Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

 Еднократни помощи на хора от областта, пострадали от урагана на 14 март в размер на 26 000 лв. се раздават от днес.  107 семейства от Габрово, Трявна и Дряново ще получат еднократна социална помощ от държавата в размер на 325 лв., за да възстановят щетите, нанесени на домовете им от бедствието. В Габрово от 114 искания за подпомагане, 96 са одобрени.

Получените сигнали от пострадали са 873, общинска комисия на място е посетила домовете им.  306 от тях, 236 от града и 70 от селата, са подали заявления за помощ от Междуведомствената комисия към Министерски  съвет.

На 16 април цялата документация ще бъде изпратена в София, а след това ще бъде свикано извънредно заседание на комисията, на което ще се разгледа размерът на щетите.  От комисията обещали в кратки срокове те да бъдат възстановени, каза кметът Таня Христова.

Решенията на комисията ще бъдат публикувани в сайта на Община Габрово, а хората ще получат писмени уведомления. Общата сума за възстановяване на щетите е 2.5 млн. лв.

 

Около 80 на сто от пострадалите от бурята общински обекти, вече са възстановени. Все още продължават ремонтните дейности по обектите Дом на културата, спортните зали за акробатика и хандбал, училище "Иван Вазов", ПМГ, детска градина "Перуника" и детското заведение и училище във Враниловци, допълни тя.

Направените разходи за ремонт и възстановяване на общински сгради са 1 500 хил. лв., за отстраняване и окастряне на опасни дървета - 200 000 лв., за ремонт на уличното осветление и светофарната уредба - над 40 000 лв., за възстановяване на улици, тротоари - 100 000 лв., за възстановителни дейности на обекти, които не са общинска собственост, но са ангажимент на общината като църкви и читалища - 180 000 лв.

Още на следващия ден след урагана ГЕРБ обяви, че отпуска 100 хил. лв. от субсидията си за най-пострадалите. За по-голяма прозрачност партията е сключила договор за дарение с Български червен кръст, който ще  раздава помощите. Това ще се случи от 10 часа на 11 април в приемната на Община Габрово. По селата средствата ще бъдат раздавани на място.

Според волята на дарителя 80 000 лв. са разпределени за жители на Габровска община и по 10 000 лв. за жителите на Дряново и Трявна, съобщи кметът Таня Христова. Специално назначена комисия, е изготвила пет критерия, въз основата на които са определени и хората, които ще получат средствата. Изискванията, на които трябва да отговарят са: пострадалата сграда да е жилищна, да не е застрахована, да е обитаема, пораженията да я застрашават от последващи щети, причинени от влошени атмосферни условия, а също така пострадалите да не са получили еднократна социална помощ до 325 лв.

Изготвен е списък, в който хората са разпределени в три групи - жители на кметства и кметски наместничества в общината - 122 пострадали, които ще бъдат подпомогнати с 19 970 лв., жители на града - 82, те ще получат 31 530 лв. и представители на етажна собственост - 49 сгради за 28 480 лв.

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News