Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

"Имаме волята да продължим напред и да бъдем по-добри, отколкото сме били вчера", разкодира девиза на ГЕРБ "Имаме воля" водачът на листа и бивш министър Томислав Дончев. Той призова всички участници в изборите: „Нека всички кандидати, които, без да са питали хората, нахлуват в живота, в домовете им, да не замърсяваме пространството с лоши думи и недобри идеи. В сегашната тежка социална ситуация всички политиците дължим на хората известна доза смирение. Независимо дали имаме или не персонална вина. Щом е имал дързостта, да се кандидатира за депутат, дължи на хората смирение ", каза още той.

Томислав Дончев призова всички 170-те  кандидати за народни представители от Габровска област да се включат в пролетното почистване.

"Така ще реализират целта си да осъществят реален контакт с избирателите, хората ще ги опознаят, а в същото време ще бъдат полезни. Ако всички имат тази подкрепа от хората, за която твърдят, ако доведат приятели, симпатизанти, семейства, ще  станат 1700. Така всички общини ще станат по-чисти и приветливи", допълни Дончев. Самият той ще участва в пролетното почистване, както го е правил години наред.

Томислав Дончев призна, че  в национален мащаб правителството има грях в известен смисъл към малкия и среден бизнес. "Не се оправдаваме с кризата. Истината е, че правителството има конкретна вина заради административния товар по отношение на бизнеса. Всички предприемачи, с които съм говорил през тези години се оплакват от това. Никой не се е жалвал от данъците, дори не от състоянието на публичната инфраструктура.  Разхождане между институциите, изискваните документи, хартии, загубено време тормози малкия  и среден бизнес. Експерти от моя екип смятат, че е възможно всички лицензионни, регулативни режими да бъдат редуцирани наполовина, особено чрез тъй нар. интегрирани административни услуги.

Бизнесът се оплаква и от квалификацията на работната сила. Действително има 460 хиляди безработни, а от друга страна има незаети работни места, и то там където се изисква по-сериозна професионална квалификация.  Този проблем не е от две-три години, нито може да се реши веднага. Това трябва да  е  приоритет на държавата.

В личната си равносметка от изминалия мандат Дончев сподели най-голямата си гордост - това, че заедно с колегите му са успели да „свалят" европейските пари от първите страници на вестниците /там непрекъснато се пишеше кои пари са спрени от ЕС, кои не/  в реалния живот. И сега 60 на сто от всичко, което се строи и изгражда в страната е с европейски пари.  

На въпроса на в. Габрово ДНЕС защо тогава има разминаване между неговите цифри за усвояването на еврофондовете и извършените плащания през последните години и данните, които Сергей Станишев изнася /б.а. неговите цифри винаги са по-малки/ бившият министър по управление на средствата от ЕС отговори: "Признавам, че не следя в детайли публичните изяви на г-н Станишев, нямам това време. А и той има толкова много изяви, че не знам кога му остава време да мисли.  Данните се публикуват на специален портал eufunds.bg, всеки може да го види. Те не се набират на ръка от някой чиновник, а автоматично от системата. Колкото са платените пари, това се визуализира на екрана. А също така и средствата, които са възстановени на България от Европейската комисия. Нашето правителство започна с платени 150 милиона, при преустановяване правомощията ми на министър  плащанията в страната бяха почти 5 млрд. и 800 милиона. Това е около 37 на сто от цялата финансова рамка. Впрочем, не е изтекъл крайният срок за плащане, той е краят на 2015 година. Темпът на договаряне е около 102 на сто. Когато става дума за тези данни всеки може сам да избере на кого да се довери - на Станишев или на комисаря Йоханес Хан, който наскоро коментира, че темповете, постигнати от последното правителство трябва да бъдат съхранени."

"Ще казваме  на хората това, което сме направили и това, което не сме успели. Не обещаваме неизпълними неща, не водим компроматни войни. Ще водим изцяло позитивна кампания, макар да очакваме много удари под пояса", очерта облика на кампанията вторият в листата Цветомир Михов.

Той припомни постигнатото за региона през мандата на ГЕРБ – газификацията на Габрово, обявяването от правителството на проекта за западния обходен път на Габрово с тунел под Шипка за приоритет, осигуряване на средства за обходния път и включване на тунела като един от приоритетите по ОП „Транспорт” за 2014-2020 г., решаването на проблема с амортизираната водопроводна и канализационна мрежа в Габрово, включително и проектиране на водопровод, който да захрани 9 габровски села от яз. „Христо Смирненски”, които досега се водоснабдяваха от Севлиево. Завършено е новото крило на НАГ в Габрово, милиони са инвестирани в габровската болница за подобряване на условията в отделения и за ремонт на фасадата. Цветомир Михов очерта и местните приоритети, по които ще работят представителите на ГЕРБ – продължаване на газификацията и в другите градове – Трявна и Дряново, продължаване на работата по голямата инвестиция за коридор №9, по разрешаване на проблема с водоснабдяването на Севлиево. Ще продължи и изграждането и подобряването на публичната инфраструктура – улици, училища, детски гради и площадки, както и законодателни инициативи в подкрепа на инвестициите.

 „Както и досега, винаги ще бъдем сред габровци и хората от региона - и на улицата, и в приемни дни, които са всяка седмица в понеделник", каза още той.

снимки: На първа  gerb-kdndidati -  Тримата първи в ГЕРБ

на преноса gerb-3 Томислав Дончев при откриване на кампанията на ГЕРБ

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News