Новините от Габрово и региона

Жителите на шест района в южната част на Габрово засадиха декоративни дръвчета, храсти и цветя в пространствата около домовете си на 25 юни.  Цветното мероприятие се осъществи по проект „Цветен град“, съфинансиран от Българо-швейцарска програма за сътрудничество.

След първата успешно изпълнена кампания, на 3 октомври 2015 година, представители на шест квартални общности проявиха значителен интерес, като писмено заявиха желанието си техните жилищни райони да бъдат включени в следващата „Доброволческа цветна кампания“. Младежи-доброволци, допълнително информираха за предстоящото мероприятие, като раздадоха информационни флаери и разлепиха плакати.

От началото на годината досега в габровските обществени градини са засадени  37 000 броя цветя. Оказва се, че голяма част от тях вече са откраднати или унищожени. Така, че идеята Габрово да стане цветен град, трудно се осъществява.

 "Има места, от които хората си вземат цветя в доста сериозни количества", споделя Илвина Илийчева, ландшафтен архитект от общинското звено "Озеленяване.

Любимо място за снабдяване с цветя за домашна употреба се оказва крайречната  улица "Софроний Врачански". Във висящите над реката кашпи са  били посадени 2000 цветя, но само две седмици след това се оказало, че половината липсват. На тяхно място са засадени нови, но не се знае докога ще издържат.

Някъде цветята не само се крадат, но се унищожавани целенасочено. Кашпите пред НАГ се оказали с извадени и оставени навън да изсъхнат цветя. Част от тях били нахвърляни в околните храсти. Защо, никой не може да си обясни.

"За да се получи като резултат една цветна фигура, се започва с изготвянето на проект. Следва избор на вида на растенията и техния брой. Закупуването става с обществена поръчка, след което се извършва самото засаждане. Разбира се, грижите за цветята не свършват до тук. Самата почва, преди да се поставят в нея корените на растенията, се обработва, а след като това стане, грижите за поддръжката са постоянни", обяснява Илвина Илийчева.

Молбата към тези, които искат да вземат цвете, за да си го засадят в къщи, поне да не унищожават лехите. Още повече, ако бъде откъснато връхчето, самото цвете продължава да се развива, а от другата част може да се хване ново, допълни тя.

Засечени са случаи, при които автомобили са прегазили засадени храсти. Става дума за пространство в центъра на Габрово.

 Щетите от подобни вандалски актове са за около 6 000 лв. Явно ще се наложи създаването на общинска полиция, категорично е ръководството на Община Габрово.

 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News