Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

"Демократи за силна България не дава обещания, ние предлагаме решения за излизане на страната от кризата. Преди много години Маргарет Тачър,  в началото на политическата си кариера казва: "Има два пътя да излезе Великобритания от кризата - единият е десен, другият е грешен." Ние, Демократи за силна България сме десният път за излизане от кризата - сигурният, ясният, доказаният", каза в Габрово лидерът на ДСБ Иван Костов. Той участва в представяне на регионалната листа на Демократи за силна България и Български демократичен форум.

Водач на листата е Борис Станимиров, той живее в София, но е с габровски корени. Работи в голяма международна финансова институция."Станимиров е ново лице и един от най-обещаващите  политици в ДСБ. Вероятно той ще стане основният икономически специализиран политик", прогнозира Иван Костов.  

На второ място в листата е габровецът Илиян Георгиев от БДФ. Трети в листата е д-р Здравко Кирилов от Дряново, следващият е д-р Ивайло Иванов, ветеринарният лекар от Севлиево.

"Не водим негативна кампания, не се занимаваме със скандали и компромати. Тези които се занимават със скандали, няма какво друго да кажат на хората, в техните програми няма решения", допълни Костов.

Бизнесмени и предприемачи от Габрово се оплакаха пред Костов от бумащина и бюрокрация, от неефективност на някои оперативни програми, от липса на квалифицирани кадри. Той представи програмата  на ДСБ "Три стъпки за по-добра България", в която има решения за техните проблеми. 

"Доходите на хората и обедняването им се решава с три стъпки. Първата стъпка е  данъчни облекчения чрез въвеждане на необлагаем минимум при действащ плосък данък на нивото на минималната работна заплата, което означава, че тя не се облага с данък. Това ще даде на хората допълнителни приходи, поне 10 на сто увеличение на най-ниските доходи. Втората стъпка е намаляване данъка за едноличните търговци от 15 на 10 на сто, което ще има същия ефект и върху пазара и върху потреблението, заетостта. Третата стъпка е по-масово облагане с патентен данък, което ще  облекчи значително личната и семейна инициатива.

Втората група мерки е свързана с противодействие на нелоялната конкуренция. Първото направление е противодействие на злоупотребите на монополистите, които на практика стесняват пазара, второто - противодействие на контрабандния внос, третата - противодействие на сивата икономика. Сивият сектор практически срива пазара, а и пречи за събиране на бюджетни приходи. Третата мярка е свързана с противодействие на злоупотребите на централна и местна администрация по отношение на бизнеса. Има фрапиращи примери в това отношение. Едноличен собственик на зоомагазин се оплака, че му се налага да поддържа 20 дневника, за да стартира е извадил над 60 документа - разрешителни, свидетелства и какви ли още не. 10 институции могат да го проверяват и глобяват по всяко време. Още по-фрапиращ е примерът с лицензираният механик. За да стане такъв, човек трябва да премине курс на стойност 300 лв. Лицето може да е с основно образование, но по време на обучението трябва да се запознае с 4 правни университетски дисциплина. И знаете ли какво работи накрая той? Разписва пътните листи на шофьори, когато излизат от гаража?!

В нашата програма сме предвидили три мерки - намаляване на бюрократичните процедури с 90 на сто, втората - приемане на нов трудов кодекс, за да махнат всичките остарели социалистически искания и претенции и да се либерализира пазарът на труда. А това ще даде възможност за почасова, гъвкава заетост, хората ще могат да работят повече, на повече места."

Иван Костов не вярва, че разкритията за подслушването, за далавери на високопоставени личности, за злоупотребата с власт ще доведат до реални наказания и възмездие за виновните. "Протестиращите по улиците повториха нещо, което ние говорим от 11-12 години. А то е, че българската демократична система има тежки дефекти и те са конституционно зададени. Защо не е ефикасна прокуратурата? Защото тя изпълнява политически поръчки, но не носи политическа отговорност. В много страни прокуратурата е в изпълнителната власт, повдига обвинения по силата на закона, а след това се отчита пред гражданите. Отива си заедно с политиците след края на мандата. Има държави, в които главен прокурор е министърът на правосъдието. Предлагаме така да стане и в България. Защото ще има много мощен контрапункт, противодействаща и балансираща сила спрямо прекомерната власт на министерството на вътрешните работи. Няма да им позволява да злоупотребяват с власт."

По повод необичайната активност на прокуратурата в последните седмици и реакциите й по случаите с подслушването и шефа на ГДБОП, Костов коментира: "Ако тази активност затихне след изборите, ако не се разкрият мотивите за извършените безобразия, ако никой не бъде уволнен е ясно, че прокуратурата е изпълнила политическа поръка.  Някои са си послужили с прокуратурата за тези избори. Ще чакаме други да се активизират на следващите избори."

Какво ще се случи, ако се стигне до патова ситуация след изборите и не може да се състави правителство, коментира Борис Станимиров:"Когато България изпадна след протестите в политическа криза, ние предложихме програмно правителство с конкретни мерки. Тогава то бе прието като някаква екзотика. Не се възприе от никого, дори и от президента. Сега обаче с всеки изминат ден партиите отиват към това решение. Ако никой не може да състави правителство, изведнъж ще открият решението в програмно правителство. Нещо, за което ние призовахме преди месеци.

Освен това първата партия, която повдигна въпроса за защита на малкия и среден бизнес в парламента беше ДСБ. Думата монополи, която всички днес повтарят като папагали, ние я приказвахме преди 4 години и през цялото това време. Когато те се занимаваха с всякакви други неща - вадеха си компромати, подслушваха се, ние  говорехме за монополите, които душат бизнеса. Това е първият индикатор, че можем да се справим със ситуацията в страната, ако се наложи. Другият е - защото вече сме го правили. Иван Костов е бил финансов министър в две правителства и министър-председател в едно правителство, което повиши доходите четири пъти, когато на границата имаше война и България не беше член на Европейския съюз."


Теми с продължение
News management powered by Xpression News