да завършиш и да останеш там, не се връщай в този град! Ние, родителите май изгонихме младите хора от града. Още повече, това че някой живее на друго място в този глобален свят, това не означава, че е избягал и не е свързан с родното си град. Да помагаме на младите, да ги подкрепяме, а да не им пречим!

- Предишният министър на образованието обеща пълно съдействие за откриване но професионален колеж в Габрово, дали тази идея ще стане приоритет и на новото ръководство на министерството?

- Да, идеята е много добра за Габрово. Имам информация, че новият министър на образованието Меглена Кунева ще продължи започнатото от предишния министър. Включително и във сферата на средното професионалното образование. То е изключително важно на Габрово, а и за страната, защото липсата на работници е огромна. Затова пак повтарям: вече не ни трябват толкова инвеститори, колкото работна ръка.

- Обликът на бизнеса  се променя изглежда, все повече шефове на компании осъзнават нуждата и ефектът на тъй нар. духовни практики? Самият вие преподавате това?

- Действително все повече собственици на български компании, мениджъри започват да въвеждат различни духовни практики, които създават хармонична среда за техните служители. И професионалните резултати се увеличават.

Осъзнавайки законите на Вселената, все повече хора започват да работят и живеят по тях, все повече използват духовните практики в своето ежедневие. Духовните практики не са сложни йогически упражнения, многочасова медитация или други екзотични ритуали, с които се призовават някакви тайнствени сили, както си мислят мнозина.

Те могат да бъдат различни философски течения или религии. Всяка една религия, включително и християнството е духовна практика за нашето ежедневие. Десетте божи заповеди са най-добрият пример за това. Можем да практикуваме и думите на Христос "Когато ти ударят едната буза, обърни другата". Когато изпаднем в ситуация, когато някой постъпва зле с нас, не трябва да отвръщаме на лошото с лошо, а да му дадем точно онова, което искаме да получим. Ако той излъчва омраза и гняв, трябва да му отговорим с любов.

 Да, действително изнасям лекции пред компании за различни духовни практики.  На 27 февруари в София ще се проведе национална конференция "Готови ли сме за новите възможности на пазара - иновации и добри практики, за които не предполагаме"; поканен съм като лектор. Моят модул е озаглавен "Древна мъдрост на повече от 2500 години за успех в продажбите, която работи, винаги работи, вън от стериотипите на мисленето."

Ще стане дума за онази тайнствена сила, която управлява всички процеси, ще поговорим как да възприемаме истинската реалност, която случва нещата и как да излезем от илюзията, която нашият ум изгражда. Ще говорим за законите на Вселената.

- А законът, според който Вселената десетократно връща направеното добро?

- Във Вселената работи принципът "Каквото посееш, това ще пожънеш", т.е. ако искаш да ядеш ябълки, трябва да посееш семки от ябълки. Което означава, че ако извършиш едно добро дело, примерно даваш на някого в нужда 10 лв., ще получиш обратно повече пари. Защото Вселената умножава минимум по 10, защото тя е в процес на разширяване, при нея  други процеси няма. Няма да е веднага обаче. И когато посееш семка от ябълка, ще трябва да изчакаш, докато тя даде плод. Другият принцип е, че не жънем, там където сеем, т.е. сеем семето под земята, а жънем над земята. Ако сключвате сделка с някого, спазвайки всички правила, ще получите плодовете, но не от този човек. А от друг човек, при друга сделка.

Същото е когато се молим. Висшата сила увеличава това, което ние отправяме към нея. Но важно е как се молим. Когато се молим за здраве, обикновено казваме: Господи, моля те, не искам да бъда болен. Всъщност така, ние декларираме наличие на болест, липсата на здраве и тази липса се увеличава. Как трябва да постъпим, ако искаме да оздравеем? Влизаме в Божия храм и се молим за здравето на другите, представяме си тези хора здрави. Когато преживееш здравето на другите, Вселената или Божествената сила откликва с вибрация и увеличава желанието ни.

В крайна сметка, всичко което искаме за себе си, трябва да го дадем на другите. Дали ще е чрез молитва, дали ще е някакво действие или дума, няма значение.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News