Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

 Кандидатите за народни представители от ГЕРБ Томислав Дончев, Цветомир Михов и Добромир Проданов, заедно с общински съветници от ГЕРБ, се включиха активно в пролетното почистване на града. Те почистиха коритото на река Янтра в района на паметника на Рачо Ковача, където системно се събират битови отпадъци, изхвърлени в горните участъци на реката. Това е мястото, което водачът на листата Томислав Дончев системно поддържаше, заедно с екипа си, през годините, в които беше кмет на Габрово. „По стар навик започваме чистенето от коритото на реката и ще продължим на други места, където има нужда”. Във връзка с призива, който Дончев отправи още в началото на предизборната кампания към всички 170 кандидати за народни представители в областта, да се включат в пролетното почистване, той коментира, че към момента не забелязва усилия в тази посока, но че не е късно и че има още за чистене. „Ако човек иска да му е чисто, не бива да цапа и трябва да има отговорността да почисти сам. Защото чистотата не е грижа само на общината и държавата, а на всички нас”, заяви още Дончев. Той отчете, че през последните 5 години е извървян дълъг път в тази насока и габровци, както и хората от другите общини в областта, са се научили като допълнение на усилията, които полагат местните власти, да чистят сами.

Дончев коментира още, че от европейските пари за екология има очевиден смисъл и полза. „Благодарение на тях се изграждат десетки системи за управление на отпадъците, за първи път цялата система за управление на отпадъци в България ще съответства на европейските изисквания. Благодарение на европейските пари се подобрява чистотата на реките, изграждат се пречиствателни станции, водоснабдителни системи, канализационни системи, което може да се види и в Габрово”, каза Дончев. Според него ефектът от европейските средства, които учат хората да мислят „зелено”, с отговорност към природата, е видим. „Сравнете ситуацията от преди 5 години! Вижте сега колко по-чувствителни са хората на тема опазване на околната среда и биоразнообразие”, добави Дончев. Като бъдещи проекти, по които трябва да се насочат европейските средства за екология, Томислав Дончев посочи приоритетно проектите в сектора „води”. „Нуждите в България и за тръби, и канал, и пречиствателни съоръжения, без да броим язовирите, надхвърлят 10 милиарда евро. Средният процент на водозагубите е над 60, което е доста повече от средния за Европа. Това, което в момента се случва по интегрирания воден цикъл в Габрово, трябва да се случи във всеки голям български град – да имаш чиста питейна вода, да нямаш режим, да не замърсяваш реките е абсолютно задължително”, заяви още Томислав Дончев.  

По-късно той, заедно с кандидатите за народни представители Цветомир Михов, Добромир Проданов и Александър Филипов, и младежите от ГЕРБ-Габрово, засадиха цветя в района на новата алея - на ул. Аврам Гачев.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News