Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона
 Няколко търговски обекта на територията на Габровска област вече са се включили в инициативата "Висящо кафе" в България. Само за двайсетина дни идеята обхвана цялата страна и стотици търговски обекти се включиха в нея.

Профилът „Висящо кафе” във фейсбук е регистриран на 22 март, а инициативата са харесали близо 30 000 души в социалната мрежа. Освен „висящо кафе”, идеята е прераснала и във „висяща храна” – „висящ” хляб, „висящо” мляко и т.н. Благородното начинание е обхванало дори аптеки, книжарници, театри, които предлагат "висящ" билет. "Висящи билети" пуска за своето представление на 20 април и Драматичният театър в Габрово.

Според списък, публикуван във "Висящо кафе" от Габровска област са се включили кафе-аперитив „Какао” в Дряново, Магазин №1 и ЕТ „ГЕОСЕТ – Ивайло Тошков” в Севлиево. От Трявна идеята са подкрепили два обекта – ресторант „Савоя” и Балабановата къща. От Габрово привърженици на инициативата са „Козуначени коминчета „Mr.d`Oro” в Терра Мол, Мол Габрово.

А също и книжарница „Том първи”. Нейната собственичка Тотка Златева преди повече от седмица е залепила стикер на вратата на книжарницата, който указва, че тя подкрепя каузата "Висящо кафе в България" и е част от нейната програма "Подари книга на непознат".

Тотка Златева споделя как се е присъединила към това начинание: "Като прочетох във фейсбук за тази кауза, ми стана интересно, регистрирах се. От профила "Висящо кафе в България" ми потвърдиха регистрацията. Има направен специален стикер за книжарниците, на който пише "Подари книга на непознат". Аз си го разпечатах и го залепих на входа на книжарницата. Вече има хора, които са дарили средства. За да има пълна прозрачност и отчетност, за дарените пари съм извадила касови бележки и съм ги прикрепила към списък с имената на хората, които са ги оставили. Срещу името на всеки съм записала и телефонния му номер и съм се наела да звънна на всеки един от тях, за да му кажа при кого и за какво са отишли парите. Предплатили са малки суми – от порядъка на 1, 2, 3 лева, повечето за канцеларски материали. Има хора, които се отнасят и с недоверие. Дори един човек ме попита по какъв начин той ще е сигурен, ако остави пари за книга, че тя ще отиде у някого и как аз ще преценя, че той е нуждаещ се. Отговорих му, че все пак си познавам клиентите, знам кой би имал желание да си купи, а няма възможност или някой да дойде да купи тетрадки или химикал за детето си и не му достигат парите, аз ще го насоча към предплатените за целта средства".

Идеята за "висящото кафе" възниква в италианския град Неапол, но вече е популярна из целия свят. Историята е разказана от италианския поет и сценарист Тонино Гуера. Механизмът на този неочакван и дребен подарък е изненадващо прост. От години в кафенетата съществува негласното споразумение, че всеки може да поръча "висящо кафе", което да плати без да консумира. Това кафе е платено и ще чака своя клиент, който по различни обстоятелства не може сам да си го плати.

С кодовия въпрос: "Някой поръчвал ли е "висящо кафе?", той ще признае на сервитьора, че няма пари, за да плати своята напитка и ще получи възможността да поръча кафе, платено и подарено на него от непознат.

Идеята за "висящото кафе" вече широко навлиза и в българските заведения, а и не само там – вече магазини, книжарници, културни институции предлагат възможността хора с финансови възможности да предплатят продукт или билет за представление за човек в нужда, който няма пари.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News