Новините от Габрово и региона

Две села в община Габрово са домакини на инициативата „Приеми ме на село“. В село Донино баби и дядовци „под наем“ приеха в домовете си деца на възраст 9-14 години от Пловдив, София и Габрово. В дните на престоя си  децата не само бяха запознати с живота на село, но заедно с новите си баби посетиха ЕМО „Етъра“ и Соколския манастир, за да се запознаят с културното наследство на габровския край.

А кулинарните уроци на баба Румяна бяха безкрайно интересни и забавни за малките ни участници. Малките госпожи вече са майсторки в месенето на питки и точенето на „габровски“ банички.

Село Беломъжите и неуморните баба Катя и дядо Гошо за четвърти път посрещнаха младежка група участници от Самоков, Стара Загора,  Габрово и от Берлин. 

17-годишният Мартин е родом от Варна, но живее от дълги години в Берлин. Той искрено вярва, че трябва да запази българското си самосъзнание, учи се на българските традиции и в „Приеми ме на село“ е открил програмата, която ще му помогне да се съхрани като българин.

Дори и далеч от родината си, Мартин е активен участник в живота на българската общност зад граница, почитател е на фолклора и народните танци. В село Беломъжите той се зае със задачата да обучи всички други „внучета назаем“ на любимото си Чичово хоро.

„Разбрах за инициативата „Приеми ме на село“ от един репортаж по телевизията. Веднага реших да се запиша и ме приеха. Най-много се надявах да се науча на селската работа, но и да се запозная с други момчета и момичета от България на моята възраст. За хора със същите очаквания това е перфектното място и много се радвам, че толкова добре си изкарах. Вече имам нови приятелства, а от бабата и дядото получих много ценни житейски уроци. Със сигурност ще участвам отново и го препоръчвам на абсолютно всеки“ , сподели Мартин.

До момента в „Приеми ме на село“ 2016 г. се включиха близо 70 деца и младежи от страната. Предстои инициативата да продължи с нови участници до средата на месец септември. През тази година включването на по-голям брой участници  - „внучета назаем“ стана възможно благодарение на подкрепата на Българска хранителна банка и Обществения борд на TELUS International Europe. С  финансовата помощ на TELUS International Europe,  „Приеми ме на село“ ще има свой сайт, нов филм и клип, с които инициативата на Община Габрово ще се популяризира и намери нови съмишленици, последователи и участници.

 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News