Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

 

- Поредното обединение на дясното май се провали отново?

- Хората които имат кауза и обичат демокрацията са си обединени. Разделението е между лидерите, и между меркантилни хора влезли в политиката с единствената надежда някъде да позиционират. Лично аз мисля, че споровете ще се изгладят и Единство ще бъдат част от коалицията ДСБ-БДФ /б.а: интервюто е взето преди да се разбере окончателно, че Единство няма да се коалира с ДСБ/. Който желае разделение, е непоправим егоцентрик, или служи на някакви господари, които му дърпат конците. Убеден съм, че ще се намери вярното решение. Но нека не забравяме, че десните партии са демократични. Хората в тях са свободни.  В тях могат да се чуят много мнения, да се породят много спорове, и да се получат конфликти. В десните партии няма милиционерщината, която я има в ГЕРБ. Където бащицата казва, всички му се кланят угоднически, за да са на софрата, и никой не изразява собствено мнение. Да не забравяме, че генетично интелигентните хора са дясно мислещи, те осъзнават, че България без автентична десница няма бъдеще и ще направят всичко възможно да се намерят допирни точки в различните мнения.

- Не стана много ясно каква е истинската причина за поредния разрив между Иван Костов и Надежда Михайлова /Нейнски/?

- Много е простичка причината. Спорове за листите. Синьо единство имат проблеми с регистрацията, и с финансирането, а имат може би малко повече претенции. Но аз съм убеден, че каузата е по-силна от личните интереси, и всичко ще се изясни и оправи. Не може за това, че на някого му се искало да бъде някъде първи, а останал втори в листата, автентичните десни хора да не бъдат парламентарно представени и България да бъде без автентична десница.

- С кого се явява ДСБ на изборите? Има ли шансове да влезе в парламента?

- Коалицията е регистрирана, но е отворена за всеки който има демократично мислене и желае да се присъедини. Тя е ДСБ-БДФ.  Тук бих желал да кажа няколко думи за Български демократичен форум/БДФ/. Това е най старата антикомунистическа организация. Началото й е от 1930 г. Това е партията на българските легионери. Тази партия е дала най много жертви в периода 1944-89 г. Нейните членове бяха жестоко преследвани и измъчвани от комунистическия режим. Тази партия беше възстановена през 1990 година и е неизменна част от демократичната общност. Сега в нея членуват наследниците на легионерите, а и останалите живи борци и мъченици. Тази партия винаги е била за силна дясна политика и хората в нея винаги са поставяли каузата пред личното. Така, че ДСБ в лицето на БДФ имат един последователен и железен партньор.

- Какво е мнението ви за кандидатска листа на коалиция ДСБ-БДФ?

- Кандидатите са достойни личности, но по-важен е отборът, който е зад тях.

- А СДС в Габрово съществува ли изобщо? Доста седесари се подлъгаха и се присъединиха към Синьото Единство,  което дори няма да се явява на изборите?

- Не ми харесва думата "подлъгаха". Тези, които преминаха от СДС в Единство са умни хора и не могат да се подлъгват. Както казах и по горе, десните хора са мислещи хора, и сами си решават. Те не искаха СДС да става придатък на неокомунистическата партия ГЕРБ, и за това напуснаха. В Габрово автентичните десни хора се разбираме и нямаме проблеми по между си.  Доказахме го много пъти през последните 6-7 години. Всеки си има своите виждания и различия, но всички работят за каузата на свободата и демокрацията. Това трябва да бъде и пътя в национален мащаб. Надявам се след изборите да се получи едно пълно обединение и да се създаде синя партия без родилните петна на ДС.

- Вашата оценка за политическата ситуация в момента, в страната, и Габрово. Ако може от позицията на гражданин, на човек, който отдавна е в политиката, а не от позицията на ДСБ?

