Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

Проектът за интегриран градски транспорт, освен дългоочакваните нови автобуси за градския транспорт, предвижда реконструкция на инфраструктурни обекти. Като кръгови кръстовища, ремонти на подлези, табла с нова електронна информационна система, дори изнасяне на една от автобусните спирки върху тераса над реката. Около 9 млн. лв. са предвидени за всичко това, съобщи зам. кметът Климент Кунев.

 

"Преди това бе извършено мащабно прединвестиционно проучване, което изведе приоритетите, като най-основният е обновяване на автобусния парк, защото повечето градски автобуси са технически и морално остарели. Затова и  градският транспорт не е предпочитан особено сега.

Проектът предвижда купуването на 42 чисто нови автобуси. Това е максималната бройка. В рамките на средствата, които оперативна програма "Региони в растеж" може да отпусне на Община Габрово, можем да купим между 15 и 20 автобуса, в първия етап на този мащабен проект. Като начало сме се спрели на по-малки като габарити автобуси, с дължина 7-8 метра, които могат без проблем да пътуват в по-тесните улици. Целта е да се обслужват квартали, които досега не са имали градски транспорт, като Градище, Негенци, Камъка, Борово /там автобуси минават само по ул. "Никола Войновски" и други. Автобусите по основните линии ще се подменят с по-удобни, по-икономични, по-надеждни", каза Кунев.

Част от автобусите ще бъдат на природен газ, а другите електрически, които приличат на тролеи, но са автономни, не се нуждаят от контактна мрежа.

.За да знаят пътниците до секунда кога ще пристигне автобусът, на спирките ще бъдат изградени електронни информационни табели. Там ще се посочва кой автобус по каква линия се движи и кога точно пристига на определена спирка. Освен по света, такива табла има в големите градове на България, които са реализирали вече проекта за интегриран градски транспорт.

По този проект ще бъдат изцяло възстановени и ремонтирани двата подлеза, до Дома на хумора и до автогарата. Освен това ще бъдат монтирани асансьори за инвалиди, майки с колички, за да могат безпрепятствено да преминават през подлезите.  Обмисля се вариант асансьорите да бъдат оборудвани със сигнално известителни системи против вандалски прояви. Охрана на подлезите не е предвидена по този проект.

Освен това ще бъде извършена реконструкцията на кръстовището пред площада на гарата. Нов и атрактивен вид ще придобие и самият площада. На коментарите, че точно там нямало нужда от кръгово, Кунев отговори: "Фактите говорят друго. Пътувайки с автомобил от старото Колело, завоят към к-с "Христо Ботев" е забранен. Идвайки от к-с "Христо Ботев", завоят към центъра забранен. Никой не спазва тези знаци, нарушавайки закона и с риск за здравето и живота на останалите участници в движението. Няма по-убедителна причина от това, за да ремонтираме кръстовището и да въведем ред и удобство. Дали то ще бъде кръгово или със светофарна уредба, ще решим допълнително. Макар, че при кръговото се спестяват много средства за поддръжка на светофари", коментира Кунев.

Пак по този проект ще бъде решен и друг наболял проблем - липсата на джоб на автобусната спирка "Рачо Ковача". Сега докато автобусът чака слизане и качване на пътници, пътната лента се блокира. Движението се затруднява, особено в пиковите часове. Предвижда се спирката да бъде изнесена върху конзола над река Янтра и оформяне на джоб на нейното сегашно място. Така, че ще имаме вече не само паметник в реката, но и уникална висяща автобусна спирка над нея!

Проектът предвижда още създаване на диспечерска система, с която операторът "Общински пътнически транспорт" да гарантира точното спазване на разписанието на всички автобуси от градския транспорт.

Освен това се предвижда промяна в светлинно регулираните кръстовища, по-конкретно във времето за пропускане в различните посоки, като идеята е те да са съобразени с потока автомобили в дадения час. Сега светофарите работят на постоянен режим, който е удачен за даден час от денонощието, но крайно неудачен за друг. Заложено е циклограмите /логиката, по която се управляват светофарите/, да бъдат променени в полза на пропускането през кръстовището. Направено е изследване на потоците на движението и съобразно това ще бъде направено препрограмиране на светофарните уредби.

"В рамките на този проект разработихме и проект за реконструкция на кръстовището на ул. "Свищовска", пред магазин Лидъл. То също ще стане кръгово. Реконструкцията там е наложителна, затова ще се използват бюджетни средства и то ще бъде готово още тази година", каза още Кунев.

Тръжните процедури за избор на изпълнител  на отделните дейности по проекта се очакват през лятото, избор на изпълнител за доставяне на новите возила ще стане вероятно в края на годината. Реалистично първите доставки на автобуси ще са в началото на 2017 година, ако няма обжалвания. Тогава ще започнат и строителните работи по инфраструктурните обекти, допълни той.

До месец в Габрово ще се появи първият електрически автобус, но той няма да се купува, а ще бъде направена презентация на качествата му от фирмата, която го предлага. Близо 30 дни той ще ни вози по редовните градски линии.Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News