Новините от Габрово и региона

Стойността на проекта е 13 430 540 лв., като предоставената безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ е 9 000 000 лв., а собственият принос на Общината е в размер на 4 430 540 лв. Срокът за изпълнение на договора е 36 месеца.

По проекта са предвидени доставката на 14 съвсем нови автобуса, електрически и на природен газ, кръстовището и площадът при жп гарата ще бъдат основно реконструирани, ще се извърши ремонт на подлезите до Дома на хумора и сатирата и до автогарата, на 5 възлови кръстовища ще бъдат поставени нови светофарни уредби, 104 електронни информационни табла ще бъдат инсталирани на спирките в града, като тази на моста Рачо Ковача ще бъде изнесена в "джоб" навътре в реката.

Според ръководителя на проекта, зам. кметът Климент Кунев крайният срок на проекта 17 юли 2020 година изглежда много далечен, но ще бъде направено всичко възможно някои от обектите да приключат доста по рано. Вече са извършени процедурите по обществените поръчки, някои от изпълнителите са известни.

"Започваме с ремонти на транспортната инфраструктура. Предвижда се реконструкция на кръстовището пред гарата, то е много конфликтно и рисково за шофьори и пешеходци. Затова ще бъде изградено кръгово кръстовище. Габровци вече се убедиха в целесъобразността и удобството на кръговото движение. Площадът ще бъде изцяло обновен, като се запази някогашния фонтан с красива скулптурна композиция, ще има и зелени площи. За изпълнител на строително-монтажните работи е избрано местното дружество „Димас“.

Подлезите до Дома на хумора и сатирата и до Автогарата ще претърпят ремонт и модернизация, ще се въведе видеонаблюдение. Ще бъдат поставени пешеходни асансьори, ще бъде осигурен достъп на хора в неравностойно положение. Ремонтите ще започнат всеки момент. За изпълнител на дейностите е избрана софийската фирма „Кота 2001“ ООД", обясни Климент Кунев.

За да не се пречи на пътното движение при спиране на автобусите на спирката на моста на Рачо Ковача, тя ще бъде поставена "в джоб" и ще бъде изнесена над река Янтра.

За облекчаване на пътния трафик и за удобство на пешеходците на три възлови кръстовища ще бъдат инсталирани нови светофарните уредби - до Дома на хумора, пред хотел "Балкан" и пред бившата Стоматология. Там организацията не движение не може да се осигури по най-целесъобразен начин, макар че светофарите работят и сега. Нови светофарни уредби ще бъдат поставени и на кръстовищата на Двата моста и на Козирката.

Предвидени са 104 електронни информационни табла, както и бордово оборудване за приемане и предаване на данни за 57-те  превозни средства на градския транспорт, така и контролът ще се осъществи по-лесно. Габровци ще могат да се възползват от удобството на съвременна информационна система, която показва с точност времето на пристигане на автобусите от градския транспорт до спирките по съответен маршрут.

"Може би най-важното и очаквано от гражданите е доставката на 14 съвсем нови автобуса, които ще заменят амортизираните превозни средства на градския транспорт, особено "Икарусите".  Шест от тях ще са с дължина 12 метра, три ще бъдат на природен газ, а останалите 3 - електрически. Обявена е обществена поръчка за доставянето им. Осем от очакваните автобуса ще са с дължина по 7-8 метра, те ще се ползват за по-недостъпните улици на града и също ще бъдат електрически За зареждане на електробусите ще бъдат закупени три зарядни станции. За съжаление останалата част от градския транспорт няма как да бъде подменена по този проект. Надяваме се на втори етап на проекта, който да продължи обновяването на градския транспорт.

Очакваните резултати са повишено качество на живот, подобряване на околната среда, екологичен ефект, намаляване на шума /електробусите почти не издават шум/, улиците ще станат по-безопасни за пешеходците, ще се създадат по-добри условия за хората в неравностойно положение. И не на последно място очакваме гражданите да предпочетат обновения градски транспорт, модернизирането на спирките и по-рядко да ползват лични автомобили в града", допълни Климент Кунев.

Проектът за интегриран градски транспорт на Габрово е част от инвестиционната програма за реализация на приоритетни проекти от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на общината. Програмата бе одобрена от Управляващия орган на ОПРР през месец февруари 2016 г. Общата й стойност е 31 528 804,73 лв., като безвъзмездната финансова помощ пo приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ е 25 739 640,08 лв.

 

 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News