- Аз не съм в ръководството на ДСБ  и това, което казвам е това което мисля като човек. Иска ми се да кажа нещо позитивно, но ми е трудно защото много голяма част от хората са загубили всякаква надежда за нещо по-добро. България е в изключително тежка ситуация, и то не само финансова, а и морална. Много от държавните институции са разбити, или функционират в грешна посока. През последните четири години, ние имахме едно напълно аборигенско управление, което се съсредоточаваше върху един семпъл човек и една свита от безгръбначни лакеи покрай него. От финансовата и икономическа криза може да се излезе бързо, но от моралната криза ще трябват десетилетия. Това не е разруха, а катастрофа. И това е най страшното. Защото управлението на Борисов приличаше с това на Бърдоква. Ние не стигнахме дотам, до където стигна БСП при Жан Виденов, но това се дължи на Валутния борд и на контрола от ЕС. Стигна се до абсолютен цинизъм депутатите от мнозинството да гласуват 100 милиона за подслушване, а в същото време хората масово да се самоубиват от глад и мизерия.

А що се касае до Габрово той е част от страната и кой знае какви разлики не може да има. Града ни е ужасно беден. Хората са измъчени. Младите и интелигентните хора бяха принудени да напуснат. Вечер след 19 часа Габрово е един пуст град. Основен приоритет на управлението е PR-а. Говори се че чрез проекти се привличат пари, но тези пари са далече от габровци. Тези пари ЕС ги е определил за всички български градове, но габровци са изолирани. Всичко се дава на софийски, пловдивски и други фирми. Те идват със свои работници, и парите отиват в тези градове, а хората тук са безработни и мизерстват. Една групичка, около 100 човека,  членове  на управляващата партия получават по нещо и това е. Скоро четох, че даже и новата детска градина щели пак софиянци да я строят. А Габрово, за да бъде такъв красив град е строен от габровци. Дори тръбите за водния цикъл се внасят от Македония, а Габрово има производство на тръби и габровци са най добрите специалисти в тази област от страната. Оправдават се, че това били конкурси за обществени поръчки. А не казват как тези поръчки се печелят все от фирми, близки до когото трябва. В началото на мандата г-жа Таня Христова каза, че щяла да управлява с партийно ангажирани хора. Ами партийно ангажираните хора ни докарват до тук. Сериозният кмет управлява с потенциала на целият град, а не със шепа сиви кариеристи.

- Социолози прогнозират около 5 на сто разлика между ГЕРБ и БСП. Ако тази разлика се запази и на 12 май, трудно ще се състави ново правителство? Възможни ли са нови избори на есен?

- Възможни са нови избори, но от това печелят само кукловодите. Няма да стане нищо фатално, ако има няколко избора. В Белгия година и половина нямаха правителство. По-важно е какво правителство и с каква политика ще се тръгне след това, за да могат постепенно да се оправят нещата, и дали ще има потенциал за промяна. По принцип в България изборите се печелят от управляващите, защото статуквото е много силно, а то е с управниците. За мене не е толкова важно кой ще спечели на изборите, а какво ще се прави след това. През 1938 г в Германия Хитлер печели с 90%, и какво става след това - запалва целият свят във война. Ако изборите ги спечелят досегашните и Борисов продължава да разпределя монополите между мутрите, а Цветанов да връща най гадната милиционерщина от 70-те години, властниците да продължават да бъдат едни еничари и да се държат безчувствено към народа, то няма смисъл нито от избори нито от изборни резултати. Същото се отнася разбира се и за БСП, на които генезиса е същият какъвто е на ГЕРБ.

- Мнението ви за работата на служебното правителство?

- Служебно правителство не може да направи бог знае какво. Може би за това тези правителства са по симпатични на хората. Защото по-малко работа вършат и естествено по малко грешки правят. На всяко правителство му трябват поне 100 дни за оценка. Но това служебно правителство си е на ГЕРБ.

- Всички подкрепяхме справедливите граждански протести, но нещата според мен се побългариха, както обикновено - водачите се изпокараха, уж не искаха политици, а вече са в кандидатски листи?

- Това, че се изпокараха не е толкова тяхна вина, а отново доста умело го направиха кукловодите на страната. Но няма нищо по естествено хората да се кандидатират за властта. Стига като влезнат вътре да бъдат със същите чисти намерения с които са били на улицата. И да не забавят приказката за стълбата. Това е световна класика от български автор.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News