Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

Мариана ДИМИТРОВА

С амбициозна програма и богат афиш от представления започва годината за Драматичен театър „Рачо Стоянов”. Какво ще могат да видят габровци и гостите на града на сцената на Драмата, разказва нейният директор Невена Митева:

„Годината започна с репетиции на режисьора Петринел Гочев и японската художничка Рин Ямамура върху „Жана Д`арк”. Това е един спектакъл, който Петринел Гочев ще направи върху текстове на Шилер и Жан Ануи. В този спектакъл участва цялата млада трупа на театъра, в която има четирима нови актьори. Отново Гергана Змийчарова ще гостува в ролята на Жана Д`арк. Заедно с нея идва и Ивайло Драгиев – един много нашумял в последните месеци в София млад актьор. Той ще играе Шарл. С кастинг бяха разпределени актьорите в тези роли. Надявам се габровци да помнят кой е Петринел Гочев – това е режисьорът, който направи спектакъла „Ромео и Жулиета” и който донесе най-големите успехи в последните години на Габровския театър – четири номинации за „Аскеер”, от които две награди за най-добър спектакъл. Това е най-високото отличие в България в момента, което се дава на театър. Същото представление имаше и две номинации за „Икар”. Получихме награда и за сценография. Сега същият режисьор пък е номиниран за „Икар” за едно чуждо представление, художничката също е номинирана за „Икар”. Така че става дума за двама от най-нашумелите в последно време млади творци. Надявам се да се получи сериозен спектакъл, интересът към него е огромен. „Варненско лято” вече проявяват интерес към него, а също и други фестивали. Проектът за костюми и сценографията са невероятни, мисля че няма правено подобно нещо в България. Дано Габровският театър има физически и финансови сили, за да защити този проект.

Успоредно с това, аз започвам репетиции върху „Пеперудите са свободни” – една много популярна младежка пиеса. Двама млади герои – сляпо момче и едно момиче са в централните роли. Още двама по-възрастни колеги ще участват. Премиерите на „Жана Д`арк” и „Пеперудите са свободни” се очекват през април.

След това идва ред на замразения от зимата проект на спектакъла „Госпожица Юлия” с участието на Владимир Карамазов. Постановката е на сръбския млад режисьор Тамара Янков. До края на юли трябва да направя и „Чичовци” – проект, предназначен по моя идея за „Етъра”. Все още не съм разговаряла с новия му директор, но се надявам тази традиция да бъде продължена. „Чичовци” ще има и сценичен вариант, за да можем да пътуваме с него.

Все още не е излязла новата методика за финансиране на българския театър, но се надявам, че ще бъде отделено малко по-специално място на българските спектакли тази година. Все пак говорим за театъра на България и би трябвало по някакъв начин да бъдат поощрявани именно българските постановки. Есента би трябвало да направим новата пиеса на Калин Илиев, която се казва „Максимално”. Към нея проявява интерес един също много нашумял млад режисьор Васил Дуев. До края на годината би трябвало да направим и една детска пиеса с кукления режисьор Съби Събев. Това са нашите планове за тази година като нови постановки. В афиша на театъра остават 14 заглавия, което никак не е малко. Театърът завоюва много сериозен авторитет. Последно преговаряхме за участие във фестивалния комплекс във Варна за 1 април със спектакъла „Догодина по същото време”. Преди дни играхме в зала „Канев” в Русе, гостуваме в Операта в Пловдив, в София постоянно имаме представления. Имаме завоювани сериозни територии и интересът към нашия театър е добър, което оправдава усилията ни. Градът ни е малък и кой знае колко представления не могат да бъдат изиграни в Габрово и затова нашият театър пътува много. Освен във „Варненско лято”, за което се надявам да бъдем селекционирани, се очертава участие в „Нова българска драма” с постановката „Албена”. Две международни участия засега са сигурни – с „Ромео и Жулиета” в „Скопско лято” и „Охридско лято”. „Охридско лято” е един от десетте много престижни международни фестивали, които имат световно признание и нашето министерство поощрява участието в този фестивал.

От 5 до 9 май в Габрово ще се проведе и Фестивалът на комедийния спектакъл. Ще има много изненади в него. За участие за откриването е поканен румънски уличен театър. Той няма да играе в салона, а на площада, на улицата, за да могат да го видят всички габровци. В момента сме в преговори с ректорите на НАТФИЗ и Нов български университет млади режисьори да направят комедийни откъси на тема „Изневярата” и най-добрите от тях да бъдат показани в Габрово. Този, който спечели надпреварата, догодина ще бъде поканен да направи по избор комедиен спектакъл в нашия театър”.

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News