Новините от Габрово и региона

Случва се обаче не сега, а преди 160 години. Любопитната история разказва Татяна Цанкова, директор на ДХС, по повод гостуването на музея в Търговище с изложбата "Габровска сметка". Търговище е известно със своя голям панаир. Възниква логичният въпрос защо в Габрово няма панаир.

"Габрово се е отказал от своя панаир с решение на Общината преди 160 години. Цитирам точно решението, публикувано в книгата на д-р Петър Цончев "Из общественото и културно минало на Габрово":

"Стига се дотам, че габровските жители, първенци, търговци и еснафи се обявяват против събора, да няма вече такъв. Защото панаира причинява повреда на сиромасите, без полза и с лоши последици за потомството на всички класи. Големи и малки губят без работа, ходят по сбора, харчат пари на вятъра да купуват това и онова. Тази извадка е от протоколно писмо на Общината от 30 октомври 1856 година."

Така официално е забранен панаира и габровци тръгват по панаири в други градове, да продават занаятчийската си продукция и да печелят пари. А не да харчат пари на вятъра.

Днес това може да звучи като анекдот, но показва прословутата габровска пестеливост. По това време Габрово е било все още село, знае се, че е обявен за град през 1860 година.

 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News