Новините от Габрово и региона

Мариана ДИМИТРОВА

Седем представления със седем "убийствени" актьорски изпълнения, така накратко представи програмата на Шестия международен фестивал на спектаклите за един актьор "BGMOT" 2016 директорът на Габровския драматичен театър Невена Митева.

"Всички актьори, които участват в постановките, са във върхова кондиция, всичките спектакли са номинирани, награждавани, влезли са в полезрението на театралните критици", коментира тя. Силният афиш на фестивала, който ще се проведе от 17 до 20 май в Габрово, е благодарение на Невена Митева и театроведът Богдана Костуркова.

Повече за постановките и актьорското участие в тях разказва Невена Митева:

"Фестивалът започва с "Колекционерката" с участието на Мая Бежанска. Този спектакъл миналата година беше номиниран за Икар. Има много впечатляваща сценография, който го отличава много, тъй като моноспектаклите по принцип са или без сценография, или само с няколко елемента.

Бойка Велкова участва в "Пътят на Афродита" по Исабел Алиенде. Тя си е направила сама драматизация по Исабел Алиенде, но това не е само драматизация по текстовете, а вътре е вплетена и нейната собствена автобиография. Тоест тя разказва чрез този спектакъл едва ли не и за собствения си живот. Музиката е на Теодосий Спасов.

"Дневникът на един луд" е най-нашумелият спектакъл в последните месеци. Това е един спектакъл, за който Нина Димитрова казва, че се е готвила за него 12 години и е намерила актьора, който да го изиграе - Стелиан Радев. Той имаше номинация за Икар, сега има номинация за Аскеер, така че това момче е една много сериозна бъдеща звезда.

Много силно е и участието на Мариус Куркински в спектакъла "Юбилей" от Антон Чехов.

Един много специален спектакъл е "Мадам Мишима", в който ще видим Михаил Милчев. Спектакълът е направен от частна фирма и сега едно сдружение, което е в комбина с театър "София" го представят там. Режисьор е Калин Ангелов. Текстът е много любопитен, Михаил Милчев играе женска роля.

За участие във Фестивала е селектиран и спектакълът "Елада Пиньо и времето" от Керана Ангелова. Това е една българка, която живее и работи в Будапеща от много години. Не съм гледала това представление, но всички казват, че е фантастично. Тя го игра вече на няколко фестивала в България.

Последното представление е "Едно танго с Маркес" на Мария Сапунджиева под режисурата на Бойко Богданов. Това е единственият текст на Маркес за театър. Този спектакъл заслужава да бъде видян на всяка цена, защото ние познаваме Мария Сапунджиева от телевизията като една комедийна актриса и най-вече майстор на бурлеската. Тук ще я видим обаче в точно обратната светлина - обрана, драматична, лирично-комедийна. Мария може да направи от себе си каквото поиска, за мен тя е една изключително талантлива актриса. На всичко отгоре е много свестен човек в живота, изобщо не се е самозабравила, изобщо не се държи като звезда, тя е един земен човек", представи участията в тазгодишното издание на "BGMOT" Невена Митева.

"Мисля, че истинско удоволствие ще изпитат габровци да се срещнат и да видят всички тези актьори. Оттук нататък да му мисли журито как от седем убийствени изпълнения, то ще отличи само две. Преди години също имахме един много силен афиш. Тогава председател на журито беше Нина Мазур. Тя ми каза: "Така не се прави. Трябва да каниш няколко много добри и няколко средни спектакъла, за да не обиждаш другите много добри". За мен обаче е по-важно габровци да видят най-доброто", коментира още Митева.

Ще бъдат раздадени само две статуетки - за мъжка и женска роля. Статуетките за "BGMOT" са дело на габровския скулптор Адриан Новаков.

Тази година всички спектакли са български и на български език. "Затова за председател на журито реших да бъде избран чужденец, за да не е обвързан с нито един от актьорите, с нито един от театрите. Той се казва Александър Рубиновас - директор на монофестивала в град Каунас в Литва. Той е техен много известен актьор и е носител на габровския "BGMOT", допълни Невена Митева.

Вторият член на журито е Стайко Мурджев - млад режисьор, нашумял през последните години, който работи във Военния театър. Третият член на журито е трябвало да бъде театралният критик Александър Жеков, директор на Пазарджишкия театър, но заради проблем той е заменен с друг, също театрален критик. Идеята е съставът на журито да е от артист, режисьор и театрален критик.

Представленията ще се състоят на сцените на ДТ "Рачо Стоянов" и в Кукления театър. Награждаването на спектаклите от Фестивала ще бъде на 20 май в 20 ч. Продават се и карти - за всичките седем фестивални представления картата е 50 лв., а тези представленията, които се играят на голяма сцена в Драматичния театър, картата е 30 лв.

 Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News