Новините от Габрово и региона

МРРБ, в лицето на министър Лиляна Павлова, изнудва общините в различни области да влизат в една ВиК асоциация. Никъде в закона, обаче не пише, че в една област трябва да има само една подобна асоциация, коментира народният представител от „БСП лява България“ Кирил Добрев в Севлиево.

ВиК асоциациите са начин да бъде заобиколен закона, който не позволява предприятия от водния сектор да бъдат приватизирани. Обяснява се на гражданите, че няма да получат европейски средства, ако общинското им ВиК не влезе в асоциацията, но всъщност никой не може да гарантира, че точно Севлиево ще получи европейски пари, подчерта Добрев.

Според него, ако подобна ВиК асоциация може да гарантира, че ще бъде осигурено приоритетно финансиране първо за Севлиево – тогава може да се говори за присъединяването на местното ВиК към асоциацията. В противен случай е нормално севлиевци да не искат подобно присъединяване, което ще се отрази на цената на водата, а не е гарантирано, че ще има подобряване на  общинската ВиК мрежа.

„От седмици представители на БСП, включително и народен представител от БСП, си позволяват да манипулират севлиевци по отношение обединяването във ВиК сектора“. Това заяви народният представител от ГЕРБ Цветомир Михов.

„Изказването на народния представител от БСП лява България Кирил Добрев, че МРРБ изнудва общините да влизат в една ВиК асоциация, е тенденциозно, безотговорно и не отговаря на истината. Подвеждайки севлиевци, Кирил Добрев и другите представители на БСП на практика отнемат бъдещите възможности за решаване на проблемите с водоснабдяването в цялата габровска област“, категоричен е Цветомир Михов.

По думите му е недопустимо Кирил Добрев да си позволява от позицията на народен представител да подвежда жителите на община с много тежки проблеми във водоснабдяването и на практика да им отнема възможностите да ги решат.

„Недопустимо, неморално и безотговорно е, само и единствено заради постигане на партийни предизборни цели, да се нанесат тежки щети на жителите на цялата габровска област“, каза още Цветомир Михов.

„Надявам се поне на разум от страна на общинските съветници от БСП-Севлиево, които живеят в нашия регион и са заинтересовани областта ни да се развива и да се решават тежките проблеми, за разлика от народния представител Кирил Добрев, който не живее в габровска област,“, добави Михов. 

 Той припомни, че „Окрупняването на ВиК-дружествата е изискване, залегнало в споразумението ни за членство в ЕС и без да го изпълним областите, в които няма асоциации, няма да имат възможност да кандидатстват за безвъзмездно европейско финансиране по проекти в областта на ВиК, финансирани по Програмата за развитие на селските райони, или по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г". за водопроводи, канализация, пречиствателни станции, решаване на проблема с режим на водата в селищата, както и че  не могат да бъдат отпускани и средства от държавния бюджет. Единственото финансиране за издръжка и поддържане на системите ще трябва да идва от собствените приходи или от заеми. Членството в асоциация не е задължително и всяка община носи отговорност пред хората.

 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News