Новините от Габрово и региона

 Габровската инициатива Базар „Забравени традиции, живи вкусове“ – Селски мол, в който участват читалищни общности и производители от региона, ще бъде представена в деня на Съединението, 6 септември, в Брюксел пред Парламента на ЕС.

Инициаторите на Мол-а заминават по покана да евродепутата Момчил Неков, който работи последователно за защита на уникалните български продукти и организира кампанията „Да защитим българския вкус". В Деня на Съединението той ще открие конференция на тема „Намаляване на ефектите от промените в климата чрез географските означения и европейските схеми за качество”. Ще бъде разисквана ролята и потенциала на географските означения в борбата с промяната на климата, както и положителния отпечатък на качествените продукти върху промените в климата, как европейските схеми за качество могат да помогнат за запазване на биологичното разнообразие и да допринесат в борбата с глобалното затопляне. Брежанските кестени и уникалната за цяла Европа порода свине от Източния Балкан ще покажат това. Италианският опит със сирене Пармиджано Реджано също ще бъде представен на конференцията.
Освен Момчил Неков, член на Комисия по земеделие развитие на селските райони към ЕП, в дискусията ще участват представители на дирекция Земеделие и развитие на селските райони в Европейска Комисия и Европейска асоциация за планинските региони, Десислава Димитрова - координатор на Асоциацията на конвивиумите на Слоу Фуд в България и др.
В 12.30 часа ще бъде официално откриване на български щандове с традиционни храни и продукти с географски означения и потенциал за защита по Европейски схеми за качество. Ще бъдат представени чрез дегустация български храни и продукти с географски означения и такива, с потенциал за защита по европейските схеми за качество.
Селският мол от Габровско ще има свой сектор на площад Люксембург. Основен акцент в него ще бъде пестилът, който на по-късен етап също има шанс да получи защита като уникален български продукт, както горнооряховския суджук и казанлъшката маслодайна роза. Ще бъдат представени още продукти от местни сортове сини сливи – конфитюр, мармалад, ракия, сушени плодове. Габровски гаванки, изделия от беленица, терлици и калци от вълна, балканско бяло сирене и био кашкавал, шарена сол, мед от глухарче, продукти от древното жито лимец и други традиционни изделия ще могат да видят и да опитат посетителите на Селския мол в Брюксел. Инициативата съхранението на местните културни, занаятчийски и кулинарни традиции и развитието на дребното предприемачество и биоземеделието на базата на вековния опит на местното население и нейната кауза ще бъде показана пред ЕП с богат презентационен материал.

На площада в Брюксел на 6 септември ще бъдат представени и щандове с български продукти, които имат потенциал да бъдат регистрирани по европейските схеми за качество - Куртовски розов домат, Еленски бут, Странджански чай, Зелено сирене от Черни Вит, Навпавок от Разложко, Реселешки воден лук, а също така и сирене от българската местна порода Калоферска коза.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News