Новините от Габрово и региона

Мариана ДИМИТРОВА

"Българският гражданин ще бъде лишен от достъп до здравеопазване", заяви народният представител от БСП Кирил Добрев след проведения преди дни вот на недоверие по искане на опозицията за проблемите в здравеопазването.

"От 1 април имаме разделяне на здравните пакети на допълнителен и основен. Това означава, че за първи път ние ще чакаме за здравеопазване и не заради липса на капацитет, а заради това да караме хората да си плащат. Примерно, имаме операция за херния. Имаме два варианта – единият е, пускаме я по каналния ред в рамките на два месеца. Вторият начин е, ако искате тази операция да стане по-бързо, освен заплатената манипулация от здравната каса, пациентът трябва да си заплати допълнително услугата по извършването на тази операция. Такива неща има  и в други държави, където има листа с чакащи и листа със спешни пациенти. Но там нещата, не се случват заради липса на капацитет на болниците, а тук нещата се случват само заради това да накараме хората да си плащат допълнително. От БСП сме категорични за това да не разделяме хората на две писти. Не трябва в здравеопазването да има вип персони, които да могат да си плащат и за сметка на това да минават първи", коментира още Кирил Добрев.

И допълни, че от 1 април джипитата също ще пускат пациентите по две писти. "Има услуги, които са бързи и услуги, които трябва да чакат. Примерно, ако ви трябва медицинско свидетелство за шофьорска книжка или удостоверение за ТЕЛК – тази услуга е регламентирана в новата наредба, че трябва да бъде извършена до два месеца. Ако искате това нещо да се случи в рамките на деня, вие трябва да доплатите. Второто нещо, заради което събирахме мотиви за вота на недоверие е тъй нар. здравна реформа, която е продължение от първия мандат на Бойко Борисов. Тази здравна реформа аз наричам закриване на болници. Останаха още 50-60 малки болници, които трябва да бъдат закрити. Москов се кълне, че няма да закрива болници. Да, той няма да извърши такава документална дейност, тя просто ще бъде извършена от здравната каса. Два са начините за приключване дейността на една малка болница. Първият е, НЗОК да постави високи изисквания, които болницата не може да покрие. Вторият начин е болницата да събере сили и средства да покрие тези изисквания, но това ще доведе до трупане на задължения и до фалит на болницата", каза Добрев.

Той посочи данни от доклада на Световната банка, от който ставало ясно, че българинът си заплаща 50% от здравеопазването. Депутатът даде пример със страните от ЕС, където доплащането за здраве е около 20%. Според данните от доклада годишно около 4 % от българите обеднявали заради плащане за здраве.

 

 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News