Новините от Габрово и региона

В навечерието на габровския Фестивал на хумора и на Деня на българската просвета и култура Музеят „Дом на хумора и сатирата“ предлага на любителите на хумористичното изкуство най-новото си луксозно издание.

Албумът „Хумор на народите“ се посвещава на 45-годишнината от основаването на Дома на хумора и сатирата. В изданието е представена една малка частица – 175 творби – от основния музеен художествен фонд, който включва 33 234 хумористично-сатирични произведения на автори от цял свят. Подборът на творбите е направен от широк екип музейни специалисти от ДХС, художественото оформление е дело на Йорданка Шиякова, дизайнът на корицата – на Людмила Цифудин, а преводът – на Галина Бонева. Фотографиите на творбите и предпечатната подготовка са извършени от „Пиксел Плюс“ ЕООД – Пловдив, а печатът е осъществен от „Елит Прес Къмпани“ ЕООД – София. Албумът „Хумор на народите“ вече е в продажба на щанда за сувенири в Дома на хумора и сатирата.

В  изданието е включен и прекрасният текст „Смехът – аудиовизуална сила“, писан специално за ДХС през 1989 г. от писателя-сатирик и почетен гражданин на Габрово Радой Ралин.

Идеята и целта на новото представително издание са описани кратко и ясно в предговора от дългогодишния директор на ДХС Татяна Цанкова:

 „При подбора на творбите водещ критерий за екипа бе емоцията – смехът, който те предизвикват. Избраните творения провокират чуството за хумор на зрителя/читател, отприщват неговите положителни емоции, пречистват негативните натрупвания. В този смисъл албумът е своего рода смехотерапия, а смехът – универсален език на разбирателството.Но смехът може да бъде и бодлив – като парченце от криво огледало, в което се пречупват нелицеприятни човешки пороци и обществени злини.Те постоянно ни връхлитат и отключват нашата и на творците нравствена реакция, защото няма нищо по-съкрушително от присмеха – той може да срине и най-окопалия се „авторитет”.

Творбите в албума са ярко доказателство за таланта и интелигентността на своите създатели, за тяхното самочувствие и достойнство на свободни хора, за осъзнатата им мисия – да бъдат флагмани на движението за справедливост и хуманизъм.

Албумът „Хуморът на народите”  е предназначен за всички, които обичат да се смеят. Но той е послание и за отношението към хумора – кривото огледало на света – нашия коректив при избора ни на добро и зло, на праведно и грешно. Той е възхвала на тези, за които правото да се смееш и присмиваш, е всъщност правото да бъдеш свободен.“ 

 

Дарина Маринчевска


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News