Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

По традиция 1 април е ден на отворените врати в Дома на хумора и сатирата. Поканени са всички габровци и гости на града. Входът е безплатен, когато каниш някого на рожден ден, не можеш да искаш да си плаща, казва директорът на Дома Татяна Цанкова.

 Празничният ден ще започне с детска веселба. В 10.30 ч. се организира детски празник, посветен на 40-годишнината от откриването на малката планета "Габрово", с участието на ученици от ОУ „Ран Босилек“ и със съдействието на Сдружение „Планета Габрово“.

В 17.30 ч. се открива  изложба на Цветан Стоянов (фотография и рисунка) и Калин Николов (карикатура). Тя е наречена "Усмивката". Цветан Стоянов, преподавател в Художествена академия, е успял да заснеме многообразие от всякакви усмивки.

В 17.30 ч. се открива още една изложба -  „2 + 2“, гостуваща изложба карикатура на Ненад Остоич и Дамир Новак (Хърватия) и Ивайло Цветков и Трайко Попов (България) по проект на Международна асоциация на карикатуристите от хърватския град  Сисак. Той е побратимен с Габрово. Догодина колекцията ще гостува в Сисак.

"Тази година в дейността ни сме заложили тематична линия за отбелязване един век от историята на габровския хумор. Работим съвместно с Държавния архив, в момента се извършва сериозна изследователска работа, издирват се архивни снимки и документи.

Става дума за кръгли годишнини на видни габровци, като 100 години от рождението на Радослав Бумов, 90 години от рождението на основателя и дългогодишен директор на Дома Стефан Фъртунов, 80 години от рождението на Веско Василев, наш колега, автор на карикатури, сатирични поеми, с голям принос за обогатяване карикатурния фонд на Дома.

 Освен това отбелязваме 100 години от рождението на Кольо Янков, авторът на паметника на Левски, но и автор на сборници с над 100 габровски пословици и поговорки, ръкописи за народни обичаи, като Гергьовден в Шести участък и Олелийнята. Още - 115 години от рождението на Александър Керков, 130 години Ран Босилек, 105 години от смъртта на дядо Миньо Попа. Нашите съвременници знаят много малко за тях, целта ни е да ги представим по подходящ начин. Накрая, на 24 ноември ще представим документална изложба с всички събрани материали", разказва Цанкова.

Тази година биенале няма да се провежда, но това не означава, че в Дома на хумора "ще бездействат". Впрочем, такова състояние там не е познато!

"Каним творци, които са свързани с Дома на хумора и по някакъв начин са ни впечатлили. Миналата седмица открихме изложба фотография на Франциско Пунял Суарес от Испания. На 21 април  откриваме италиански карикатурна изложба, наречена "Финес от върха на молива".  Нейният автор Паоло Далпонте е лауреат на Специалната  награда на министерството на здравеопазването за карикатура на 22 биенале на хумора и сатирата в изкуствата. По време на майските празници в Габрово сме поканили Лекс Древински от Германия за откриване на самостоятелна изложба плакат. Той е носител на наградата на Габрово "Гаскар" миналогодишното биенале.  Същевременно ще покажем творби на всички досегашни носители на наградата "Гаскар", което според мен ще е любопитно.

На 22 май, ден след Карнавала, ще открием биенале на хумористично-сатиричната детска рисунка "Нашият избор: спорт и смях за здраве", в присъствие на белгийските приятели от Аалст и "Клуб приятели на Белгия". Изложбата е под патронажа на посланикът на Белгия. Наградите са осигурени от белгийските ни приятели. Предпочитаме да работим по трайни проекти, да поддържаме устойчиви прояви, за да запазим партньорствата си.

Очакваме с интерес изложба "Големият хит" на график от Германия, нейният куратор е нашия бивш колега Фани Първова - Алтенфелдер.   Бернд  Балдус ще представи творби, специално нарисувани за Дома на хумора. На откриването той ще изнесе концерт с няколко инструмента, на които свири. Фани ще пристигне и ще го представи. Чрез нея представихме наши художници, като Камен Кисимов, художник от Ловеч, който по наша препоръка бе представен в германска галерия, където работи Фани.
На голямата ни есенна проява "Карикатурен десант" ще поканим изложба от Северен Кипър, участвала в международния катикатурен фестивал "Маслината". Очакваме и руска изложба "Усмивката на Гагарин", плод на международен конкурс за ироническа графика. Разбира се, ще има и наше участие, творби  от националната изложба "Карикатура".
През ноември ще покажем самостоятелна изложба фотография "Кукери от Падеш" на  Теодор Дадалау от Румъния. Събитието ще се случи на 11.11, когото откриваме карнавалния сезон", разказва още Татяна Цанкова.
В работния календар на Дома на хумора през годината са записани гостувания с изложби в различни градове на страната.
"Така рекламираме Габрово. Още повече, българинът все повече пътува и страната. Видял в собствения си град една малка част от фондовете на Дома на хумора и сатирата, при посещението си в Габрово непременно ще посети музея. Има ефект, само през почивните дни 4 и 5 март посетителите в ДХС са били близо 2000. През цялата 2015 посетителите са били 36 300, от които 34 500 българи. През 2013 година броят на българите, проявили интерес към музея е 29 171", коментира Цанкова.

А какво всъщност е Домът на хумора? Музей, институция, съкровищница на изкуство?! Според Таня Цанкова, на която целият трудов стаж е преминал в ДХС, той е едно място в Габрово, където може да забравите всичките си неволи и проблеми.
Едно място, където можете да гледате хумористични изложби, да попаднете в габровския Рай и Ад, да се скриете зад карнавална маска, да се срещнете с извънземни от планетата Габрово, да видите кривата си физиономия в кривите огледала, да чуете магарешки рев и котешко мяукане, да ударите истински чанове и да прогоните злите духове ...
Става дума за единствения и неповторим Музей „Дом на хумора и сатирата”, където ще ви приложат такава смехотерапия, че никаква криза не ще ви сломи! Нали и „Светът е оцелял, защото се е смял!”


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News